Vietnamilaiset kesärullat + maapähkinäkastike ja soija-limekastike

huhtikuuta 27, 2020



Vietnamilaiset kesärullat ovat jo vuosia olleet yksi lempiherkkuni, joten on korkea aika julkaista täällä niihin resepti! Maapähkinäkastikkeeseen ja soija-limekastikkeeseen dipattuna ne ovat ihan superkoukuttavia ja sopivat raikkautensa ansiosta erityisesti kevääseen ja kesään. Kesärullien valmistaminen on sen verran aikaa vievää puuhaa, ettei siihen viitsi ryhtyä perus arki-iltana. Mutta kun haluaa laittaa jotain hyvää ruokaa ajan kanssa, kesärullat ovat oiva valinta.

Kesärullat kääritään liotettuihin riisipaperiarkkeihin. Riisipaperia saa nykyään hyvin varustelluista ruokakaupoista, mutta itse olen ostanut niitä usein myös aasialaiskaupoista. Rullien täytteeksi tulee paljon kasviksia, mikä tekeekin niistä tosi raikkaita. Melkeinpä kyseessä onkin salaatti rulliksi muotoiltuna. Kasviksia voi vaihdella melkeinpä mielikuvituksensa mukaan. Alempana kuitenkin joitain ideoita, joista valita. Proteiiniksi valitsen oikeastaan aina tofua, mutta myös Yosan kaurapala toimii varmasti mainiosti. Jotkut laittavat rullien sisälle vermiselliä eli ohutta riisinuudelia, mutta itse en sitä kaipaa. Käyttämällä enemmän kasviksia kokonaisuus pysyy raikkaampana. Toisaalta nuudelit tekevät rullista ruokaisampia. Yrttinä käytän korianteria ja välillä lisäksi minttua. Ainakin jos tekee isomman satsin, malttaa ehkä ostaa kaksi yrttiruukkua.

Ja sitten kastikkeet, jotka ovat olennainen syy kesärullien herkullisuuteen! Itse teen yleensä aina kahta eri kastiketta, koska en osaa valita niistä omaa suosikkiani. 😀 Toinen on maapähkinäkastike ja toinen soija-limekastike. Molemmat ovat omalla tavallaan koukuttavia. Maistamalla tiedät, kummasta itse tykkään enemmän.

Jos rullien käärimishomma ei houkuttele, niin ei hätää: Tee silloin nyhtökaura-nuudelisalaattia maapähkinäkastikkeella (tämän salaatin kastike onkin itse asiassa melkein sama kuin kesärullien kastike) tai thaimaalaista tofu-nuudelisalaattia. Niissä on hyvin samantyyppien makumaailma kuin kesärullissa.





Vietnamilaiset kesärullat


riisipaperiarkkeja

Valitse täytteeksi mieleisesi setti esimerkiksi seuraavista
tofua (esim. Jalotofu Marinoitu) tai kaurapalaa (Yosa)
punakaalia
tuoretta babypinaattia tai salaattia (esim. romaine)
kurkkua
porkkanaa
avokadoa
kevätsipulia
mungpavunituja
retiisiä
sokeriherneitä
vermiselliä
tuoretta korianteria (ja minttua)

Maapähkinäkastike
1 dl maapähkinävoita (esim. Pirkka)
2 rkl limenmehua
1 valkosipulinkynsi
1 tl srirachaa
1 1/2 rkl (ruskeaa) sokeria
1-1 1/2 rkl soijakastiketta
n. 1/2 dl vettä

Soija-limekastike
1 valkosipulinkynsi
1/2 chili tai loraus srirachaa
1 1/2 rkl limenmehua
1 1/2 rkl (ruskeaa) sokeria
1 tl riisiviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl vettä


Valmistusohjeet:


Maapähkinäkastikkeen valmistus
Hienonna valkosipuli. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään tasaiseksi. Parhaiten se onnistuu sauvasekoittimella.


Soija-limekastikkeen valmistus
Hienonna valkosipuli ja chili. Sekoita kaikki ainekset keskenään.


Täytteiden valmistelu
  • Leikkaa tofu "puikoiksi". Paista öljyssä pannulla kauniin väriseksi. Jätä jäähtymään.
  • Suikaloi punakaali juustohöylän tai veitsen avulla. Itse tykkään käyttää juustohöylää, joka höylää ohutta siivua.
  • Pese pinaatti tai salaatti. Salaatin voit repiä vähän pienemmiksi paloiksi.
  • Leikkaa kurkku ohuiksi tikuiksi. Voit myös viipaloida osan juustohöylällä viipaleiksi, sillä ne näyttävät kivoilta rullien sisällä.
  • Leikkaa porkkanat ohuiksi tikuiksi.
  • Leikkaa avokado suikaleiksi.
  • Hienonna kevätsipuli.
  • Viipaloi retiisit ohuiksi viipaleiksi.
  • Suikaloi sokeriherneet.
  • Kypsennä vermisellit pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Saksi yrtit pienemmiksi, silppua ei kuitenkaan tarvitse olla.

