Vegaaninen pavlova || Vegan Pavlova

kesäkuuta 09, 2016

Vegaaninen pavlova syntyy, kun marengin valmistaa säilykekikherneiden liemestä. Makua ei erota kananmunamarengista! Pavlovaa voi helposti muokata käyttämällä sesongin marjoja tai hedelmiä.

Jo hyvä tovi sitten vegaanipiireissä kohistiin keksinnöstä, jota ainakin itse rohkenen kutsumaan suhteellisen mullistavaksi: Vegaanista marenkia voi valmistaa säilykekikherneiden liemestä! Papulientä eli aquafabaa on nähty blogissa jo aiemmin sitruuna-marenkipiirakan muodossa, ja nyt on toisen klassikkoleivonnaisen pavlovan vuoro.

Olen testannut muutamaa eri tapaa valmistaa vegaanista pavlovaa. Viime kesänä Hesarissa oli resepti, johon en kuitenkaan ollut ihan tyytyväinen. Marenkilevyt levisivät uunissa runsaasti ja jäivät ohuiksi. Maikin mokomin -blogin Maikki sen sijaan oli löytänyt toimivan ohjeen, joten kyseistä ohjetta sovelsin omaankin pavlovaani. Tähän versioon käytetään sidosaineeksi vähän maissitärkkelystä. Lisäksi luulen, että paistolämpötilalla on olennainen vaikutus leivonnaisen onnistumiseen: Uuni kuumennetaan aluksi 175-asteiseksi, mutta heti leivonnaisen uuniin laittamisen jälkeen lämpötila säädetään 125 asteeseen. Näin kovempi alkulämpö kypsyttää marenkilevyn ulkopinnat, jolloin vaahto ei niin paljon leviä uunissa. Näin ainakin itse järkeilen.

Marenkipohjan kypsyyttä on vähän hankala arvioida, joten oikean paistoajan omalle uunilleen löytää kokeilemalla. Tarkoitus on, että marenkilevy on pintaosista rapea ja sisältä kosten sitkeä. Itse en meinannut uskoa marengin olevan valmis 1 1/2 tunnin jälkeen, ja pidin sitä uunissa lähemmäs 2 tuntia. Tämä kuitenkin oli turhan pitkä paistoaika, sillä sisus ehti muuttua turhan kuivaksi. Tämä ei toki estä kakun nauttimista, mutta rakenne ei tällä kertaa ollut ihan optimaalinen. :)

Pavlova on siitä kiva, että sitä voi helposti varioida käyttämällä sesongissa olevia marjoja tai hedelmiä. Päädyin tällä kertaa kirsikoihin, mutta tuota pikaa kakun voi jo tehdä tuoreista suomalaisista mansikoista. Vaahdon tein soijavispistä, jonka lisäksi valmistin lemon curdia muistuttavan sitruunatahnan. Täyteläisyyttä antamaan käytin sitruunatahnaan kookoskermaa. Se ei kuitenkaan lopputuloksessa oikeastaan maistu, joten se sopii myös niille, jotka eivät kookoksesta niin paljon välitä.


Vegaaninen pavlova
(noin 8 annosta)

Marenkipohja:
1 dl säilykekikherneiden lientä (käytin Pirkka kikherneiden lientä)
1/2 tl omenaviinietikkaa (käytin valkoista balsamicoa)
1 1/4 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä

Sitruunatahna "lemon curd":
1 dl sitruunamehua
1 dl kookoskermaa
1 1/4 dl sokeria
1 1/2 rkl maissitärkkelystä

Täyte:
1 prk (250 ml) Alpron soijavispiä
1 tl vaniljasokeria
n. 500 g kirsikoita tai sopivasti muita sesongin marjoja/hedelmiä
n. 3 rkl mantelilastuja


