Vegaaniset letut

heinäkuuta 28, 2018

Vegaaniset ja munattomat letut onnistuvat todella helposti! Herkulliset letut maistuvat niin suolaisten kuin makeiden täytteiden kanssa.
Nyt seuraa erikoinen tunnustus: En muista, koska viimeksi olisin tehnyt lettuja! Ja siitä johtuen taisin vasta nyt elämäni ekaa kertaa tehdä vegaanisia lettuja. Pannukakkuja olen kyllä välillä paistellut, kuten näitä banaani-kikhernepannareita viikonloppuaamiaiselle tai iltapalaksi. Mutta jostain syystä ihan tavallisten lettujen paisto on vaan jäänyt tässä kahden aikuisen taloudessa - siitäkin huolimatta, että alakerran lapsiperheen kodista leijailee rappukäytävään huumaava lettujen tuoksu melkeinpä kerran viikossa. 

Monesta lähteestä voi lukea, että munattomien lettujen paistaminen käy tosi helposti ja munattomuudestaan huolimatta ne pysyvät hyvin kasassa. Siltikin olin vähän hämmästynyt, että totta tosiaan munattomat letut paistuivat aivan yhtä nätisti kuin munalliset versiot. Ja makukin käytännössä ihan sama! Suomalaisissa perinneherkuissa minulla onkin nyt kaksi ihmetystä: miksi ihmeessä joku on keksinyt, että kananmuna kuuluu lettu- ja pullataikinaan, kun kummassakaan sitä ei käytännössä tarvita? Ehkä joskus on tullut pulaa jauhoista ja taikinaa on jatkettu kananmunalla? Tai onko kananmuna alettu listä vain siksi, että sitä ON saatavilla? Pitäisi varmaan kysyä 95-vuotiaalta mummultani, jonka lapsuudenkodissa lettuja syötiin kuulemma joka sunnuntai. 

Vegaanisessa ja munattomassa lettutaikinassa on hiukan enemmän jauhoja kuin munallisessa versiossa. Jauhoina voi käyttää pelkästään vehnäjauhoja tai halutessaan korvata 1 dl:n jauhoista ohrajauholla. Letut paistuvat simppelisti ihan rypsiöljyn tai muun neutraalin makuisen rasvan avulla.  Jos taikinaa jää yli ja paistat sen myöhemmin, voi tulla tarve ohentaa taikinaa hiukan kasvimaidolla. En itse yleensä lisää taikinaan rasvaa tai sokeria, sillä rasvaa tulee mielestäni riittämiin jo paistamisvaiheessa ja sokeri taas on mielestäni parempaa letun päälle ripoteltuna - niinhän letut on ihan parasta! 😋 Myös hillot yms. tuovat nekin kyllä ihan tarpeeksi makeutta. Lisäksi kun taikinaan ei laita sokeria, voi osan letuista syödä suolaisen täytteen kanssa ja loput nauttia jälkkäriksi makeiden täytteiden kanssa.

Vegaaniset letut

(noin 6 kpl)

5 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa

Paistamiseen

öljyä


  1. Mittaa kulhoon kauramaito. Sekoita vispilällä joukkoon muut ainekset.
  2. Lorauta kuumalle pannulle rypsiöljyä ja lisää ohut kerros taikinaa. Paista kypsäksi kummaltakin puolelta.
  3. Letut ovat parhaimmillaan heti esim. sokerin ja marjojen kanssa. Voit syödä ne myös suolaisen täytteen kanssa.

Vinkki:

Voit korvata 1 dl:n jauhoista ohrajauhoilla.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia