Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka
Klassinen sitruuna-marenkipiirakka maistuu ihanan raikkaalta. Vegaaninen marenki syntyy säilykekikherneiden liemestä.
Testasin jo viime pääsiäiseksi vegaanista sitruuna-marenkipiirakkaa. Tuolloin marenki kuitenkin jäi alapinnaltaan vetiseksi. Loputulemana oli, että marenki vaatii jonkin kiinteyttävän komponentin. Googlettelun tuloksena löysin idean lisätä marenkivaahdon joukkoon ksantaania, jota yleisimmin käytetään gluteenittomassa leivonnassa parantamaan leivonnaisten rakennetta. Ksantaanin vaikutus marengin koostumuksen oli merkittävä; rakenteesta tuli jämäkkä ja pysyvä. Uunista ottamisen jälkeen marenki hieman laski jäähtymisen aikana, mutta säilyi silti kuohkeana useamman päivän säilytyksenkin ajan. Väitän vahvasti, etteivät syöjät arvaa kyse olevan vegaanisesta piirakasta.
Yleensä sitruunatäytteeseen käytetään keltuaisia. Itse lisäsin siihen nesteeksi kookosmaitoa tuomaan makuun täyteläisyyttä ja pehmeyttä. Kookos ei tässä kuitenkaan varsinaisesti maistu, joten uskon piirakan uppoavan myös niihin, jotka eivät ole kookoksen ylimpiä ystäviä.
Itse kikherneet ovat monipuolinen raaka-aine. Jos et kuitenkaan leivontainspiraation iskiessä keksi tai jaksa kokkailla niistä sen kummempaa, tee niistä vaikka paahdettuja kikherneitä samalla uuninlämmityksellä. Paahdetut kikherneet sopivat sellaisenaan naposteltavaksi tai vaikka keiton kaveriksi.
Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka
(n. 8 annosta)
Pohja:
100 g margariinia
1 dl mantelijauhetta tai vehnäjauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
n. 1 rkl vettä
Täyte:
1 1/4 dl sitruunamehua
2 tl sitruunankuorta raastettuna
2 dl sokeria
2 dl kookosmaitoa
1 1/2 dl vettä
4 rkl maissitärkkelystä
(ripaus kurkumaa)
Marenki:
1 1/2 dl säilykekikherneiden lientä (käytin Pirkkaa)
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl ksantaania
1. Sekoita pohjaa varten jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Nypi ne sekaisin margariinin kanssa. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) ja reunoille. Kypsennä pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 12 minuuttia.
2. Mittaa täytettä varten kaikki aineet kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. (Kurkuma ei ole välttämätön, mutta sillä saat kiisseliin hennon kellertävän värin.)
3. Mittaa kulhoon kikherneiden liemi ja vaahdota se sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista muutama minuutti, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Ripottele joukkoon ksantaani ja vatkaa vielä hetki, jotta se sekoittuu kunnolla vaahtoon. Tässä vaiheessa vaahto on entistäkin jäykempää ja venyvää.
4. Levitä sitruunakiisseli torttupohjan päälle. Lusikoi tai pursota (kumpikin vaihtoehto toimii) marenki kiisselin pinnalle. Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes marenki on kauniin kullanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Tarjoa piirakka hyvin jäähtyneenä.
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
n. 1 rkl vettä
Täyte:
1 1/4 dl sitruunamehua
2 tl sitruunankuorta raastettuna
2 dl sokeria
2 dl kookosmaitoa
1 1/2 dl vettä
4 rkl maissitärkkelystä
(ripaus kurkumaa)
Marenki:
1 1/2 dl säilykekikherneiden lientä (käytin Pirkkaa)
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl ksantaania
1. Sekoita pohjaa varten jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Nypi ne sekaisin margariinin kanssa. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) ja reunoille. Kypsennä pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 12 minuuttia.
2. Mittaa täytettä varten kaikki aineet kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. (Kurkuma ei ole välttämätön, mutta sillä saat kiisseliin hennon kellertävän värin.)
