Kurpitsapullat - pumpkin pie vuokapullan muodossa

marraskuuta 05, 2021



Kurpitsainnostukseni vallassa leivoin jo tovi sitten vuokapullaa, joka maistuu kurpitsapiirakalta. Innoittajana toimi myös korvapuustipäivä lokakuun alussa. Tarkemman reseptin jakaminen vähän lykkääntyi, mutta jaanpa se nyt kuitenkin, koska marraskuussa jos joskus on Suuri Tarve pullalle! Leivoin pullat pariinkin otteeseen, jotta lopputulos oli juuri sitä, mitä halusin. 

Kurpitsasose tuo pullataikinaan hauskan oranssihtavan sävyn ja mehevöittää rakennetta. Taikinassa kurpitsa ei kuitenkaan varsinaisesti maistu. Täytteessä kurpitsan sen sijaan maistaa. Ja koska täytteessä on myös piparkakkumaustetta, on tämän leivonnaisen kanssa kiva fiilistellä lähestyvää jouluakin.

Kurpitsasosetta kannattaa saman tien keittää isompikin satsi ja tehdä siitä ainakin tuorepuuroa, johon julkaisin reseptin vähän aikaa sitten.







Kurpitsapullat

12 kpl

1 3/4 dl kauramaitoa
1 dl kurpitsasosetta*
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 dl sokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
½ tl suolaa
7-8 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia

Täyte
2 dl kurpitsasosetta* 
50 g margariinia
3/4 dl fariinisokeria
2 tl piparkakkumaustetta
100 g (2 dl) pekaanipähkinöitä

Voiteluun
kaurakermaa (voitelu ei ole pakollinen)

Kuorrutus
1 1/2 dl tomusokeria
2 rkl margariinia
1-2 rkl vaahterasiirappia


  1. Valmista taikina: Mittaa kattilaan kauramaito ja kurpitsasose. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja kaada leivontakulhoon. Liuota nesteeseen kuivahiiva. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja osa vehnäjauhoista. Lisää loput jauhoista vähitellen samalla vaivaten ja loppuvaiheessa myös pehmeä margariini. Lisää taikinaan loput vehnäjauhot ja vaivaa hyvin. Kohota taikinaa liinalla peitettynä noin 20 minuuttia. (Itse tykkään laittaa isompaan kulhoon selvästi lämmintä vettä ja laittaa taikinakulhon kellumaan veteen liinalla peitettynä.)
  2. Sulata täytettä varten margariini. Sekoita joukkoon kurpitsasose, fariinisokeri ja piparkakkumauste. Rouhi pähkinät käsiin tai veitsen avulla karkeaksi rouheeksi ja paahda kuivalla pannulla.
  3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, noin 30 cm x 50 cm. Levitä taikinalevylle kurpitsatäyte. Ripottele päälle pähkinät. Rullaa levy tiukaksi rullaksi niin, että sauma jää alaspäin. Leikkaa rulla 12:een palaan. Lado pullat margariinilla voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 30 cm x 23 cm). Pullien väliin kuuluu jäädä tilaa, jotta ne kohottuaan mahtuvat olemaan vuoassa nätisti. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 20-30 minuuttia.
  4. Voitele kohonneet pullat halutessasi. Paista pullia 175-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
  5. Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään ja valuta jäähtyneen mutta vielä hiukan lämpimän vuokapullan pinnalle. Jos haluat kuorrutuksen oikein siististi, voit laittaa kuorrutuksen muovipussiin ja pursottaa. Itse luotin tällä kertaa huolettomaan lopputulokseen. 

*Valmista kurpitsasose näin: Halkaise myskikurpitsa, poista lusikalla siemenet ja siementen ympärillä olevat rihmat. Kuori ja paloittele kurpitsa ja keitä vähässä vedessä pehmeäksi. Valuta keitinvesi pois ja seoseuta kurpitsat sileäksi sauvasekoittimella. Sose säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia