Vegaaniset bao bunit - aasialaiset höyrysämpylät karamellinyhtökauralla

huhtikuuta 26, 2021



Aasialaiset bao bunit ovat vähän kuin pieniä aasialaisia burgereita, jotka usein täytetään jollain proteiinilla, kasviksilla ja kastikkeella. Bao bunit tuntuvat kuitenkin olevan myös aikamoista fuusioruokaa, koska etenkin ravintoloiden listoilta olen bongannut niitä ties millä täytteillä - ei siis pelkästään aasialaisilla mauilla. Joten vain mielikuvitus on rajana näissäkin! Joka tapauksessa bao bunit ovat tosi kiva ruoka viikonloppuiltaan, vappuun tai uuteenvuoteen - tai illanistujaisiin ystävien kanssa, sitten kun niitä taas voidaan järjestää. 

Höyrysämpylät voi leipoa alusta alkaen itse tai ostaa valmiina. Taikinan teko, kohotus, muotoilu ja höyryttäminen muutama sämpylä kerrallaan on melko työlästä, mutta toisaalta ihan mukavaa puuhaa, jos kokkaat perheen tai ystävien kanssa. On kuitenkin mahtavaa, että bao buneja saa nykyään myös helposti valmiina! Kaupoista nimittäin löytyy kaasupakattuja Vaasan bao buneja, jotka vain lämmitetään mikrossa tai höyryssä. Ymmärtääkseni myös monet etnokaupat myyvät bao buneja pakasteena. 

Jokin aika sitten julkaisin täällä superhelpon ja herkullisen reseptin karamellinyhtökauraan, jonka hoksasin toimivan loistavasti myös bao buneissa. Nyhtökaura siis maustetaan valmiilla Jim Lim by Farang palmusokerikaramellikastikkeella (myynnissä vain K-kaupoissa), joka on ihan huipputuote! Jos haluat, voit myös valmistaa nyhtökauran tällä reseptillä. Tulos ei ole samanlainen, mutta toimii kyllä hyvin. Makeaa nyhtökauraa tasapainottavat pikkelöidyt kasvikset ja korealaisella gochujang-chilitahnalla maustettu majoneesi. Pähkinät tai sipulirouhe tuovat kivaa tekstuuria, ja tuore korianteri viimeistelee koko setin. 





Bao bun -höyrysämpylät karamellinyhtökauralla

8-12 kpl (4 hengelle)

Karamellinyhtökaura
1 rs (240 g) Nyhtökauraa, nude
2 rkl rypsiöljyä
3/4 dl Jim Lim by Farang palmusokerikaramellikastiketta, saatavilla vain K-kaupoista (TAI valmista nyhtökaura tämän ohjeen mukaan)

Pikkelöidyt kasvikset
2 (200 g) porkkanaa
200 g kurkku
1 1/2 dl vettä
1 dl riisiviinietikkaa
1/2 dl sokeria
1 tl suolaa

Gochujang-majoneesi
1 1/2 dl vegaanista majoneesia (itse tehtyä tai valmista)
n. 3 tl gochujang-chilitahnaa (tai maun mukaan srirachaa)

Lisäksi 
tuoretta korianteria
suolapähkinöitä TAI paahdettuja cashewpähkinöitä TAI paahdettua sipulia
8-12 bao bun -höyrysämpylää koosta riippuen (valmiina saatavilla Vaasan The Bao Bun)

  1. Valmista ensin pikkelöidyt kasvikset. Kuori porkkanat ja leikkaa tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Viipaloi kurkku ohuiksi viipaleiksi. Sekoita vesi, etikka, sokeri ja suola kulhossa. Sekoita kasvikset joukkoon. Anna maustua jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti.
  2. Sekoita keskenään majoneesi ja chilitahna. Laita maustumaan jääkaappiin.
  3. Hienonna tuore korianteri ja rouhi pähkinät.
  4. Valmista sitten karamellinyhtökaura: Kuumenna öljy paistipannussa ja paista siinä nyhtökaura kauniin ruskeaksi ja rapeaksi. Pienennä lieden tehoa (teho 2 asteikolla 1-6 on hyvä) ja vedä pannu sivuun liedeltä. Sekoita nyhtökauraan karamellikastike. Vedä pannu takaisin liedelle ja sekoittele vielä hetki.
  5. Lämmitä bao bun -sämpylät. Täytä ne gochujang-majoneesilla, karamellinyhtökauralla ja pikkelöidyillä kasviksilla. Viimeistele pähkinärouheella ja korianterilla.


Saatat pitää näistä

1 kommenttia