Vihreä perunasalaatti tillipestolla || Green Potato Salad With Dill Pesto

kesäkuuta 17, 2016

Tilli ja varhaisperunat ovat klassinen pari. Ihanan vihreä, tillipestolla maustettu perunasalaatti maistuu kesäisessä ruokapöydässä grilliherkkujen kanssa. Nam!

Varhaisperunoiden aika on nyt käsillä, joten se kannattaa hyödyntää. Varhaisperunat sopivat erinomaisesti salaatteihin, ja vehreä alkukesä inspiroikin toteuttamaan raikkaan vihreän perunasalaatin. Se saa makua tillistä ja manteleista valmistetusta pestosta sekä sitruunasta. Jos olet budjettikokkaaja, myös auringonkukansiemenet käyvät mainiosti. Salaattiin päätyi myös ihanan makeita suomalaisia pakasteherneitä, valkoisia papuja sekä kurkkua. Jos et jaksa väsätä salaattia, niin tillipesto maistuu sellaisenaankin keitettyjen uusien perunoiden kanssa tai vaikka leivän päällä.

Kuvissa oleva salaatti on tehty puolikkaana annoksena, joten ei kannata hämmentyä salaatin määrästä suhteessa Kastehelmi-kulhoon. :)
Vihreä perunasalaatti tillipestolla
(noin 6 annosta lisäkkeenä)

1 kg varhaisperunoita
1 ps (200 g) pakasteherneitä (tai vastaava määrä tuoreita)
1 prk (380 g/230 g) isoja valkoisia papuja (Pirkka)
1/2 sipuli tai sopivasti nippusipulia
1 kurkku

Tillipesto:
nippu (50 g) tilliä
1 dl kuorittuja manteleita (tai auringonkukansiemeniä)
n. 1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
(2 tl ravintohiivahiutaleita)
1/2 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä

Lisäksi:
n. 2 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria


1. Keitä perunat kypsiksi kevyesti suolatussa vedessä ja jäähdytä.
2. Valmista tillipesto: Kuori ja hienonna valkosipuli. Pätki tillejä vähän pienemmiksi. Itse käytin myös tillin varsiosat. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta pestoksi. Voit valmistaa peston myös tehokkaalla sauvasekoittimella. (Ainakin Bamixilla tämä onnistui ilman, että manteleita etukäteen jauhoi.)
3. Paloittele perunat sopiviksi suupaloiksi. Valuta ja huuhdo pavut. Hienonna sipuli. Jos haluat tehdä kurkusta ruusukkeita niin kuin kuvissa, niin vedä kurkusta juustohöylällä pitkittäin siivuja. Toinen vaihtoehto on yksikertaisesti halkaista kurkku ensin pitkittäin ja sitten viipaloida.
4. Yhdistä muut salaatin ainekset (paitsi kurkku, jos teet siitä ruusukkeita) ja nostele tillipesto varovasti joukkoon. Lisää vielä tarpeen mukaan sitruunaa, pippuria ja suolaa.
5. Laita salaatti tarjoiluastiaan ja kieputa kurkkusiivuista ruusukkeita salaattikerrosten väliin sekä salaatin pinnalle. Tarjoa esimerkiksi grilliruuan kanssa.

Vinkki! Salaatin voi valmistella jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Kurkut kuitenkin kannattaa lisätä vasta vähän ennen tarjoilua.


***************

Summary in English:

Now it's season of new potatoes, so it inspired me to make this lovely green potato salad. Pesto made from dill and almonds gives some special and fresh taste to salad. Perfect match with grilled food on summer meal! If you don't have time to make the whole salad, you can also serve this lovely dill pesto alone with boiled new potatoes.


Green Potato Salad With Dill Pesto
(about 6 portions as side dish)

1 kg new potatoes
200 g peas (frozen or fresh)
230 g canned giant white beans, drained
1/2 onion or some summer onions
1 cucumber

Dill pesto:
50 g dill
100 ml peeled almonds (or sunflower seeds)
about 100 ml olive oil
1 clove garlic
(2 tsp nutritional yeast)
1/2 tsp salt
1 tbsp lemon juice
black pepper

To season:
about 2 tbsp lemon juice
salt
black pepper


1. Boil the potatoes in salted water until tender. Drain and leave to cool.
2. Make dill pesto: Peel and chop garlic. Put all the ingredients to a food processor and process until the mixture is smooth. You can also use immersion blender, if preferred.
3. Cut potatoes into bite-sizes pieces. Drain and rinse beans. Chop onion. If you want, you make cucumber "roses" by slicing cucumber lengthwise with cheese slicer and rolling up the slices. The other option is to halve the cucumber lengthwise and then slice it.
4. Put all the ingredients of salad (except cucumber in case you make cucumber roses) in a large bowl. Add pesto and toss gently to combine. Season with with extra lemon juice, salt and pepper to taste.
5. Put the salad in a serving bowl and add cucumber roses between the salad layers. Serve with grilled food.

Tip! You can prepare salad few hours before serving it. In that case, don't add cucumber until right before serving.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia