Siemennäkkäri

lokakuuta 09, 2015

Tätä siemennäkkäriä on valmistunut keittiössäni lukuisia kertoja - niin hyvää tämä vaan on! Olen vienyt näkkäriä tuliaisiksi, antanut joululahjaksi, ottanut mukaan nyyttäripöytään, napannut mukaan evääksi...  Siemennäkkäri maistuu hyvin ihan sellaisenaankin, eikä välttämättä tarvitse mitään päällisiä.

Ohjeen olen napannut alun perin Bella Baie -blogista, mutta jonkin verran olen sitä muokannut lukuisten leivontakertojeni perusteella. Alkuperäiseässä ohjeessa käytetään kauraleseitä, mutta hyvällä menestyksellä olen aina vaihtanut ne kaurahiutaleisiin. Välillä olen korvannut osan auringonkukansiemenistä kurpitsansiemenillä. Myös gluteenittoman version olen näkkäristä valmistanut, kun vaihdoin ruisjauhot kaurajauhoihin. Homma toimi hyvin niinkin. (Kannattaa kuitenkin aina muistaa varmistaa, sopivatko syöjälle tavalliset kauratuotteet, vai tarvitaanko gluteenitonta eli ns. puhdasta kauraa.)

Vaikka siemennäkkäri on kohtuullisessa määrin terveellistä syötävää, niin yksi huono puoli siinä kuitenkin on: Näkkäriin saattaa tulla sellainen himo, että pellillinen hupenee alta aikayksikön!


 
Siemennäkkäri
(1 pellillinen)

1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä tai pellavarouhetta
1 dl ruisjauhoja
2 dl kaurahiutaleita tai -leseitä
3/4 tl suolaa
3 1/2 dl vettä

1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota muutama minuutti, jolloin taikina on koostumukseltaan puuromaista.
2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Silikonikaavin on tässä oiva apuväline.
3. Laita näkkäri 175-asteisen uunin keskitasolle ja paista 15 minuuttia. Ota pelti uunista ja jaa näkkäri pizzaleikkurilla tai veitsellä sopiviksi annospaloiksi. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Laske lämpötila sen jälkeen 100 asteeseen ja paista vielä noin 30 minuuttia. Huom! Koko paistamisen aikana avaa uuninluukkua aina 15 minuutin välein niin, jolloin kosteaa hyöryä pääsee uunista ulos.
4. Anna valmiin näkkärin jäähtyä pellillä tai uuniritilän päällä.

Vinkki! Jos haluat näkkäristä gluteenittoman, vaihda ruisjauhot gluteenittomaan kaurajauhoon. Käytä samalla tarvittaessa myös gluteenittomia kaurahiutaleita.
Saatat pitää näistä

0 kommenttia