Reissussa rajan takana - vegetärppejä Pietariin

toukokuuta 04, 2018
Tieto lentomatkustamisen ympäristövaikutuksista on kalvanut mieltäni viime aikoina. Kyllähän ympäristövaikutukset on tiedostanut aiemminkin, mutta viime aikoina asia on jotenkin konkretisoitunut, kun aiheesta on kirjoitettu niin paljon. Sitran elämäntapatestikin paljasti lentomatkailun olevan suurin ympäristösyntini, vaikka tyypillisesti lennän "vain" kerran vuodessa, enkä silloinkaan yleensä Eurooppaa pidemmälle. Viimeistään tekemäni testin myötä päätin tarkastella omia matkatottumuksiani entistä kriittisemmin ja panostaa lähialueen matkailuun. Hävettää vähän myöntää, etten koskaan ole käynyt esimerkiksi Lapissa, kun kuitenkin olen matkustanut toiselle mantereelle. Miksi aina pitäisi lähteä kauas?

Muun muassa edellä mainituista syistä innostuin ehdottamaan miehelle vappulomakohteeksi Pietaria - ja onnistunut reissu siitä tulikin! Puolet minusta ihmettelee, miksi en ole käynyt Pietarissa jo aiemmin, mutta toinen puoli oikeastaan tietääkin syyn: viisumi. Viisumista saa helposti pulittaa ainakin noin 80 €, mikä on suhteessa aika iso hinta muuten edullisesta ja usein vain muutaman päivän pituisesta reissusta. Ja tietysti selvittely ja vaivannäkö päälle, varsinkin jos hankkii viisumia ensimmäistä kertaa. Viisumin hankkimiseen satuin löytämään hyvät ja yksityiskohtaiset ohjeet täältä, kannattaa hyödyntää! 

Itse 3,5 tunnin junamatka oli helppo tapa matkustaa Pietariin, kun rajamuodollisuudet hoituivat kätevästi matkan aikana. Myös edullinen hintataso on Pietarin valteista. Luulen, että ilman viisumipakkoa Pietari olisi helppona matkakohteena paljon nykyistä suositumpi.Maatuskoja Elisejev Emporiumissa.


Miten löytää vegaanista syötävää?


Vaikken vegaani olekaan ja joustan tilanteen mukaan, pyrin reissun päällä saamaan syödäkseni vegaanista ruokaa, jos se vaan järkevästi onnistuu. Odotukset eivät tässä suhteessa Pietarin kohdalla olleet korkealla, mutta etukäteisselvittelyä tehdessäni sain onneksi yllättyä positiivisesti. Ravintoloiden valinnassa kannattaa muistaa ainakin nämä:


 • Tsekkaa tarjonta Happy Cow'sta.
 • Katso, mitä suosituksia Facebookin Ulkomaiden vegaanivinkit -ryhmästä löytyy. Kyseisessä ryhmässä vinkattiin myös toista sopivaa ryhmää: Vegaaninen Venäjä ja Itä-Eurooppa.
 • Tripadvisorista on kätevää katsoa kaupungin parhaat ravintolat itselleen mieluisan hintatason perusteella. Olen huomannut että "vegaaniruokavaihtoehtoja"-filtteriin ei kannata luottaa: Vaikka ko. vaihtoehto olisi ravintolalla täpättynä, se ei kuitenkaan tarkoita, että ravintolassa  oikeasti olisi vegaaniruokavaihtoehtoja tarjolla. Turvallisemmaksi vaihtoehdoksi itse koin valita etukäteen sellaiset ravintolat, joiden ruokalista oli netissä saatavilla englanniksi. Näin toimimalla pystyy etukäteen miettimään valmiiksi, mitä ruokaa voisi pyytää muokkaamaan vegaaniseen muotoon. Englanninkielinen menu aika todennäköisesti myös indikoi, että asia varmemmin hoituu henkilökunnan kanssa englanniksi. Aina varmasti parempi, jos olet niin ajoissa varaamassa pöytää ravintolaan, että voit sähköpostissa tiedustella vegaanisista vaihtoehdoista ja "varoittaa" tulostasi. Meillä ravintolavalinnat jäivät vähän viime tippaan ja varailin pöydät aina vasta samana päivänä kuin olimme ravintolaan menossa. Pöytävaraukset kuitenkin kannattaa tehdä, sillä jos joudut kääntymään ovella, ei ihan nurkan takaa välttämättä löydy sopivaa ravintolaa!

Vegaanin kannattaa maistella Pietarissa ainakin säilöttyjä vihanneksia, joita Venäjällä harrastetaan paljon: hapankaalia, suolakurkkua, säilöttyjä tomaatteja... Niitä ostin myös kaupasta mukaan kotiin vietäväksi. Sieniruokia näkyi ravintoloiden ruokalistoilla aika paljonkin, ja niistä saattaa löytyä vegaanillekin sopivia vaihtoehtoja. Etnisistä (pika)ruokapaikoista voit myös löytää vegaanista ruokaa.

Varsinaisen kasviproteiiniyliannostuksen vaaraa ei Pietarissa ole, vaan tyytyminen on aika hiilaripitoiseen ruokaan. Mutta eipä se muutaman päivän reissulla haittaa. 😊


Säilöttyjä vihanneksia Teplassa.

