Vegaaninen mustikkapiirakka kaurapohjalla || Finnish Vegan Blueberry Pie

by - heinäkuuta 14, 2016

Mustikkapiirakan pohjassa on käytetty lempeän makuista kaurajauhoa, mutta voit korvata sen myös vehnäjauholla. Mamman marjapiirakan tyylisen piirakan täytteessä taas on soijarahkaa.Tänä vuonna mustikat ovat kypsyneet ajoissa. En vielä ole ehtinyt mustikka-apajille, mutta pakastimessa oli vielä hiukan viime kesän mustikoita. Onneksi ne käyvät piirakkaan siinä missä tuoreetkin! Valmistin piirakan vähän mamman marjapiirakan tyyliin niin, että pohja on murotaikinamainen ja täyte kermaviilitäytteen tapainen. Kermaviilin sijaan käytin Alpron soijarahkaa, joka hyytyy uunissa ilman apuaineita. Kyseinen tuote on osoittautunut erittäin oivalliseksi makeissa piirakoissa!

Pohjan tein kokonaan kaurajauhoista, mikä antaa piirakkaan ihanaa makua mutta myös hivenen kuitulisää. Olen aika paljon käyttänyt kauraa leivonnassa sen jälkeen kun hoksasin, että kaurajauhoa voi itse valmistaa kaurahiutaleista. Hiutaleet vaan blenderiin ja muutaman surautuksen jälkeen tuloksena on kaurajauhoa! Vegaanisuuden lisäksi tämä piirakka on myös gluteeniton, jos valitset kauraksi gluteenitonta kauraa. Tosin tämä maistuu ihan varmasti kaikille niillekin, jotka eivät mitään erityisruokavalioita noudata. ;)

Vegaaninen mustikkapiirakka kaurapohjalla


Pohja

100 g margariinia
3 1/2 dl kaurajauhoja (tai halutessasi vehnäjauhoja)
1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1-2 rkl soijamaitoa

Täyte

4-5 dl mustikoita
(2 tl perunajauhoja)
1 prk (400 g) Alpro Go On maustamatonta soijarahkaa
1/2 dl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria


1, Sekoita pohjataikinan kuivat aineet ja nypi joukkoon pehmeä margariini. Lisää soijamaitoa tarpeen mukaan sen verran, että saat taikinan koostumuksesta sopivan.
2. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (pyöreä tai neliskulmainen) pohjalle ja reunoille. Esipaista 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia.
3. Sekoita mustikat ja perunajauho. (Veikkaan, etteivät tuoreet marjat välttämättä tarvitse perunajauhoja lainkaan.) Sekoita soijarahka, sokeri ja vaniljasokeri. Levitä n. 2/3 mustikoista esipaistetun pohjan päälle ja siihen päälle rahkaseos. Ripottele pinnalle vielä loput mustikat. (Itse laiton kaikki mustikat täytteen alle, mutta tällöin mustikat jäivät aika piiloon, eikä piirakka näyttänyt ihan niin kivalta. Siksi suosittelen edellä manittua taktiikkaa.)
4. Paista piirakkaa vielä noin 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ovat saaneet sopivasti väriä. Tarjoa mustikkapiirakka jäähtyneenä.
*************
English summary:

Blueberry pie is a must-do thing in summer! This blueberry pie is made is made in Finnish way: a crust is covered with blueberries and white filling. Usually white filling is made from fermented dairy-based products like sour cream. I replaced it with Alpro Go On which is soy-based alternative to strained yogurt. It works very well in sweet baking as it coagulates in the oven without adding eggs.

The crust is made with oat flour. It gives very nice and soft taste to the pie. It's very easy to make home-made oat flour just grinding rolled oats in a food processor. So simple! If you choose gluten-free oat the pie is suitable also to coeliacs. I still want to convince you don't have to be a vegan or coeliac to like this pie. ;)


Finnish Vegan Blueberry Pie 

Crust:
100 g vegan margarine
350 ml oat flour or wheat flour
50 ml sugar
1 tsp baking powder
1-2 tbsp soy milk

Filling:
400-500 ml blueberries (fresh or frozen)
(2 tsp potato starch)
1 package (400 g) Alpro Go On natural
50 ml sugar
1 1/2 tsp vanilla sugar


1. To make the crust, combine dry ingredients in a bowl. Mix with soft margarine. Add 1-2 tbsp soy milk.
2. Grease a pie dish and press the batter into it. Make sure the bottom and rims are covered. Bake in 200 C for 5 minutes.
3. Mix blueberries and potato starch. (In case you use fresh berries you probably don't need potato starch at all.) Mix Alpro Go On, sugar and vanilla sugar. Spread 2/3 of blueberries on the pre-baked crust. Add the white filling. Sprinkle the remaining blueberries on the top. (I put all the berries on the crust and covered them with white filling. Then, in the baked pie, the berries were almost hidden under the filling. That's why my pie didn't look so pretty, so I recommend the technique mentioned above.)
4. Put the pie back to the oven and bake for about 25 minutes. Cool down and serve.

You May Also Like

0 kommenttia