1. Piirrä leivinpaperiin halkaisijaltaan n. 18 cm:n ympyrä (esim. lautasella) ja käännä paperi, jotta kynän jälki ei tartu leivonnaiseen. Voitele paperi kevyesti öljyllä ympyrän kohdalta. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
2. Mittaa kulhoon kiherneiden liemi. Lisää liemeen etikka ja vatkaa seosta sähkövatkaimella, kunnes siitä on muodostunut vaaleaa kuohkeaa vaahtoa. Jatka vatkaamista ja lisää samalla sokeri parissa erässä. Vatkaa sen jälkeen vielä muutama minuutti, kunnes vaahto on todella jämäkkää, paksua ja kiiltävää. Lisää maissitärkkelys siivilän läpi ja kääntele se varovasti vaahdon joukkoon.
3. Levitä marenkivaahto leivinpaperille ympyrän muotoon. Pyri jättämään kakku keskeltä matalammaksi täytettä varten. Älä hämmenny kakun pienestä koosta, sillä se leviää uunissa jonkin verran.
4. Laita marenki uuniin ja säädä uunin lämpötila heti 125 asteeseen. Paista n. 1 tunti 30 min - 1 tunti 45 min. Älä avaa luukkua välillä. Tavoitteena on, että marenki pinnalta rapeaa, mutta sisältä vielä kostean sitkeää.  Sammuta uuni, avaa uunin luukku raolleen ja anna marengin kuivua uunissa vielä ½ tuntia.
5. Valmista sitruunatahna: Sekoita kaikki tahnan ainekset kattilassa ja kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Anna kuplahtaa muutaman kerran ja jäähdytä seos sen jälkeen kylmäksi.
6. Vatkaa täytettä varten soijavispi ja mausta se vaniljasokerilla. Puhdista ja paloittele marjat/hedelmät tarpeen mukaan. Kirsikoista osan halkaisin kahtia ja osan jätin kokonaisiksi. Paahda mantelilastut.
7. Siirrä jäähtynyt marenkilevy varovasti tarjoiluvadille. Levitä päälle sitruunatahna ja sen jälkeen soijavispi. Lisää marjat/hedelmät. Ripottele pinnalle vielä mantelilastut. Tarjoa pavlova heti, sillä se vettyy nopeasti säilytyksen aikana.


****************

English summary:

I've been so excited about aquafaba meringue! Usually meringue is made with egg whites but somebody has been sort of genius and tried the same with brine from chickpea can. Awesome, I'd say! I've tried some recipes for vegan pavlova and the best one I found on a Finnish food blog Maikin mokomin. I borrowed Maikki's recipe and modified it a little.

Very often pavlova is topped with whipped cream. I used soya-based vegan cream. I also made kind of lemon curd. It contains coconut cream which gives some creamy flavor, but I think otherwise you won't taste coconut in it. So this is great also for people who are not big fans of coconut. I hope you'll enjoy!


Vegan Pavlova
(about 8 portions)

Meringue:
100 ml brine from chickpea can
½ ts apple cider vinegar (used white balsamic vinegar)
125 ml sugar
1 tbsp corn starch

"Lemon curd":
100 ml lemon juice
100 ml coconut cream
125 ml sugar
1 1/2 tbsp corn starch

Toppings:
250 ml non-dairy double cream (used Alpro Soya)
1 ts vanilla sugar
seasonal berries/fruits (used about 500 g cherries)
about 3 tbsp flaked almonds


1. Draw 18 cm wide circle on baking paper and invert the paper. Grease the paper with oil on the area of circle. Preheat oven to 175 C.
2. Pour 100 ml of chickpea brine to a bowl and add vinegar. Whisk the mixture with electric mixer until it's fluffy and the color is light. Continue whisking and add sugar gradually (1 tbsp at a time) while constantly whisking. Continue whisking about 5 more minutes until meringue is thick and glossy. Sieve corn starch to meringue and mix carefully.
3. Spoon mixture inside the circle drawn on the baking paper. For the toppings, try to shape meringue layer thinner in the middle.
4. Put meringue into the oven. Set the heat immediately to 125 C. Bake for about 1 1/2 hours. Turn off the oven, open the oven door a little and leave meringue dry in the oven for about 30 minutes.
5. Make "lemon curd": Mix the ingredients in a small saucepan. Place saucepan over medium heat and bring it to boil while whisking all the time. Remove from the stove and let the mixture cool.
6. Whip the cream and add vanilla sugar. Clean and cut the berries/fruits to smaller pieces, if needed. Roast the almond flakes on a frying pan and set aside.
7. Place meringue on a flat serving plate. Spread lemon curd on it and then whipped cream on lemon curd. Add berries and almond flakes. Serve immediately.


Saatat pitää näistä

5 kommenttia

 1. Voi, miten herkullisen näköinen! Kirsikat on varmasti täydellinen pavlovan täyte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Joo, kirsikat kyllä toimivat tässä erinomaisesti. Kiitokset vielä ohjeesta!

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. voiko marengin tehdä illalla ja viimeistellä kakun seuraavana päivänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut viiveestä, mutta toivottavasti tästä vinkistä on apua jatkossa. Ihan ehdottomasti marenkipohjan voi tehdä jo edellisenä päivänä ja viimeistellä juuri ennen tarjoilua. :)

   Poista