Aloo gobi ja kurkkuraita - intialaiset mausteet ja paahtaminen saavat kukkakaalin ja perunan loistamaan

huhtikuuta 07, 2021



Peruna ja kukkakaali sopivat erinomaisesti yhteen intialaisten mausteiden kanssa. Aloo gobi on klassinen intialainen ruoka, jonka pääraaka-aineita ovat juurikin peruna ja kukkakaali. Se onkin kivaa vaihtelua intialaisittain maustetuille curryruoille, joita enemmän tulee kokattua.

En tiedä, mikä on aloo gobin autenttisin valmistustapa, mutta vanhan kunnon Vahchefin versio on varmastikin aika lähellä - jos nyt millekään perinneruoalle on yhtä ja oikeaa valmistustapaa. Inpsiroiduin aurinkoisen Vahchefin kokkausvideoista jo yli 10 vuotta sitten, kun intialainen ruoka oli vielä paljon uudempi juttu itselleni. Kannattaa katsoa, jos aihe yhtään kiinnostelee. Ja jos ei muuta, niin ainakin videot saavat hyvälle tuulelle. :)

Minun versioni aloo gobista on vähän erilainen kuin Vahchefin: Paahdan perunat ja kukkakaalit uunissa kypsiksi ja maukkaiksi. Sen jälkeen yhdistän ne pannulla kypsyneisiin kasviksiin ja mausteisiin. Minun versiooni tulee myös kikherneitä, vaikka ne eivät ilmeisesti kuulukaan kaikkein perinteisimpään versioon. Yhtä hyvin ne voisi korvata pakasteherneillä.

Tässä versiossa on minimoitu kaikki kasviksista tuleva hävikki, sillä perunat käytetään kuorineen ja kukkakaali kantoineen ja lehtineen - koska miksipä ei! Etenkin kukkakaalin lehdet menevät monilla biojätteeseen, mutta ne voi aivan hyvin syödä. Uunissa lehtiruodit voivat jäädä vähän koviksi, joten aloo gobissa ne hienonnetaan ja paistetaan pehmeiksi pannulla sipulin kanssa. Kätevää!

Aloo gobin kanssa maistuu tosi hyvältä kurkkuraita. Senkään osalta reseptini ei ehkä ole autenttinen, mutta ainakin maistuu hyvältä. Suosittelen myös lämpimästi, että jos vaan innostut, kannattaa ehdottomasti leipoa vielä naanleipiä! Tällä ohjeellani niistä tulee ihan valtavan hyviä, ja salaisuutena on leipien paistaminen pannulla.




Aloo gobi ja kurkkuraita

(4 annosta)

1 (800) g kukkakaali
500 g perunoita 
2 +2 rkl öljyä
noin 1/2 + 1/4 tl suolaa
1 (120 g) sipuli
2 tl juustokuminan siemeniä
1 tl kurkumaa
3 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
(chiliä)
2 tl garam masalaa
1 tl korianterijauhetta
3 (250 g) tomaattia
1 prk (380 g/230 g) kikherneitä
tuoretta korianteria

Kurkkuraita
2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia tai kaurakermaviiliä (Planti Greek Style gurt ja Friendly Viking's Sour Oat ovat suosikkini)
200 g kurkkua
suolaa
ripaus sokeria
1 rkl sitruunamehua 
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

  1. Valmista ensin kurkkuraita: Pese ja raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Raasta inkivääri. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita raita jääkaappiin maustumaan.
  2. Pese kasvikset hyvin. Perunoita ei tarvitse kuoria, ja kukkakaalista voit käyttää kannan että hyväkuntoiset lehdet. Älä siis turhaan heitä näitä pois.
  3. Kuutioi perunat ja paloittele kukkakaali suupalan kokoisiksi kukinnoiksi. Pilko kukkakaalin kanta pieniksi paloiksi. Hienonna kukkakaalin lehdet lehtiruoteineen.
  4. Laita perunat sekä kukkakaalin nuput ja kantapalat uunipellille leivinpaperin päälle. (Kukkakaalin lehdet eivät siis mene pellille.) Valuta päälle 2 rkl öljyä ja 1/2 suolaa. Kääntele sekaisin. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  5. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi. Valuta kikherneet liemestään.
  6. Kuumenna öljy paistokasarissa ja lisää sipuli, valkosipuli sekä kukkakaalin lehdet. Kuullota pehmeäksi. Lisää juustokumina, kurkuma ja inkivääri ja sekoittele hetki. Lisää loput mausteet, tomaatit ja kikherneet. Kuumenna, pienennä lieden tehoa ja anna vielä kypsyä muutama minuutti.
  7. Kääntele paahdetut perunat ja kukkakaalit paistokasarissa olevaan seokseen. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria. Tarjoa lisäksi kurkkuraitaa ja halutessasi ihanaa itse tehtyä naanleipää.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia