Valkoinen kantarellipizza - vegaaninen pizza bianca

elokuuta 12, 2020



Instagramin perusteella monet ovat nauttineet tänä kesänä muhkeistä sienisaaliista. Mekin löysimme mökiltä jonkin verran kantarelleja, joista syntyi muun muassa pizzaa. Valkoinen pizza olikin jo ehtinyt olla hetkisen aikaa to do -listallani, ja ajattelin kantarellien sopivan siihen hyvin. Ja näin tosiaan kävikin! 

Vegaanisessa pizzassa on mielestäni yksi kompastuskivi: juusto. En edelleenkään ole maistanut vegaanista juustoa, joka oikeasti olisi hyvää. (Tai no, herkullisia pähkinäpohjaisia herkuttelujuustoja on kyllä olemassa, mutta puhun nyt ns. perusjuustoista.) Siksi en halua laittaa niitä pizzaani. Pizzaan pitääkin saada makua jollain muulla tavalla. Tomaattikastikkeella varustettuun pizzaan sekoitan usein "juuston" kaurakermasta, ravintohiivahiutaleista ja ripauksesta suolaa. Tämän valkoisen pizzan pohjan päälle sivelin kauratuorejuustosta ja ravintohiivahiutaleista sekoitetun, maustetun tahnan. Se toimikin varsin hyvin. Valmiin pizzan päälle lisäsin vielä herkullista tuoretta pestoa ja basilikaa, jolloin tuloksena oli maukas pizza, joka ei ainakaan minun mielestäni jäänyt kaipaamaan mitään. Tähän pizzaan sopisivat kantarellien lisäksi myös tatit, ja mikä ettei vaikka suppilovahverotkin vähän myöhemmin syksyllä.

Lapsuudenkodissani meillä on ollut vuosikausia tapana, että pizzataikina kohotetaan vain kerran: Vaivattu taikina levitetään heti levyksi ja annetaan kohota täytteiden valmistuksen ajan. Tämä vähän nopeuttaa ja suoraviivaistaa valmistusprosessia. Taikinan voi hyvin valmistaa jääkaappiin jo päivää tai paria aiemminkin. Pizzakiveä en valitettavasti omista, mutta rapeamman pohjan saamiseen auttaa jo sekin, että pellin kuumentaa uunissa ennen kuin vetäisee pizzan sen päälle.





Vegaaninen pizza bianca - valkoinen kantarellipizza

(2 pienempää pizzaa tai 1 pellillinen)

Pohja
2 dl vettä
1/2 ps (= 1 1/2 tl) kuivahiivaa
n. 4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa

Kantarellitäyte
n. 400 g kantarelleja
2 rkl oliiviöljyä
1 iso (150 g) sipuli
suolaa
mustapippuria

Tuorejuustotäyte
1 rs (150 g) kauratuorejuustoa
1 dl ravintohiivahiutaleita
1 valkosipulinkynsi
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 tl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Pesto
1/2 ruukkua basilikaa
n. 1/2 dl ekstra-neitsytoliiviöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi
1/2 dl kuorittuja manteleita
1/4 tl suolaa

  1. Valmista pohja: Liuota hiiva kädenlämpöä hieman lämpimämpään veteen ja lisää joukkoon suola. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan ja alusta taikinaa muutama minuutti. Muotoile taikinasta leivinpaperin/leivinpapereiden päälle yksi uunipellin kokoinen pizza tai kaksi pienempää. Jätä liinan alle kohoamaan täytteiden valmistuksen ajaksi. Laita uunipelti kuumenemaan 250-asteiseen uuniin.
  2. Valmista kantarellitäyte: Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna kantarellit. Paista kantarelleja paistinpannulla ilman rasvaa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää pannulle öljy ja sipulit. Anna sipulin kuullottua pehmeäksi. Jatka paistamista niin, että sienet ovat sopivasti ruskistuneet. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  3. Valmista tuorejuustotäyte: Hienonna tai raasta valkosipulinkynsi. Sekoita tuorejuustotäytteen ainekset keskenään. 
  4. Valmista pesto: Hienonna tai raasta valkosipulinkynsi ja mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon. Basilikasta voit hyödyntää myös varret. Aja sauvasekoittimella sopivan tasaiseksi pestoksi.
  5. Levitä tuorejuustotäyte pizzapohjille. Levitä päälle kantarellitäyte. Vedä pizza leivinpapereineen kuumalle uunipellille. Paista uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Lusikoi päälle pestoa ja koristele tuoreella basilikalla. Paista toinen pizza samoin. Tarjoa heti.


Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Tein tätä muutama vko takaperin ja taivahan vallat, miten hyvää oli. Lisukkeeksi vielä sitä tahinisoossia ja meinas ihan itku tulla ku oli vaan niin hyvää. Kiitos reseptistä. Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten kiva kuulla tällaista palautetta! Ihanaa, että tykkäsit. :)

      Poista