Lehtikaalisalaatti - näin käsittelet lehtikaalin

lokakuuta 09, 2020



Tänä syksynä olen toden teolla innostunut lehtikaalisalaatista, kun vihdoin sisäistin oikean menetelmän lehtikaalin käsittelyyn. Raaka lehtikaalihan on sellaisenaan aika puisevaa, mutta oikealla käsittelyllä siitä tulee mehevää ja maukasta. Taikatemppu on happo + suola + hierominen. Sopivan kokoisiksi paloiksi leikattu lehtikaali laitetaan tilavaan kulhoon hapon (esimerkiksi sitruunamehun) ja suolan kanssa. Tämän jälkeen kaalia rutistellaan ja hierotaan ronskein ottein pari minuuttia - vähän niin kuin taikinaa vaivaisit. Maistamalla lehtikaalia huomaat, milloin maku ja rakenne ovat muuttuneet sopivasti. Isäni vinkkasi, että lehtikaalia voi "murjoa" myös kaulimen avulla: lehtikaali, happo ja suola vahvaan muovipussiin ja sitten vaan kaulitaan päältä. Kuulostaa toimivalta noinkin! Itse en vielä ehtinyt testata.

Lehtikaalisalaatin joukkoon voit tietysti laittaa vaikka mitä fiiliksen ja mielikuvituksen mukaan. Esimerkiksi oliivit, miniluumutomaatit, porkkanalastut ja mantelifeta maistuvat ihanalta. Myös dijonsinapin totesin sopivan hyvin mausteeksi. Alla kuitenkin yksi salaattiversio, johon kovasti tykästyin. Makean raikas päärynä, makeat kuivatut karpalot, suolainen mantelifeta ja paahdetut pekaanipähkinät toimivat erittäin hyvin lehtikaalin kanssa. Minusta tuntuu, että tämä salaatti katetaan tänä vuonna joulupöytäänkin!





Lehtikaalisalaatti

(noin 4 annosta)

200 g lehtikaalia
2 pientä (250 g) päärynää
1 - 1 1/2 dl pekaanipähkinöitä
3/4 dl karpaloita
1/4 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
2-3 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
mantelifetaa (tai muuta mieleistäsi vegaanista fetaa)

  1. Pese lehtikaalit ja leikkaa niistä lehtiruodit pois. Pilko lehtikaalit sopiviksi paloiksi. Kuivaa tarvittaessa salaattilingossa. 
  2. Pese ja paloittele päärynät. Paahda pähkinät keskilämmöllä kuivalla paistinpannulla.
  3. Laita lehtikaalit isoon kulhoon. Lisää suola ja sitruuna. Puristele ja hiero lehtikaalia parin minuutin ajan kädelläsi ronskein ottein, vähän kuin vaivaisit taikinaa. Huomaat, että lehtikaali alkaa mennä kasaan, rakenne pehmentyä ja muuttua maukkaammaksi. Maistalla huomaat, milloin maku ja koostumus ovat sopivat.
  4. Sekoita lehtikaalin joukkoon öljy, pippuri. Lisää sitten päärynät, karpalot ja pähkinät. Laita tarjoilukulhoon kerroksittain lehtikaalisalaattia ja murennettua mantelifetaa. Tarjoa lisäkkeenä.


Saatat pitää näistä

7 kommenttia

  1. Olen tehnyt tämän salaatin jo pari kertaa, paitsi mantelifetaa en ole vielä kokeillut, vaan laittanut sen sijaan lakkaraejuustoa, yrttitofua ja kalalastuja. Tosi hyvä resepti, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit! Lehtikaalisalaatin peruspohja onkin just siitä kiva, että sitä voi muunnella. Suosittelen lämpimästi myös mantelifetaa. :)

      Poista
  2. Eka kerran tein lehtikaalista salaattia ja kiva kun löysin tämän hyvän ohjeen. Oli hyvää ja kivaa vaihtelua, kiitos 🙋‍♀️

    VastaaPoista
  3. Nam kuulostaa hyvältä! Söin eilen ravintolassa salaattia, jossa oli lehtikaalia, punajuurta, feta ja marinoitua punasipulia ja oli niin hyvää, että oli heti pakko googlettaa juuri tuo lehtikaali, että miten kannattaa käsitellä salaattiin. Aiemmin tullut tehtyä vain lehtikaalisipsejä, mut toimi salaatissakin kyllä tosi hyvin :)

    VastaaPoista
  4. Hei. Marketissa väsyneenä ja nälkäisenä googlaan salaattiohjeita ja tämän ohjeen kanssa jatkoin ostoksia. Jännittää kokeilla "raakaa" lehtikaalia. (happokypsytys vs. lämpökäsittely) Olen tutustunut siihen vain paahdettuna tai vokattuna. Saas nähdä miten onnistun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tykästyit! Tällä reseptillä lehtikaalista tulee tosi mehevää ja maukasta. :)

      Poista