Tomaatti-tofupiirakka || Tomato Tofu Quiche

elokuuta 29, 2016

Astetta terveellisempi mutta sitäkin maukkaampi tomaatti-tofupiirakka saa ravintoarvoihinsa pientä boostia kikehernejauhoista.




Norjassa asuva ystäväni vinkkasi joskus blogista nimeltä Veganmisjonen, joka on tosi suosittu norjalainen vegaaniruokablogi. Veganmisjonen innoitti kokeilemaan kikhernejauhoja eli gramjauhoja suolaisen piirakan täytteessä. Eli siis ideana on, että nesteeseen sekoitetut kikhernejauhot korvaavat perinteisen muna-kermasekoksen. Ja voin sanoa, että tämä homma toimii! Täytteen lisäksi lisäsin kihernejauhoja myös pohjaan. Kikhernejauhot ovat ravintoarvoiltaan hyvää tavaraa, eli niillä saa kivasti tehtyä piirakasta vähän terveellisemmän. Minusta on kiva, ettei suolainen piirakka ole mikään hillitön rasvapläjäys, koska piirakalla olisi kiva saada taltutettua nälkä suhteellisen tervehenkisesti.

Kikhernejauhoja voi ostaa pienen määrän kätevästi Punnitse ja Säästä -kaupoista, mutta jos käyttää vähänkään enemmän, kannattaa suunnata aasialaiskauppoihin, joissa niitä myydään huomattavasti edullisemmin kuin muualla. Itse olen ostanut kilon pusseja noin 3 eurolla.

Tomaatti-tofupiirakka maistuu iltapalana, juhlien noutopöydässä tai illanistujaisissa. Piirakan seuraan sopii raikas salaatti.




Tomaatti-tofupiirakka

Pohja:
n. 2 dl kaurajauhoja (jauhoin kaurahiutaleista blenderillä)
1 dl kikhernejauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
50 g margariinia (käytin sinistä Keijua)
1 dl maustamatonta soijajogurttia

Täyte:
1 (100 g) sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1/2-1 pkt (à 300 g) marinoitua tofua (Jalotofu Marinoitu)
n. 3/4 dl aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
1 prk (2 dl) kaurakermaa
1 dl vettä
1 1/2 dl kikhernejauhoja
1/2 tl kuivattua basilikaa tai sopivasti tuoretta
mustapippuria myllystä
vajaa 1/2 tl suolaa
3-4 tomaattia


1. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet. Lisää margariini ja nypi ainekset keskenään. Lisää soijajogurtti ja sekoita tasaiseksi. Taikinan kuuluu jäädä melko kosteaksi, mutta jos rakenne on kovin löysä, lisää hiukan jauhoja. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan jauhotetuin käsin ja esipaista sitä 200-asteisessa uunissa 7 minuuttia.
2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli pehmeäksi. Lisää tofu murennettuna ja paistele vielä hetki, jotta tofusta haihtuu ylimääräistä nestettä. Lisää aurinkokuivatut tomaatit. Levitä seos esipaistetun pohjan päälle.
3. Sekoita vispilällä kaurakerma, vesi ja kikhernejauhot sekaisin. Lisää joukkoon basilika, mustapippuri ja suola. Valuta seos tasaisesti tofutäytteen päälle.
4. Viipaloi tomaatit ja asettele ne piirakan pinnalle. Paista kypsäksi n. 25 minuuttia 200 asteessa. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista ja koristele tuoreella basilikalla. Piirakan kanssa maistuu raikas salaatti.




************
English summary

A friend of mine living in Norway told me about blog Veganmisjonen which is a popular Norwegian vegan food blog. I'v been following the blog and it inspired me to try gram flour aka chickpea flour in a quiche. The idea is to replace cream and egg mixture with a mixture made with gram flour and liquid (I used oat cream and water). And it really works! Addition to this, gram flour boosts nutritional values of the quiche. Besides the filling, I also added some gram flour to pie crust. This healthier but tasty quiche tastes good accompanied by fresh salad.


Tomato Tofu Quiche

Crust:
about 200 ml oat flour (grind in a blender)
100 ml gram flour
1/2 tsp baking powder
hint of salt
50 g margarine
100 ml sugar-free natural soy yogurt

Filling:
1 onion
1 clove of garlic
1/2 tbsp oil from sun-dried tomatoes
150-300 g marinated tofu (I used Finnish Jalotofu Marinoitu)
about 75 ml sun-dried tomato cubes
200 ml oat cream
100 ml water
150 ml gram flour
1/2 tsp dried basil or some fresh basil
black pepper
a bit less than 1/2 tsp salt
3-4 tomatoes


1. To make the crust, combine dry ingredients of it. Mix them with margarine and then add soy yogurt. The dough is supposed to be quite soft but in case it's very sticky, add some more flour. Grease a pie dish and press the dough into it, on its bottom and rims. But the dish into the oven and bake in 200 C for 7 minutes.
2. Peel and chop onion and garlic. Heat the oil on the frying pan and fry onion and garlic until soft. Add crumbled tofu and keep frying for a couple of minutes. Add sun-dried tomatoes. Spread mixture on the pre-baked crust.
3. Mix oat cream, water and gram flour with a whisk. Add basil, pepper and salt. Pour the mixture on tofu filling.
4. Slice tomatoes and set them on the top the quiche. Bake in the oven about 25 more minutes. Allow stand for a while before serving. Serve the quiche with fresh salad.


Saatat pitää näistä

5 kommenttia

  1. Kannattaako tämä piirakka tarjoilla kylmänä vai lämpimänä? Entä kuinka vahvasti kikhernejauhot maistuvat piirakassa? Niissä kun on ainakin minun mielestäni aika vahva ominaismaku. Kiinnostaisi kokeilla tätä, sillä etsiskelin juuri hyvää tofupiirakan ohjetta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakka on parhaimmillaan lämpimänä, kun on saanut hetken vetäytyä uunista ottamisen jälkeen. Minusta kikhernejauhossa ei ole kovin vahva maku ja se naamioituu tunnistamattomaksi monissa leivonnaisissa. Niinpä se istuu hyvin tähänkin piirakkaan. Olen havainnut, että raaoissa kikhernejauhoissa on pistävä maku, mistä syystä ne kannattaa kypsentää kunnolla. Joskus olen kokannut jotain kasvispihvejä, jotkä jäivät vähän raaoiksi ja raaka kikhernejauho maistui siksi läpi. Kiva, jos inspiroidut reseptistä!

      Poista
    2. Okei, kenties munakkaita tehdessä jauhot eivät kypsenny kunnolla ja siksi niissä on ollut usein pistävä maku. Taidanpa siis pyöräyttää tällaisen piirakan viikonlopuksi, toivottavasti siitä tulee yhtä hyvä kuin miltä resepti kuulostaa!

      Poista
  2. Oi nam.
    Tämä oli tosi hyvä ja vaatekutsuillani kylässä olleidenkin mielestä todella herkullinen piirakka.
    Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsitte! :) Itsekin on tullut leivottua tätä useampaan otteeseen.

      Poista