Härkäpapucurry || Fava Bean Curry

elokuuta 04, 2016

Kotimainen ravintorikas härkäpapu sopii hyvin mitä moninaisimpiin käyttökohteisiin, kuten intialaiseen curryyn.

Nyt tulee oikea härkäpapuavautuminen. Härkäpavusta puhutaan paljon. Keskustelu on vaan kiihtynyt, kun kasvisruuasta on tullut iso trendi, joka näkyy jo ruokakauppojen myyntiluvuissa. Härkäpapu on ainesosana myös nyhtökaurassa. Härkäpapu on ravintorikas ja monikäyttöinen raaka-aine, joten se ansaitseekin hypetystä ympärillään. Hypetyksestä huolimatta härkäpavussa on iso ongelma: sitä ei meinaa saada mistään!

Verso Food tekee härkäpavusta jotain tuotteita, mm. härkäpapurouheseosta (ns. muroja, jotka sisältävät myös herneproteiinia ja ohramallasuutetta), granolaa ja vakuumiin pakattuja kypsiä härkäpapuja. Näitä löytyy hyvin varustetuista ruokakaupoista. Vihreä Härkä -merkillä löytyy kokonaisia papuja, jauhoja ja rouhetta erkoiskaupoista, kuten Ruohonjuuresta. Kuivaa härkäpapurouhetta ja -jauhoja ei tavallisista ruokakaupoista saa käytännössä lainkaan, ja ainoat kokonaiset kuivatut pavutkin olen löytänyt Prismasta. Joten haloo elintarviketeollisuus, nyt olisi aika toimia! Missä ovat edulliset perustuotteet: kuivatut kokonaiset pavut ja härkäpapurouhe? Myös tuoreena pakastetut härkäpavut olisivat tervetulleita ainakin minun keittiööni. Verso Foodin (melko hintavat) jalosteet ovat kiva lisä, mutta minusta markkinoille tarvittaisiin edullisia perustuotteita. En usko, että ilman niitä härkäpavun koko potentiaalia saadaan hyödynnettyä.

Jos edullisia ja helppokäyttöisiä härkäpaputuotteita ei ole tarjolla, ihmiset pysyttelevät muissa vaihtoehdoissa: soijarouheessa, muissa edullisissa papu- ja linssituotteissa (eivät toki huono vaihtoehto nekään!) tai lihassa. Samoin on horeca-puolella: Jos edullisia härkäpaputuotteita ja reseptejä olisi, niin varmasti esimerkiksi julkinen sektori ja lounasruokalat ottaisivat härkäpapuruokia ruokalistalle.

Härkäpapua voidaan viljellä ja viljelläänkin Suomessa, muta suureksi osaksi rehukäyttöön. En tiedä, onko härkäpaputuotteiden saatavuuden ongelma elintarvikekäyttöön viljellyn härkäpavun saatavuus vai mikä. Jos joku tietää, niin saa kertoa! Muuten en ymmärrä, miksei joku ole jo kaupallistanut perus härkäpaputuotteita isommassa mittakaavassa. Ainakin minä näkisin, että tässä olisi oiva markkinarako. Uskoisin myös ruokakauppojen mieluusti ottavan tällaisia tuotteita valikoimiin.

Mutta sitten itse postauksen otsikon mukaiseen aiheeseen eli härkäpapucurryyn. Härkäpapu on mukavan napakkakuorinen ja pysyy keitettäessä hyvin koossa. Se sopii moniin sellaisiin ruokiin, joihin käyttäisi kikherneitäkin. Kokkasin härkäpavuista intialaista currya, jota on olen monta vuotta tehnyt kikherneistä. Toimii! Yhden satsin tein myös perheelleni, ja curry upposi hyvin kaikkiin syöjiin. Tässä versiossa on myös pinaattia, mutta se ei ole pakollinen ainesosa. Kannattaa siis ryhtyä härkäpavun metsästykseen, mutta jos et saa härkäpapuja käsiisi, niin tokihan voit kokata ruuan kikherneistäkin.


