Vegaaninen palak paneer

huhtikuuta 05, 2020



Olen kovasti ihastunut Yosan kaurapalaan, ja etenkin intialaisten ruokien raaka-aineena! Kaurapalan koostumus muistuttaa paljon paneer-juustoa ja maku on varsin neutraali, joten se toimii hyvin paneerin tapaan käytettynä. Monta kertaa olen kokannut kaurapalasta palak paneeria, joka on virkistävän erilainen kookos- ja tomaattipohjaisten curryjen rinnalla. Tämä on ehdottomasti yksi lempparitapani käyttää kaurapalaa!

Kaurapalassa on vain yksi harmillinen puoli: hinta. Mutta toisaalta korkeahkon hinnan ymmärtää, sillä uusien tuoteinnovaatioiden kehittely ei ole halpaa hommaa. Sen sijaan mahtavaa, että Suomessa panostetaan kasvipohjaisten tuotteiden tuotekehitykseen! Harmi silti, että niin kauan kuin kasvipohjainen tuote on huomattavasti eläinperäistä kalliimpi, ei kasvipohjainen vaihtoehto valitettavasti ole niin houkutteleva.

Mutta takaisin palak paneeriin! Vegaanista palak paneeria kaurapalasta on ehditty valmistaa jo parissa muussakin blogissa, ainakin Idan ja Saaran toimesta. Mutta jaan nyt vielä omankin versioni niin kuin minä sen teen. En ole varma, mikä on autenttinen tapa, mutta näin siitä ainakin tulee tosi hyvää ja valmistusmenetelmä on simppeli. Ja jos kaurapala tuntuu liian kalliilta omalle lompakolle, sen voi halutessaan korvata vaikka kikherneillä.

Palak paneer sopii muuten loistavasti pääsiäispöytään! Silloin kaurapalan hintavuuskaan ei niin haittaa, kun juhla-ateriaan on kiva panostaa vähän tavallista arkiruokaa enemmän. Kokonaisuuden viimeistelee itse tehty naanleipä, josta tulee parasta pannulla paistamalla. Äläkä unohda tuoretta korianteria, sillä tuoreet yrtit tekevät kaikesta vähän juhlavampaa!




Vegaaninen palak paneer 

4 annosta

2 pkt (à 160 g) kaurapalaa (Yosa)
3 rkl rypsiöljyä
1 iso (140 g) sipuli
6 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl juustokuminansiemeniä*
1 tl korianteria (jauhetta)
1/2 tl kurkumaa
3 ps (à 150 g) pakastepinaattia
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl garam masalaa
(chilihiutaleita tai muuta chilimaustetta)
n. 3/4 tl suolaa
1 dl kaurakermaa

Lisäksi
tuoretta korianteria
basmatiriisiä
naanleipää


  1. Kuutioi kaurapalat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Kuumenna 1 rkl öljyä pannulla. Paista siinä kaurapalakuutiot kauniin värisiksi. Siirrä lautaselle odottamaan.
  3. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne pehmeiksi. Lisää inkivääri, juustokumina ja kurkuma ja kuullota vielä hetki. Varo polttamasta mausteita. 
  4. Lisää pannulle sulatettu pinaatti, tomaattipyre ja loput mausteet. Kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää kaurakerma ja kaurapalakuutiot ja kuumenna vielä. Tarjoa riisin, naanleivän ja tuoreen korianterin kanssa.
*Juustokuminan siemeniä myydään ainakin aasialaiskaupoissa. Ns. tavallisista ruokakaupoista niitä on hankalaa löytää. Voit korvata juustokuminan siemenet myös jauhetulla juustokuminalla. Sitä tarvitset ehkä vähän vähemmän kuin siemeniä.




Saatat pitää näistä

0 kommenttia