Maapähkinävoitofu

maaliskuuta 01, 2020Maapähkinävoi on yksi lempiraaka-aineeni. Jos olet seuraillut blogiani pidempään, oletkin varmaan huomannut tämän. Maapähkinävoi on ihanaa paitsi suoraan purkista, niin myöskin sekä makeissa että suolaisissa ruoissa. Kestosuosikkini on esimerkiksi nyhtökaura-nuudelisalaatti maapähkinäkastikkeella. Itse käytän yleensä aina Pirkka peanut butteria, joka on yksi lemppari Pirkkani. (Väitän tietäväni Pirkka-tuotteista jotain, kun olen tehnyt töitä niiden parissa yli 8 vuotta. 😄) Pirkka peanut butter on juuri sopivan paahteisen makuista, edullista ja sisältää vain maapähkinää ja suolaa - eli ei esimerkiksi palmuöljyä tai sokeria, jotka ovat kaikkiaan aika turhia aineksia maapähkinävoissa. Itse tykkään enemmän smooth-versiosta, mutta toisille taas crunchy on ehdoton.

Tällä kertaa maapähkinävoi pääsi maustamaan tofua. Jos pidät maapähkinävoista, tämä voi hyvinkin olla uusi arkiruokasuosikkisi! Nimittäin maapähkinävoitofu valmistuu pöytään pikana. Seuraksi kannattaa keittää riisiä tai (riisi)nuudeleita ja paistaa kasviksia.

Kerronpa muuten tässä samalla taktiikan, miten itse tykkään tofun valmistaa. Tosi monesti näkee ohjeita, joissa tofusta neuvotaan puristamaan ylimääräiset nesteet talouspaperin tai puhtaan keittiöpyyhkeen avulla. Itse en ole koskaan toiminut näin. Minun taktiikkani on seuraava:


  1. Kuutioin tofun pieniksi kuutioiksi. On olennaista, että kuutiot ovat tarpeeksi pieniä, noin 1 cm x 1 cm. Tähän on kaksi syytä: nesteiden tehokas haihduttaminen sekä se, että pieniin kuutioihin on helpompi saada makua kuin isoihin. Maustamaton tofu on tunnetusti sellaisenaan hyvin mautonta, ja tarpeeksi pieniin kuutioihin maut pääsevät imeytymään tasaisemmin kuin isoihin
  2. Seuraavaksi paistan tofukuutioita öljyssä kovalla lämmöllä. Lieden teho 5-6 on hyvä, kun maksimiteho on 6. Jatkan paistamista, kunnes tofu on saanut kullanruskean värin. Kuten jo todettukin, paistamisen aikana pienistä kuutioista ylimääräinen neste haihtuu tehokkaasti. 
  3. Seuraavaksi vähennän liedestä tehoa (noin teho 4 on sopiva) ja vedän pannun hetkeksi sivuun. Lisään mausteet, esimerkiksi soijakastikkeen, chilin, sokeri, valkosipulin, inkiväärin ja annan niiden kiehahtaa pannulla hetken. Ainekset on hyvä lisätä tällä tavalla hieman jäähtyneelle, eikä aivan tulisen kuumalle pannulle, sillä erittäin kuumalla pannulla saat helposti käräytettyä mausteet. Tässä vaiheessa voi olla tarpeen myös lisätä loraus öljyä, jotta esimerkiksi valkosipuli on helpompi kuullottaa.
  4. Seuraavaksi siirrän pannun takaisin liedelle ja sekoittelen vielä jonkin aikaa, että maut ovat imeytyneet tofuun ja esimerkiksi mahdollinen valkosipuli on kuullottunut lempeäksi.

Tällä tavalla saat helposti ja nopeasti tofusta maukasta! Jos laitat ruoan jääkaappiin ja syöt vasta seuraavana päivänä, tofu on yleensä vielä paremman makuista, kun maut ovat oikein kunnolla ehtineet imeytyä siihen. Pätee myös maapähkinävoitofuun, johon olen soveltanut tätä edellä kuvattua valmistustekniikkaa.
Maapähkinävoitofu

(2 annosta)

250 g tofua
1 rkl + loraus seesamiöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi

Kastike
3 rkl maapähkinävoita (esim. Pirkka)
1 1/2 rkl limenmehua
1 tl srirachaa
2 tl sokeria
1 rkl soijakastiketta
2-3 rkl vettä

Lisäksi
seesaminsiemeniä
riisiä tai riisinuudeleita
paistettuja kasviksia


  1. Kuutioi tofu pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  2. Kuumenna pannulla seesamiöljy. Lisää tofu ja paistele melko kovalla lämmöllä, kunnes tofu on kullanruskeaa. Vähennä lieden tehoa ja siirrä pannu sivuun. (Tämä siksi, ettei seuraavaksi lisättävät ainekset kärähdä.) Lisää valkosipuli ja soijakastike sekä loraus lisää öljyä. Anna kiehahtaa pieni hetki ja siirrä pannu takaisin liedelle. Paistele vielä hetki.
  3. Lisää maapähkinäkastike pannulle tofukuutioiden joukkoon. Sekoittele tofua pannulla niin, että kastiketta on joka puolella tofukuutioita.
  4. Ripottele valmiin tofun pinnalle seesaminsiemeniä. Tarjoa seurana riisiä tai riisinuudeleita ja paistettuja kasviksia. Kasviksina toimivat esimerkiksi porkkana, parsakaali ja edamame-pavut. Kasvikset voit paistaa seesamiöljyssä ja maustaa soijakastikkeella ja tuoreella inkiväärillä.Saatat pitää näistä

0 kommenttia