Persimon-dukkahsalaatti

tammikuuta 07, 2017

Dukkahilla maustetun persimonsalaatin makumaailma on yllättävä mutta sitäkin toimivampi!


Törmäsin vähän aikaa sitten Ruokahommia-blogissa jännältä kuulostavaan persimon-dukkahsalaattiin, jota kirjoittaja Janna ylisti maailman parhaaksi salaatiksi. Alkuperäinen ohje on Soppa365:n. Laitoin reseptin saman tien to do -listalle. Sattumoisin hyvin pian huomasin myös Hannan soppa -blogin Hannan kokeilleen samaa salaattia ja ihastuneen myös. Näiden perusteella päättelin, että salaatin on kyllä pakko olla aika hyvää - ja nam, se on ihanaa!

Persimonin yhdistäminen suolaiseen juustoon ei ole mikään uusi juttu, mutta dukkahin yhdistäminen tähän comboon on varsin yllättävää. Mutta tämä todella toimii. Tein salaatista vegaanisen version, ja käytin fetan/vuohenjuuston tilalla mantelifetaa. Ihastuin kovasti myös itse dukkahiin, jota en aiemmin ollut tullut tehneeksi. Dukkah on egyptiläinen mausteseos, jota voi ripotella salaatteihin, paahdettuihin vihanneksiin ja vaikka hummuksen tai muiden tahnojen päälle. Voi myös kastaa leipää ensin hyvään oliiviöljyyn ja sitten dukkahiin. Ohjeella tulee reilumpi annos dukkahia kuin mitä yhteen salaattiannokseen tarvitaan, joten siitä riittää myöhempäänkin käyttöön. Teen dukkahia varmasti jatkossa muutenkin kuin vain tähän salaattiin.

Alkuperäisessä ohjeessa dukkahiin tuntui tulevan montaa lajia pähkinää ja siementä, mutta esim. pinjansimeniä en viitsinyt tätä varten hankkia, vaan laitoin niidenkin tilalle pistaaseja. "Raakoja" pistaaseja ei ole niin hyvin tarjolla kuin paahdettuja ja suolattuja, mutta nekin kyllä toimivat tässä hyvin, kun seosta on kuitenkin tarkoitus paahtaa. Monissa versioissa dukkahiin laitetaan myös esim. hasselpähkinää ja auringonkukansiemeniä, joten mixiä voi varmasti varioida sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Korianterinsiemeniä ei joka ruokakaupasta löydy, mutta ainakin aasialaiskaupoista niitä löytää hyvin ja edulliseen hintaan.

Persimonien kausi alkaa taas olla ohi, mutta oli vielä pakko postata tämä resepti. Kannattaa ryhtyä pikaisesti toimeen, että ehdit salaattia testata! Tosin israelilaisia sharoneita saa vielä kevättalvellakin.





Persimon-dukkahsalaatti
(4 annosta)

3-4 persimonia
2-3 rkl kookosöljyä
2-3 rkl ruokosokeria
suolaa
salaattisekoitusta
1 annos mantelifetaa
1-2 dl pekaanipähkinöitä
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa

Dukkah-mausteseos:
2 rkl pistaaseja
2 rkl manteleita
2 rkl pinjansiemeniä (korvasin nämäkin pistaaseilla)
2 rkl korianterinsiemeniä
2 tl juustokuminaa
1 tl chilirouhetta
1 rkl seesaminsiemeniä

Appelsiinivinegrette:
1/2 dl appelsiinimehua
1/2 dl sitruunamehua
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa


1. Aloita valmistamalla dukkah. Paahda pannulla kaikkia aineksia muutama minuutti, kunnes ne saavat hiukan väriä ja niistä alkaa irrota tuoksua. (Käytin valmiiksi paahdettuja ja suolattuja pistaaseja, joten lisäsin ne joukkoon vasta paahtamisen jälkeen.) Jauha seos rouhemaiseksi tehosekoittimessa, sauvasekoittimella tai morttelissa. (Itse käytin tähän Bamixin myllyosaa.)
2. Valmista vinegretti sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
3. Revi salaatti tarvittaessa pienemmäksi. Lohko persimonit reiluiksi lohkoiksi. Hienonna korianteri.
4. Sulata kuumassa pannussa kookosöljy. Mittaa joukkoon sokeri ja anna kuumentua. Paista persimonlohkot pannussa niin, että ne saavat hiukan väriä. Paistaminen on järkevää tehdä parissa erässä. Nosta lohkot lautaselle jäähtymään ja pyöräytä sen jälkeen dukkahissa. (Dukkahia kuluu noin 1 dl. Säilö yli jäävä dukkah tiiviiseen purkkiin tai rasiaan.) Mausta kevyesti suolalla.
5. Levitä salaattisekoitus tarjoiluvadille. Lisää päälle persimonlohkot. (Persimoneja ei ole pakko pyöritellä dukkahissa, vaan halutessasi voit vasta tässä vaihessa ripotella salaatille noin 1 dl:n dukkahia ja hiukan suolaa.) Murenna päälle mantelifeta. Lisää vielä korianteri ja pekaanipähkinät. Tarjoa vinegrette erikseen salaatin kanssa. (Tai halutessasi voit jo kokoamisvaiheessa pirskotella sen salaatin joukkoon.) Tarjoa heti.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia