Anselmin suklaa-karamellipikkukakkuset + esittelyssä Tuulispään leivontakirja

lokakuuta 30, 2015

Olen pidempään seurannut Satu Saunion kirjoittamaa Kamomillan konditoria -blogia, josta olen saanut monta oivaa vinkkiä vegaaniseen leivontaan. Kun Satu kertoi blogissaan tulevasta leivontakirjastaan, tiesin heti, että sen haluan ehdottomasti saada keittokirjahyllyyni. Olikin tosi kiva saada kirja vihdoin käsiini!

Satu on konkari vegaanisessa leivonnassa. Itse olen vielä aika noviisi sillä osa-alueella, mutta sitäkin innokkaampi olen oppimaan lisää! Tuulispään leivontakirja sopii hyvin myös keliaakikoille tai monille allergikoille, koska osa kirjan resepteistä on muunnettavissa gluteenittomaksi ja soijattomaksi. Ohjeet ovat simppeleitä, eivätkä sisällä turhia krumeluureja. Tosi hienoa, että tällainen suomalainen kirja on saatu markkinoille! 

Osa Tuulispään leivontakirjan tuotosta lahjoitetaan Eläinsuojelukeskus Tuulispään tominnan tukemiseen. Tuulispää toimii eläinten turva- ja vanhainkotina, joka tarjoaa kodin noin 50 eläimelle. Niiden joukossa on kanoja, lehmiä, sikoja, lampaita, vuohia ja hevosia. Kirjassa tutustutaan ihanien leivonnaisten lisäksi myös Tuulispään sympaattisiin asukkeihin. Ensimmäisenä otin kirjasta kokeiluun Anselmin suklaa-karamellipikkukakkuset, jotka Satu on nimennyt Tuulispäässä asuvan Anselmi-vuohen mukaan. Ideana kakkusissa on suolainen karamellikastiketäyte, joka yhdistyy suklaaseen ja suolapähkinöihin. Kuten aineksista päätellä saattaa, kakkusista tuli tosi tuhteja ja hyviä! Banaani-kinuskipiirakka, pekaanipähkinä-vaahterasiirappikeksit, törkyöverikakku ja muut kirjan ihanuudet jäävät vielä odottamaan vuoroaan...

Alla oleva ohje on siis Sadun käsialaa, johon lisäsin pari omaa huomiotani ja muokkasin työohjetta omaan suuhuni sopivaksi.







Anselmin suklaa-karamellipikkukakkuset
(9-12 kpl)

Pikkukakkuset:
2 1/2 dl kaura- tai soijamaitoa
1/2 dl öljyä
1 1/2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa

Karamellikastike:
2 dl sokeria
100 g vegaanista margariinia
1 dl kookosmaitoa, kaurakermaa tai vaahtoutuvaa soijakermaa
1/4 tl suolaa 

Koristeeksi:
50 g vegaanista suklaata
n. 1 1/4 dl suolapähkinöitä


1. Aloita valmistamalla karamellikastike hyvissä ajoin ennen leipomista: Mittaa sokeri kattilaan ja laita levy päälle melko kovalle lämmölle. Sekoita sokeria puulastalla, kunnes sokeri on sulanut ja muuttunut kauniin ruskeaksi. Varo polttamasta! Muuten koko karamellikastike maistuu palaneelta. Ei haittaa, jos sokeriin jää paakkuja. Kun sokeri on sulanut, vähennä lämpö kolmasosaan ja lisää margariini. Sekoita, kunnes margariini on sulanut. Seos saattaa hieman roiskua, joten varo, ette polta itseäsi. Lisää kookosmaito tai kasvikerma ja keitä vielä minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon suola. Jos kastikkeeseen jää sokeripaakkuja, voit halutessasi siivilöidä sen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten jääkaappiin jähmettymään ainakin neljäksi tunniksi. (Minä jäähdytin karamellikastikkeen vesihauteessa ja jähmettymisen nopeuttamiseksi siirsin sen joksikin aikaa pakastimeen.)

2. Valmista pikkukakkuset: Mittaa kasvimaito, öljy, sokeri, suola ja vaniljajauhe kulhoon ja sekoita ne. Sekoita loput aineet erillisessä kulhossa. Siivilöi ne kosteiden ainesten sekaan. Taikina on koostumukseltaan melko löysää. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 190-asteiden uunin keskitasossa noin 20 minuuttia ja anna sen jälkeen jäähtyä kunnolla.

3. Täytä ja koristele pikkukakkuset: Paina peukalolla tai esim. piirakkapulikalla kakkusiin kolo melkein pohjaan saakka. Täytä kolot karamellikastikkeella. Tämä onnistuu näppärästi niin, että laitat kastikkeen vahvaan pakastuspussiin, leikkaat kulmaan aukon ja pursotat kastikkeen kolohin. Sulata suklaa ja levitä sitä lusikalla kakkusten reunoille. Laita reilu ruokalusikallinen (rouhittuja) suolapähkinöitä jokaisen kakkusen keskelle.

(Ohje: Satu Saunio, Tuulispään leivontakirja.)






Saatat pitää näistä

0 kommenttia