3. Mittaa kulhoon kikherneiden liemi ja vaahdota se sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista muutama minuutti, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Ripottele joukkoon ksantaani ja vatkaa vielä hetki, jotta se sekoittuu kunnolla vaahtoon. Tässä vaiheessa vaahto on entistäkin jäykempää ja venyvää.
4. Levitä sitruunakiisseli torttupohjan päälle. Lusikoi tai pursota (kumpikin vaihtoehto toimii) marenki kiisselin pinnalle. Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes marenki on kauniin kullanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Tarjoa piirakka hyvin jäähtyneenä.
15 kommenttia
Vau! Tämä vaikuttaa ohjeelta, jolla voi hämmästyttää ihmiset. Taidan joutua ensimmäistä kertaa ksantaaniostoksille :)
VastaaPoistaJep, näin voisi sanoa! :) Ksantaanilla on tässä olennainen merkitys, joten kannattaa lähteä ostoksille.
PoistaTodella hyvää tuli! Marenkia oli melko paksu kerros, ensi kerralla ehkä sitä hieman vähemmän.
VastaaPoistaKiva, että maistui! Marenkia tulee melko paksusti, mutta minusta sitä saakin olla reippaasti. Makuasioita. :)
PoistaVoisiko tähän ohjeeseen liittää jotenkin nyt niin ihanat mansikat
VastaaPoistaOih, makumaailmaltaan mansikat, sitruuna ja marenki ovat oiva combo! Tähän leivonnaiseen en ehkä lähtisi mansikoita laittamaan, mutta taatusti ne maistuvat sellaisenaan piirakan seurana. Tähän aikaan vuodesta kannattaa siis ilman muuta kattaa samaan pöytään mansikkakulho! :)
PoistaKiitos ohjeesta!
VastaaPoistaTein pohjan gluteenittomana ja vaihdoin täytteen kookosmaidon (gluteenittomaan) kauramaitoon. Jopa nirso 7-v kyläilijä PYYSI LISÄÄ. :)
Mahtavaa kuulla, että piirakka maistui!
PoistaTämä menee testiin! (Tai oikeammin testaamatta juhlatarjoiluksi, apua!) Tarkoittaako kookosmaito sellaista tölkissä olevaa kookosmaitoa, vai purkissa olevaa kookosmaitojuomaa? Kaapista löytyy Alpron kookos-mantelijuomaa, sopisiko se?
VastaaPoistaKookosmaidolla tarkoitan sitä ns. oikeaa kookosmaitoa, joka myydään säilykkeenä. :) Kookosmaidon idea on antaa sitruunatäytteeseen täyteläistä makua. Tavallisestihan täytteeseen käytetään keltuaisia ja voita. Toivottavasti piirakka maistuu juhlapöydässä!
PoistaOy vey mun lemppari kakkupiirasleivos, olin jo upottamassa käsiä jauholaariin mutta..
VastaaPoistaOisko tässä vuosien mittaan keksitty mitään millä tuon ksantaanin voisi tässä korvata?
Kaapissa lojuu kaikkia hiton outouksia psylliumista glukoosisiirappiin mutta ksantaani uupuu.
Maailma romahti ku pääsin raaka-ainelistan viimeiseen kohtaan :D
Ymmärrän, ettei tee mieli ostaa uusia purnukoita kaappiin! :) Olen kuullut joidenkin käyttäneen myös psylliumia ksantaanin sijaan, mutta itselläni ei ole siitä kokemusta. Agar agariakin testasin, mutta mielestäni ksantaani toimii paremmin. Lisäksi se on aika paljon agar agaria edullisempaa. Jos kokeilet psylliumilla, kerro miten onnistui!
PoistaHei! Mistähän voisi johtua että marenki jäi kauttaaltaan vetiseksi? - Anu
VastaaPoistaMarengista tulee kyllä kosteaa ja lusikoitavaa, eli ei kuivaa ja kovaa. Käytitkö ksantaania? Sen tarkoitus parantaa marengin rakennetta.
PoistaAa aivan, käytin juu ksantaania 😊 Maku oli kyllä ihan napakymppi! - Anu
Poista