Härkäpapucurry
(4 annosta)

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl juustokuminaa
n. 2 rkl currytahnaa (Pirkka tandoori)
6 dl keitettyjä härkäpapuja (keitetty kevyesti suolatussa vedessä)
1 prk (500 g) tomaattimurskaa
1 ps (150 g) pinaattia (pakaste)
2 dl kookosmaitoa
(suolaa)
tuoretta korianteria hienonnettuna


1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää inkivääri, juustokumina ja currytahna ja sekoittele hetki. Varo polttamasta.
2. Lisää kasariin härkäpavut, tomaattimurska, pinaatti (sulatettuna tai jäisenä) ja kookosmaito. Anna hautua kannen alla noin 15-20 minuuttia. Mausta tarvittaessa suolalla.
3. Ripottele valmiin ruuan pinnalle tuoretta korianteria. Tarjoa basmatiriisin kanssa.
*****************
English summary

Fava bean is very nutritious and healthy plant. At least in Finland, fava bean is cultivated mostly for animal feeding but lately it has become more popular also for human consumption. That's great as it's much more cleverer to eat beans yourself than feed them to animals - right? ;) Unfortunately, it's still difficult find basic fava bean products, like dried whole or crushed beans, at normal Finnish grocery stores. It's pity, as if you are not able to buy them it's difficult to cook food with them either! So let's hope this grievance will be resolved! Fortunately, you still can find fava bean products at eco stores.

Fava beans can be used for many dishes to replace chickpeas. I've been making this easy and simple Indian style curry for many years with chickpeas but it also works very well with fava beans. So I really recommend to try! And in case you can't find fava beans, you can go with chickpeas, of course.


Fava Bean Curry
(4 portions)

2 onions
2 cloves of garlic
1 tbsp oil
2 tsp fresh ginger, grated
1 tsp cumin
about 2 tbsp curry paste
600 ml cooked fava beans (cooked in slightly salted water)
1 package (500 g) crushed tomatoes
1 package (150 g) chopped spinach (frozen)
200 ml coconut milk
(salt)
fresh cilantro, chopped


1. Pell and chop onion and garlic. Heat up oil in a sauté pan and fry onion and garlic until they have softened. Add ginger, cumin and curry paste and mix. Be careful not to burn spices.
2. Add fava beans, chopped tomatoes, spinach (frozer or defrost) and coconut milk. Cover with a lid and simmer for about 15-20 minutes. Season with salt, if needed.
3. Sprinkle fresh cilantro on the top of the curry. Serve with basmati rice.
Saatat pitää näistä

2 kommenttia

 1. Härkäpavut on pop! Ja onhan ne nyt sesongissakin tuoreina versioina ;)
  Ihmettelen myös samaa, että pari vuotta sitten härkäpapuihin havahduttiin, että hei täähän on suomalainen hyvä tuote ja proteiininlähde, tuli muutama valmiste, mutta siihen se sitten jäi?! Nyt on hiljakseltaan tullut näitä muitakin mainitsemiasi valmisteita, mutta ne on jääneet sitten hintansa tai huonon mainostuksen takia vähän taka-alalle. Ja se jos jokin on todella harmi, sillä oikeasti suomalainen paputuote olisi jees.
  Omassa keittiössä tullut lähinnä käytettyä noita vihreän härän jauhoja ja rouheita. Ja sitten toisaalta itsekasvatettuja versioita. Nyt yllätyin kovasti, kun näin citymarketissa juuri pari päivää sitten ihan tuoreita härkäpavunpalkoja! Viimevuonna ne myytiin varsineen päivineen, mutta nyt oli ihan pelkät palot myynnissä, muistaakseni 7 ja jotain kilohintaan. Hyvä että edes jotain tullut kauppoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tosiaan ihmetyttää härkäpapujen saatavuus! Tuoreita olisi myös kiva maistaa, joten ehkä pitää suunnata Cittariin tutkailemaan valikoimaa. En ole kovin viherpeukalo, joten minulta jäävät härkäpavut kasvattamatta. :D

   Poista