Ruokatermos on retkeilijän luottoystävä - niin päiväretkellä kuin vaelluksella
Olen julkaissut Instagramissa useita kuvia retkiltä, joissa meillä on mukana ruokatermokset. Joka kerta saan kysymyksiä: Minkä merkkisen termoksen omistan? Miten sitä käytän? Siksi päätin koostaa ruokatermosvinkkini yhteen postaukseen.
Ostin Thermos-merkkiset ruokatermokset itselleni ja miehelleni viime vuonna joululahjaksi. Ensisijaisesti haaveilin lusikoivani termoksesta lämmittävää linssikeittoa hiihtoretken lomassa. Ostopäätöstä edelsi tutkimustyö eri merkkisistä termoksista. Thermos-merkin puolesta puhuttiin useammassa nettikeskustelussa, ja myös eri merkkien vertailussa se oli pärjännyt hyvin. Thermos ei missään nimessä ole halvin valinta, mutta mielelläni sijoitan laadukkaaseen tuotteeseen vähän enemmän ja käytän sitäkin pidempään. Olisihan aika ikävää syödä pakkaskelillä ihan jäähtynyttä ruokaa siksi, ettei termos ole toiminut kunnolla!
Päädyin siis hankkimaan meille kummallekin omat 470 ml:n Thermos ruokatermokset. Tähän malliin mahtuu mukavasti yhden hengen ateria. (Jos kuitenkin tiedät olevasi isoruokaisempaa sorttia, kannattaa ehkä valita isompi malli.) Toinen vaihtoehto tietysti olisi ollut hankkia vain yksi isompi, mutta omat termarit kummallekin ovat toimineet juuri täydellisesti. Etenkin talvella on kiva saada syötyä oma ruoka oikeasti kuumana suoraan termoksesta, eikä kaataa sitä turhaan jäähtymään erilliselle lautaselle. Kahden termoksen etu on myös se, että halutessaan voi ottaa vaikka kummallekin omat eri ruoat mukaan.
Termokset ovat myös siitä kivat, että eväät voi pysähtyä syömään missä tahansa. Kun lähden luontoon retkelle, en ihan ehdoin tahdoin halua hakeutua ihmisruuhkaan jonottamaan makkaranpaistovuoroani. Termosten kanssa taas voi istahtaa mieluisaan paikkaan kauniiden maisemien äärelle ja nauttia rauhasta ruokailun lomassa.
Lämmittävä linssikeittolounas hiihtoretkellä. |
Riisipuuroa joulukuisella päiväretkellä. |
Ruokatermos päiväretkillä
Eniten olemme käyttäneet ruokatermoksia päiväretkillä. Talvella tai muulloinkin viileällä säällä on kiva istahtaa lounastauolle luskoimaan lämmittävää ruokaa, jonka voimalla jaksaa mukavasti kulkea viimeisenkin etapin.
Olen todennut, että termokseen sopivat parhaiten "tiiviit" ja hautumista sietävät ruoat. Tiiviit ruoat saa pakattua oikeasti kuumina ja jotka ovat sitten syömishetkelläkin höyryävän kuumia. Kerran pakkasin evääksi pennepastasta tehdyn pestopastan, mutta tällainen "ilmava" ruoka ei ole mielestäni kaikkein optimaalisin termokseen, koska ei syödessä tuntunut niin lämpimältä, eikä pastan lämpösäilytys muutenkaan varsinaisesti parantanut makukokemusta.
Erilaiset keitot ovat loistavia termosruokia: linssikeitot (kuten thai-linssikeitto), kasvissosekeitot tai ihan vaan tölkkihernekeitto (sellaisenaan tai tuunattuna). Myös riisi ja lämmittävä curry tai perunamuusi ja kastike toimivat kivasti. Joulun aikaan ollaan otettu evääksi myös riisipuuroa. Silloin tietysti kannattaa muistaa pakata mukaan kaneli ja sokeri.
Vaikka ruokatermos on ennen kaikkea kätevä lämpimälle ruoalle, pitää se yhtä lailla kylmän kylmänä. Jos kuumana kesäpäivänä maistuu mieluummin kylmä ruoka, voi termokseen pakata vaikka pasta- tai perunasalaattia (ehkä sen nuotiomakkaran kaveriksi?), gazpachoa, tuorepuuroa tai vaikka lusikoitavan smoothien.
