Soijarouhecurry - helppo, halpa ja taatusti maukas arkiruoka

syyskuuta 13, 2020



Arkisia reseptejä ruokakaapin perusaineksista ei ole koskaan liikaa, ja tähän joukkoon soijarouhecurry ehdottomasti lukeutuu. Halpa, helppo ja hyvä arkisafka, jonka ainekset ainakin minulta löytyy melkein aina valmiina. Vain tuoreen inkiväärin joudun ehkä laittamaan kauppalistalle.

Soijarouhecurryn maustaa suomalaisten suosikkimauste: curryjauhe. Se on ehkä kaukana autenttisista intialaisista mauista, mutta silti yllättävänkin toimiva mauste! Paljastan, että kymmeneen vuoteen hädin tuskin kelpuutin curryjauheen keittiööni, kunnes yhtäkkiä hurahdin siihen. Nyt joudun jatkuvasti täydentämään currypurnukkaani, sillä siitä ripsautan makua niin hummukseen, paahdettuun kukkakaaliin kuin moneen muuhunkin ruokaan. Anna siis curryjauheelle uusi mahdollisuus, jos olet sen joskus hyljännyt. Saatat suorastaan yllättyä!

Tämä curryruoka on myös hyvä tapa opetella kokkaamaan soijarouheesta, jos se on sinulle vielä oudompi tuttavuus. Yleisesti ottaen soijarouhetta ei koskaan kannata liottaa etukäteen, vaan lisätä pannulle kuivana. Sitten perään mausteet ja neste, jolloin soijarouhe imee maut itseensä. 

Näppärä vinkki vielä lisäkeriisiin: Viime aikoina olen ottanut tavaksi keittää basmatiriisin ja kauranjyvien (esim. Myllärin kaura-ateriajyvät) seosta suhteella 1:1. Näin saat lisäkeriisistä vähän kuitupitoisemman ja ympäristöystävällisemmänkin, mutta silti säilyy basmatiriisin aromikkuus, jota ainakin itse kaipaan varsinkin intialaishenkisten ruokien kaveriksi. Sama sekoitustaktiikka toimii toki muillakin lisäkeriiseillä, esimerkiksi jasmiiniriisillä. Heitän riisit ja kaurat samaan aikaan kattilaan ja porista kannen alla 15 minuuttia. Toimii!






Soijarouhecurry

(4 annosta)

1 (100 g) sipuli
3 valkosipulinkynttä
1-2 rkl öljyä
2 rkl curryjauhetta
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 dl soijarouhetta
1 dl vettä
1 tlk (500 g) paseerattua tomaattia
3/4 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 dl kookosmaitoa

Lisäksi
tuoretta korianteria
basmatiriisiä (ja kauranjyviä, esim. Myllärin kaura-ateriajyvä)

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa keskilämmöllä. Kuullota sipulia ja valkosipuli pehmeäksi.
  3. Lisää kasariin curryjauhe, inkivääri ja soijarouhe sekä niiden perään vesi. Anna veden imeytyä ja lisää paseerattu tomaatti. Lisää suola ja sokeri.
  4. Anna soijarouhecurryn hautua kannen alla 10-15 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa kookosmaito. Tarjoa keitetyn basmatiriisin (ja kauranjyvien) kanssa. Seurana maistuu myös tuore korianteri.


Saatat pitää näistä

4 kommenttia

  1. Vatsa täynnä herkullista soijarouhecurrya. Kiitos ohjeesta, hyvää oli ja maistui nirsolle miehellekin!

    VastaaPoista
  2. Hei! Olen aloittelija kasvisruoissa ja koitan etsiä sopivia ja maukkaita ohjeita soijarouheen käyttöön. Tämä näyttää maukkaalta! Oletko tämän lisäksi ottanut esim raejuustoa tai muita lisukkeita kuin riisiä? Laskelmieni mukaan pitäisi olla 160 g soijarouhetta (4,6 dl), jos haluaisi tämän vastaavan esimerkiksi 400 g kanaa. 100 g annoskoko kanaa on yleinen suositus minun kokoiselle urheilevalle henkilölle. Ohjeestasi saisi siis noin 2 annosta ravintoarvoja ajatellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Vaikka olen tähän merkannut 4 annosta annoskooksi, toki aina voi syödä enemmän! :) Ravinnon tarve on niin yksilöllistä.

      En suoraan vertaisi kanafileen tai soijarouheen ravintoarvoja. Kanassa ei esim. ole lainkaan kuituja, kun taas soijarouheessa on kuitua aika reippaasti. Jos proteiinin saamista mietit, lähtisin arvioimaan sitä ennemmin sen mukaan, mitä kaikkia aterioita koko päivän aikana syö ja miten ne koostaa. Kannattaa myös huomioida, että lisäämällä tämän aterian kylkeen esimerkiksi täysjyväviljaa ja höyrytettyä parsakaalia saa vielä hieman hilattua proteiinipitoisuutta ylöspäin. Raejuustoa en itse harrasta enkä suosittele, sillä suosin mieluummin kasvipohjaisia tuotteita eettisyyden ja ekologisuuden vuoksi. :)

      Poista