Idätysvinkit aloittelijalle

maaliskuuta 02, 2018

Idut ovat mahtava lisä talvisiin salaatteihin - ja niiden kasvatus on helppoa!Oletko koskaan kokeillut idätystä? Jos et, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Idätys ei nimittäin ole mitään ituhippien piiperrystä! Itse testasin idättämistä pari talvea sitten, ja nyt vaan ihmettelen, miksen kokeillut sitä yhtään aiemmin.


Miksi kannattaa idättää?


 • Ensinnäkin itse kasvatetut halpaa tuoretta syötävää talviaikaan, kun monet kasvikset ovat aika hintavia eivätkä aina kovin maukkaitakaan. Siten idut ovatkin mahtava komponentti talvisiin salaatteihin. Mungpavunituja voi käyttää myös esim. aasialaisiin wokkiruokiin. 
 • Idut ovat ravintorikasta syötävää. Iduissa on mm. C- ja K-vitamiineja. Iduissa on myös ravintokuitua ja proteiinia.
 • Idätys on tosi helppoa! Monesti törmää ohjeisiin, jossa idätys tapahtuu lasipurkissa, jonka suulle pingotetaan harsokangas kumilenkin avulla. Tällaista virtelmääkään et kuitenkaan tarvitse, etkä mitään muitakaan erikoisia välineitä. Olen nimittäin kokenut yksinkertaisimmaksi idättää siivilässä, jonka alle asetan kulhon. Melkein ainoa riskitekijä on, että idut unohtaa huuhdella, jolloin ne kuivuvat ja on aloitettava alusta.


Mitä voi idättää?


Itse olen idättänyt vain mungpapuja ja vihreitä linssejä ja näistä kahdesta selvästi useammin mungpapuja. Monia muitakin papuja ja ja siemeniä voi idättää, mutta ainakin itse olen kokenut, että näistä on helppo lähteä liikkeelle. Jos oikein innostut, netti on pullollaan lisää vinkkejä!Miten idätys tapahtuu?

 1. Kaada siivilään pavut - tai mitä sitten idätätkään. Esim. 1/2 dl on hyvä määrä aloittaa. Huomioi, että idättäessä tilavuus kasvaa reippaasti. Huuhtele pavut huolellisesti kylmällä vedellä. 
 2. Kaada pavut kulhoon ja laske päälle reilusti kylmää vettä. Jätä likoamaan yön yli.
 3. Valuta liotusvesi pois kaatamalla pavut siivilään. Huuhtele. Jätä pavut siivilään ja aseta siivilä kulhon päälle. Aseta kulho esim. kuivauskaapin hyllylle. Kuivauskaapissa ilma kiertää hyvin.
 4. Huuhtele pavut kylmän veden alla 2-3 krt/vrk. Idätysaika vaihtelee idätettävien papujen/linssien/siementen mukaan. Mungpavut ovat valmiita noin 3 päivän idätyksen jälkeen. Idut säilyvät jääkaapissa muutamia päiviä.
Huom! Oman kokemukseni mukaan ainakin mungpavuista jää aina yksittäisiä kovia itämättömiä papuja itujen joukkoon. Itämättömät pavut ovat kovia, mikä kannattaa hampaita ajatellen muistaa ituja syödessä.

Innostutko kokeilemaan? 😊 Olen kaikkea muuta kuin idätysguru, mutta sitä paremmalla kokemuksella olenkin varma, että idätys on helppoa kenelle tahansa aloittelijalle! 


Saatat pitää näistä

4 kommenttia

 1. Kun mungpavut huuhtelee aluksi niin kuumalla vedellä kuin hanasta tulee ja laittaa vaikka likoamaankin mahhdollisimman kuumaan hanaveteen, kovia itämättömiä yksilöitä ei tällöin jää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostavaa! Tätä pitääkin tutkailla. Kiitos vinkistä. :)

   Poista
 2. Kelpaako kiehautettu vesi?
  Ajattelen kuuman putkistoveden puhtautta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen käyttänyt ihan kylmää vettä suoraan hanasta. :) Kiehautettu ja jäähdytetty vesi ei varmasti sekään haittaa.

   Poista