Kesärullien kääriminen
  1. Laita kuumaa vettä laakeaan reunalliseen astiaan. Itse käytän paistokasaria, mutta myös esimerkiksi piirakkavuoka tai uunivuoka käy. Veden ei tarvitse olla kiehuvaa, mutta se ei saa olla liian haaleaakaan. Itse käytän niin kuumaa, että kädet juuri kestävät. Paistokasari on kätevä siitä, että sen voi laittaa liedelle ja lieden päälle pienelle teholle. Näin vesi pysyy koko työskentelyn ajan kuumana. Kuumaa vettä voi lisätä myös kätevästi vedenkeittimestä.
  2. Upota riisipaperiarkki hetkeksi veteen, jolloin se pehmenee ja on käärittävissä. Älä kuitenkaan unohda riisipaperia veteen, sillä liiaksi pehmenneenä se hajoaa hyvin helposti, etkä saa käärittyä ehjää rullaa.
  3. Aseta pehmennyt riisipaperiarkki leikkuulaudalle. Aseta arkin keskelle täytteitä suorakaiteen muotoon. Laita alimmaksi ne täytteet, joiden haluat kuultavan riisipaperin läpi. Itse laitoin osaan alimmaksi kurkkuviipaleita, osaan punakaalia ja osaan pinaattia. 
  4. Käännä itseäsi lähinnä oleva reuna täytteiden päälle. Käännä sitten keskelle myös sivureunat. Kääri rulla napakaksi paketiksi. Rullan on tärkeää olla napakka, jotta se pysyy syödessä kasassa. Toisaalta liian kovakouraisissa otteissa riisipaperi voi hajota. Kääri samaan tapaan kaikki rullat. Jos haluat, voit halkaista rullat keskeltä kahtia, jolloin ne ovat näyttävämmän näköisiä. 
  5. Kesärullat on tarkoitus syödä sormin, joten kata pöytään myös servetit. Tarjoa kesärullien kanssa maapähkinä- ja soija-limekastiketta. Juomaksi sopii esimerkiksi valkoviini tai kivennäisvesi.

Vinkki: Kun teet molemmat kastikkeet, niistä riittäneet noin 4 hengen ateriaan.




Saatat pitää näistä

12 kommenttia

  1. Olen kaikkiruokainen, mutta tämä oli kyllä pahinta ruokaa mitä olen aikoihin syönyt. Varsinkin soija limekastike ihan hirveän pahaa. Roskiin lentää melkein kaikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kuulla, ettei maistunut! Minulla tämä ihan yksi lemppari, ja moni muukin on ihastunut. Makuja on monia. Toivottavasti löydät blogista reseptejä, jotka ovat enemmän makuusi. :)

      Poista
    2. Kiitos! oli erittäin hyvät vinkit ja reseptit :) yhdessä kokattiin miehen kanssa.. kivaa

      Poista
    3. Kivaa kuulla, että tykkäsitte! :)

      Poista
  2. Parasta ikinä!! Kaveriporukan kesken kaikkien lempi ruoka, valmistetaan yhdessä ja kääritään syödessämme yksi kerrallaan:D tällä tavalla jokainen saa koota mitä haluaa, ja niin paljon kuin haluaa. Ollaan myös muunneltu täytteitä oman maun mukaan ~ kaikin tavoin ihana resepti!! Kiitoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Tämä on kyllä yksi omakin lempparini. :)

      Poista
  3. Taivaallisen ihanat kastikkeet!

    VastaaPoista
  4. Kiitos, varsinkin kastikkeet oli super hyviä!

    VastaaPoista
  5. Hei! Voiko rullat kääriä valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa esim seuraavaan päivään? Vai pitäisikö tarjoilla heti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka freesit rullat ovat parhaimmillan samana päivänä, olen joskus syönyt niiden jämiä vasta seuraavana päivänä ja kyllä ovat silloinkin maistuneet. Tärkeää on peittää rullat hyvin, etteivät pääse yhtään kuivumaan. Säilytystä hankaloittaa, että riisipaperikuoret tarrautuvat toisiinsa kiinni, eli säilytysastiassa rullien pitäisi olla aika erillään toisistaan.

      Poista
  6. Hei, nämä ovat ihan älyttömän hyviä, ja lastenkin suosikkiruokaa! Erityisesti kastikkeet menevät kuin kuumille kiville. Kiitos tästä ja monesta muusta ihanasta vegaanisesta reseptistä! <3

    Yst. Johanna Pirinen (jostain syystä en saa vaihdettua nimimerkkiä omaksi nimeksi... )

    VastaaPoista
  7. Ihan paras ohje ja kastikkeet on taivaallisen hyviä!

    VastaaPoista