Munakoisovuoka

huhtikuuta 23, 2016

Muhevaksi uunissa hautunut munakoiso yhdistettynä tomaattiseen kastikkeeseen - nam! Italialaistyylisen munakoisovuoan viimeistelee tuore basilika.

Munakoisot ovat viime aikoina olleet kohtuuhintaisia, joten kokkasin niistä herkullista munakoisovuokaa. Jonkinlainen tomaattinen munakoisovuoka on yleensä muutenkin vakkariruokani, kun munakoisot ovat tarjouksessa. Mitään pikaruokaa munakoisovuoka ei ole, mutta vaivansa väärti se on, kun kokkaamiselle vaan liikenee aikaa.

Tämän tyyppisiin munakoisovuokiin munakoisoviipaleet usein paistetaan öljyssä. Tämä työvaihe on aika työläs ja saa aikaan melkoiset paistokäryt, mistä syystä tykkään paistaa munakoisoviipaleet mieluummin uunissa. Samalla ruuan saa tehtyä vähän kevyemmin, koska pannulla paistettaessa munakoiso imee itseensä öljyä kuin pesusieni.

Lisäsin munakoisovuokaan proteiiniksi soijarouhetta. Tomaattipohjainen kastike saa makua erityisesti punaviinistä ja selleristä, joten en lisännyt joukkoon liemikuutiota. Kuorrutuksen tein kaurakermasta ja ravintohiivahiutaleista, joista saa hieman juustomaista makua.









Munakoisovuoka
(4 annosta)

3 (900 g) munakoisoa
3 + 1 rkl oliiviöljyä (munakoisoille ja paistamiseen)
2 (300 g) reilun kokoista sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 lehtisellerin vartta
2 dl soijarouhetta
1/2 tl kanelia
1 tl oreganoa
1 1/2 tl timjamia
mustapippuria myllystä
n. 3/4 - 1 tl suolaa
1 1/2 dl punaviiniä
n. 2 dl vettä
1 prk (500 g) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattisosetta
1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna

Kuorrutus
1 prk (2 dl) kaurakermaa
2 rkl ravintohiivahiutaleita
ripaus suolaa


1. Viipaloi munakoisot reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lado ne uunipellille leivinpaperin päälle vieri viereen ja sivele kevyesti oliiviöljyllä (sitä kuluu noin 3 rkl). Ripottele päällä hieman suolaa. Paista viipaleita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna paistokasarissa 1 rkl oliiviöljyä ja kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeäksi. Lisää soijarouhe ja perään kaneli, oregano, timjami, pippuri ja suola. Lisää punaviini ja vesi parissa erässä ja anna imeytyä soijarouheeseen. Lisää tomaattimurska ja tomaattisose. Anna kastikkeen hautua hiljalleen noin 20 minuuttia. Lisää lopuksi vielä tuore basilika.
3. Levitä uunivuoan pohjalle ohut kerros soijarouhekastiketta. Lado päälle kerros munakoisoviipaleita. Jatka näin, kunnes kaikki ainekset on käytetty. (Minulla päällimmäisen kastikekerroksen päälle riitti vain muutama munakoisoviipale, eli ihan eivät menneet ainekset tasan. Se ei kuitenkaan haittaa.)
4. Sekoita kuorrutuskastikkeen ainekset keskenään ja levitä se päällimmäisen kerroksen pinnalle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä hetken aikaa ennen syömistä. Munakoisovuoan kanssa maistuu leipä ja raikas salaatti.







Saatat pitää näistä

0 kommenttia