Muutama ravintolavinkki


Reilun kolmen päivän reissulla tuli testattua useampi ruokapaikka, jotka osoittautuivat kaikki enemmän varsin hyviksi valinnoiksi:

Idiot on matkaoppaissakin mainittu kala-kasviravintola, joka tarjoaa pitkälti perinteista venäläistä ja gruusialaista ruokaa. Itse otin perunaa ja sieniä sisältävän annoksen, joka oli simppeli mutta oikein maukas. Jonkin väärinkäsityksen takia kuitenkin lisäsivät lautaselle smetanaa, mutta en jaksanut alkaa nipottaa. Ravintolaa suositellaan myös Happy Cow'ssa.

Tepla oli hauska hipsterityylinen ja rento ravintola, jonka ruokalistalla oli paitsi venäläisiä herkkuja, myös muun maailman makuja. Söin mm. kvinoasalaattia ja sienikeittoa. Keitto oli vähän suolatonta, mutta muuten kokemus oli varsin onnistunut. Soijamaitoakin löytyi masala chai -teehen. Jos matkustat lasten kanssa, tämä paikka oletettavasti on mieleesi, sillä lapset oli huomioitu monin eri tavoin (nettisivuilta voit lukea tarkemmin).

Yhtenä päivänä oli vähän kiire löytää nopeasti sopiva ravintola, niin varasin pöydän italialaisesta Romeo's Bar & Kitchenistä. Jotain venäläistäkin listalta löytyi, mutta pääpaino oli italialaisessa ruoassa. Se oli ihan maukasta (itselläni gazpacho-keittoa ja valkosipuli-chilipastaa), mutta toisaalta on kivempi syödä Pietarissa enemmän paikallista ruokaa, mistä syystä en juuri tätä paikkaa ensisijaisesti suosittele.

Lounaalle kannattaa suunnata ainakin Samadeva-nimiseen kahvilaan. Tarjolla oli vain kasvisruokaa, josta osa oli vegaanista. Söimme muun muassa vegaaniversion venäläisklassikosta silliä turkin alla. Asiakaskunta näytti koostuvat pitkälti nuorista aikuisista, suureksi osaksi paikallisista.

Lounaalla kävimme myös Verikirkon lähellä sijaitsevassa Marketplacessa, josta löytyi vegaanista syötävää myös. Kätevä vaihtoehto, jos sight seeingin lomassa iskee nälkä.

Monta vegaanista ruokaa tarjoavaa kahvilatyyppistä ruokapaikkaa jäi tällä kertaa testaamatta, mutta niistä tosiaan löydät suosituksia aiemmin mainitsemistani lähteistä.

Pääruoka sienistä ja perunoista Idiot-ravintolassa.

Mitä vielä jäi mieleen?


Matkaoppaista löydät parhaiten perus must do -kohteet (Eremitaasi, Verikirkko yms.). Päällimmäisenä minulle ehkä jäi mieleen jäi se, että Pietari tuntui tosi eurooppalaiselta kaupungilta, jossa kuitenkin aisti selvästi neuvostoajan historian. Historiaa oli havaittavissa esimerkiksi upeilla, suorastaan paltsimaisilla metroasemilla, joiden patsaat ja muut teokset muistuttivat menneistä ajoista. Suosittelenkin ajelemaan eri metrolinjoilla ja ihastelemaan erilaisia asemia! Aja vaikka Vasilinsaaren puolelle, kävele sieltä takaisin siltaa pitkin Nevski Prospektille ja ihastele samalla kauniita rakennuksia.

Itse tykkään aina reissussa piipahtaa paikallisissa kauppahalleissa ja toreilla. Me kävimme Kuznetšnyin kauppahallissa, joka ilmeisesti on kaupungin suurin. Myös Loft project etagi -niminen kompleksi torikauppiaineen ja konttiravintoloineen on varmasti käynnin arvoinen paikka. Itse emme valitettavasti ehtineet viipyä kauaakaan, mutta ehkä ensi kerralla sitten! Elisejev Emporium on kaupungin hienoin elintarvikekauppa, jonka yhteydessä on myös ravintola ja kahvila. Hintataso aika tyyris, mutta kiva poiketa ihan vaan ihastelemassa.

Jäin muuten reissussa koukkuun kyrillisten kirjainten tavaamiseen.😄 Olen joskus opetellut aakkoset joten kuten, ja siitä oli kyllä apuakin. Jäin pohtimaan, kauanko reissun olisi tarvinnut kestää, ennen kuin olisi olisin oppinut sujuvasti lukemaan kyrillistä kirjoitusta. Matkalta sainkin ehkä orastavan innostuksen venäjän kielen opiskeluun... Ja Pietariin pitää vielä palata!


Kuivattuja sieniä kauppahallissa.


Saatat pitää näistä

2 kommenttia

 1. Hyvä ja informatiivinen kirjoitus! :) Mun Venäjän matkailua on haitannut myös tuo viisumiasia, mutta viime kesänä löysin sellaisen firman kuin Saimaa Travel, jonka kautta menin mukavasti laivalla ilman viisumia Viipuriin. Matkoja löytyy sieltä myös Pietariin (ei ole maksettu mainos!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, risteilymatkailijoilla on tosiaan viisumivapaus tietyin ehdoin! Tällä kertaa haluttiin matkustaa junalla, mutta ehkä joskus voisi miettiä ristelyvaihtoehtoakin. :)

   Poista