Miso-suklaakeksit - ehkä elämäsi parhaat (vegaaniset) suklaakeksit

maaliskuuta 25, 2023



Tutustuin näihin kekseihin, kun ystäväni oli leiponut niitä Tara Junkerin kirjasta Kasviksia viikon jokaiselle päivälle. Onneksi pääsin maistamaan, sillä en tiedä, olisinko muuten vieläkään kokeillut samaa reseptiä - vaikka minulla on tuo sama keittokirja omassa hyllyssä!

Keksit olivat uskomomattoman herkullisia! Voin luvata, että kun tarjoat näitä ihan vaan suklaakekseinä, syöjä ei varmasti arvaa niiden olevan leivottu rypsiöljyyn ja että mausteena on misoa. Yleensä sitä on tottunut ajattelmaan, että keksitaikinan kaltainen tuote vaatii margariinia tai voita, jotta koostumuksesta tulee hyvä. Mutta tämä resepti pääsi todella yllättämään! Keksien koostumus on juuri sopivan sitkeä ja rapea, mitä suklaakekseiltä toivonkin.

Myös miso saattaa kuulostaa erikoiselta raaka-aineelta makeassa leivonnaisessa. Misohan on japanilainen fermentoitu soijapaputahna, joka antaa ruokiin täyteläistä, suolaista ja umamista makua. Se on vähän niin kuin soijakastiketta tahnamaisessa muodossa. Perinteisemmät käyttökohteet ovat misokeitto ja liemet, marinadit ja wokit. Olet kuitenkin saattanut törmätä myös esimerkiksi misomajoneesiin tai misolla maustettuihin jälkiruokiin joko ruokalehdissä tai ravintolan ruokalistalla.

Näihin suklaakekseihin miso antaa ihanan täyteläisen maun ja tuo samalla sopivan suolaisuuden tasapainottamaan makeutta. Tavallaan miso ikään kuin korvaa voimaista makua. Tämän reseptin myötä innostuinkin kovasti mison monipuolisuudesta. Mielessä on nyt monia muitakin käyttökohteita joihin sitä haluaisin testailla.

Alla oleva resepti on tosiaan peräisin Tara Junkerin keittokirjasta, mutta olen tehnyt siihen pieniä muutoksia. Kannattaa myös ottaa Instagramista Taran ihana tili seurantaan!






Miso-suklaakeksit

(noin 12 kpl)

100 g tummaa suklaata
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria (tai 1/4 tl vaniljajauhetta)
1/4 tl suolaa
3/4 dl rypsiöljyä
3(-4) rkl vettä
1 rkl vaaleaa misoa (olen käyttänyt Yutaka-merkkistä sekä Lidlin misoa)
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria

  1. Rouhi suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi. Voit käyttää myös valmiita suklaahippuja.
  2. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, sooda, vaniljasokeri ja suola.
  3. Sekoita toisessa kulhossa vispilällä öljy, 3 rkl vettä ja miso tasaiseksi. Lisää sokeri ja fariinisokeri. Sekoita joukkoon puolet jauhoseoksesta, sitten suklaa ja loput jauhoseoksesta. Sekoita tasaiseksi käsin. Mikäli seos tuntuu kuivalta lisää 1 rkl vettä. Itsellä ei ole koskaan ollut tarvetta lisätä.
  4. Muotoile taikinasta 12-15 palloa uunipellille leivinpaperin päälle. Jos taikina tuntuu tarttuvan käsiin, käytä hiukan jauhoja apuna. Taran vinkkaamana olen tykästynyt punnitsemaan palloista noin 40 gramman painoisia, niin kekseistä tulee kivan (tasa)kokoisia. Paina pallot kädellä litteäksi.
  5. Paista keksit 200-asteisen uunin keskitasolla. Sopiva paistoaika riippuu uunistasi sekä siitä, millaisen paistotuloksen haluat. Itse tykkään, että keksit jäävän pehmeän sitkeiksi, ja omassa uunissani optimaalinen paistoaika on tällöin 9 minuuttia. Tässä ajassa keksit ovat ottaneet aika hennosti väriä pinnalta, mutta pohjasta ovat ruskistuneet. Jos uunisi on ärhäkämpi tapaus, voit kokeilla jopa 6-8 minuutin paistoa. Jos taas haluat kekseistä ennemmin rapeita kuin sitkeitä, sopiva paistoaika on noin 10-12 minuuttia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että turhan pitkään paistetuista kekseistä tulee kovia. Siksi suosittelen paistamaan keksejä ennemmin liian lyhyen kuin pitkän ajan.


Saatat pitää näistä

4 kommenttia

  1. Parasta bestiä! Kannattaa kokeilla myös samassa lämpötilassa (200 astetta) lyhyemmällä paistoajalla, 6-7 min, kekseistä tulee keskeltä vieläkin pehmeämpiä ja herkullisempia 😍
    Terveisin muusasi 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Ens kerralla kokeilen tätä lyhyempää paistoaikaa. 😍

      Poista
  2. Olen jo pitkään tehnyt keksejä ja muitakin murotaikinoita öljyyn, mutta tuo miso oli kyllä uusi juttu mitä pitää kokeilla!
    - Glotterbäckerin

    VastaaPoista