Vegaaninen piimäkakku

joulukuuta 06, 2019



Perinteinen piimäkakku on monelle joulun must-leivonnaisia, ja myös omassa lapsuudenkodissani sitä on leivottu paljon. Monesti kakkua leivottiin kerralla vähän enemmän, laitettiin pakastimeen ja sulatettiin herkuteltavaksi iltapäiväkahvin kanssa. Joidenkin mielikuvissa piimäkakku ja muut kahvikakut ovat nimensä kuivia ja tylsiä, ehkäpä siitä sana "kuivakakku" onkin lähtöisin. Mutta oikeilla raaka-ainesuhteilla ne ovat kaikkea muuta! Piimäkakku on mausteista, mehevää ja tosi herkullista kahvin tai teekupposen seurana.

Monet piimäkakkureseptit eivät sisällä kananmunia, joten muuntaminen vegaaniseksi käy tosi helposti: piimän voi korvata soijajogurtilla ja voin vegaanisella margariinilla. Itse oikaisin vielä niin, että vaihdoin margariinin rypsiöljyyn. Yleensähän margariini/voi sulatetaan piimäkakkutaikinaa varten, mutta öljyä käyttämällä sekin työvaihe jää pois. (Rypsiöljyn ansiosta kakkuun tulee parempi rasvahappokoostumuskin - vaikkei makeita kakkuja joka päivä kannatakaan syödä.)

Piimäkakku on leivonnaisia, jotka eivät säilyttämisestä pahastu. Kakku maistuu herkulliselta ja mehevältä useammankin päivän kuluttua paistamisesta. Kaiken kaikkiaan piimäkakku säilyy jääkaapissa viikon verran. Kuten sanottu, se sopii hyvin myös pakastettavaksi, joten voit hyvin leipoa sen valmiiksi jo useamman viikon ennen joulua, paloitella muutamaan osaan tai valmiiksi viipaleiksi ja sulattaa tarpeen mukaan.

Loppuu vielä sellainen vinkki, että jos et omista rengaskakkuvuokaa, kannattaa katsastaa kirpputorien tarjonta! Oman kakkuvuokani olen osatanut kirppiksellä parilla eurolla.






Piimäkakku

(noin 25 viipaletta)

6 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 tl soodaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/4 tl suolaa
2 dl rusinoita
3 dl maustamatonta soijajogurttia
1 3/4 dl rypsiöljyä
2 dl siirappia


  1. Sekoita kulhossa kuivat ainekset, mukaan lukien rusinat. Lisää jogurtti, öljy ja siirappi. Sekoita tasaiseksi.
  2. Voitele ja korppujauhota noin 2 litran rengaskakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti - 1 tunti 10 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hieman ja kumoa se vuoastaan. Piimäkakku säilyy jääkaapissa noin viikon verran. 

Saatat pitää näistä

0 kommenttia