Maailmani koki pienoisen mullistuksen, kun luin, että termokseen voisi pakata jäätelöä. Siis ihan tosi! En ole testannut maksimikestoa, mutta kun eräänä kesäpäivänä pakkasin jäätelöä termokseen (ja sitten viilensin avonaisen termoksen vielä pakastimessa), jäätelö säilyi kovana ja yhtään sulamatta yli 2 tuntia. Ulkolämpötila oli tuolloin 20 astetta. Eli jäätelö olisi varmasti kestänyt hyvänä vielä parikin tuntia lisää. Vähänkö luksusta herkutella kesäisellä päiväretkellä raparperipiirakkaa tai mutakakkua vaniljajäätelön kanssa! 🤩 Tällä jos jollain saat ystävien leuat loksahtamaan, kun kaivat termarijätskit esiin evästauolla. Somesta bongasin myös vinkin pakata mehujää kahvitermariin vaikka uimarannalle. Tätä kikkaa testaan ensi kesänä!
Kahvihetki loppukesäisellä retkellä. Eväänä palat kauden ensimmäistä omenapiirakkaa ja jäätelöä. |
Ruokatermos vaelluksella
Useamman päivän vaelluksilla termaria voi käyttää muutamallakin eri tavalla - riippuen valmitsemastasi ruoasta.
Termos on kätevä kuvattujen ruoka-aineiden ennallistamiseen. Eli toisin sanoen: kuivat ruoka-aineet termariin ja kuumaa vettä päälle. Kun ruoka-aineet saavat näin liota seuraavaan ateriaan asti, on niiden kypsennysaika huomattavasti lyhyempi kuin ilman liottamista. Sen lisäksi, että ruoka on nopeammin valmista, sinulta säästyy myös keittimen polttoainetta. Kun esimerkiksi linssikeiton ainekset (kuivatut punaiset linssit, kuivatut kasvikset ja mausteet) laittaa likoamaan, soppa keittyy sukkelasti kypsäksi. Välillä ennallistan myös pelkkää nyhtökauraa (+ mausteita, koska ennallistuessaan nyhtis imaisee hyvin makuja itseensä), jos vaikkapa haluan laittaa sitä seuraavalla aterialla pestopastan joukkoon. Nyhtökaura nimittäin jää helposti keskeltä kovaksi ilman etukäteen ennallistamista.
Jos ruoka vaatii vain kuuman veden lisäyksen valmistuakseen voi sen laittaa tekeytymään termokseen. Näin saat aikanaan valmiin aterian. Esimerkiksi pussinuudelit kuivatuilla kasviksilla ja soijarouheella tuunattuna toimivat näin. Voit tietysti myös keitellä lounaan valmiiksi jo aamutoimien yhteydessä ja laittaa termokseen odottamaan ruoka-aikaa. Näiden metodien etu on tietysti se, ettei seuraavalla aterialla tarvitse kaivaa retkikeitintä lainkaan esiin. Itse en kuitenkaan ole näitä kahta viimeistä metodia juuri käyttänyt, sillä on ollut yleensä ihan mukavaa pitää kunnon lepotauko lounaalla ja ehkä keitellä ruoan lisäksi myös kahvit tai teet. Mutta kukin tapansa mukaan!
Nyhtökaurakäristystä ja perunamuusia alkukesän ilta-auringossa. Käristyksen nyhtökaurat ja sipulit saivat ennallistua ruokatermoksessa yhdessä mausteiden kanssa. |
Termoksen lämmittäminen ja viilentäminen
Luonnollisestikin ruoka pysyy termoksessa pidempään kuumana, kun lämmität myös itse termarin. Ainakin kotona tämän yleensä teen, koska se käy helposti. Vaelluksella todennäköisimmin jätän väliin. Minulla on tapana kaataa vedenkeittimestä kiehuvaa vettä termokseen ja antaa seistä muutaman minuutin ajan. Sitten kaadan veden pois, laitan tilalle kuuman ruoan ja suljen kannen.
Vastaavasti jos pakkaat termariin vaikka kylmän pastasalaatin, on termos hyvä viilentää ensin jääkaapissa.
Jäätelön kanssa olen yleensä tehnyt niin, että pakkaan jätskin termokseen ja laitan sen ilman kantta pakastimeen joksikin aikaa. Siten kansi kiinni ja retkelle!
Mitkä ovat omat suosikkiruokasi ruokatermokseen? Jaa ihmeessä vinkkisi alla!
4 kommenttia
Ihana kirjoitus, tuli ihan nälkä! Ruokatermos tilauksessa 😊
VastaaPoistapieni ruokatermari ei kyllä riitä miehen ruokaan, ellei ole hiirulainen ;)
VastaaPoistaRiippuu tietysti syöjästä ruuastakin. Jos on isoruokainen, kannattaa varmasti hommata se isompi. :) Tämän voisin kyllä tekstiinkin tarkentaa.
PoistaLemppari termosruoka on mullakin linssikeitto.
VastaaPoistaJäätelövinkki oli mulle uusi, ehdottomasti kesällä kotikylän laiturilla on jätskiä toisessa ja kahvia toisessa termarissa.