Siken rapeakuoriset aamiaissämpylät

huhtikuuta 22, 2018

Näissä aamiaissämpylöissä on herkullinen superrapea kuori, jonka takaavat kuuma uuni ja tarpeeksi pitkä paistoaika.


Jääkaapissa yön yli kohotettavia sämpylöitä on tullut tehtyä ennenkin, mutta Sikke Sumarin ohjeella valmistetut aamiaissämpylät ovat ihan erityisen hyvä superrapean kuorensa ansiosta! Maistoin näitä kyseisiä sämpylöitä ensimmäisen kerran ystäväni luona ja pian sen jälkeen oli pakko tehdä niitä itsekin. Ihan älyttömän hyvää tuoretta leipää!

Aamiaissämpylät ovat nimensä mukaisesti tosi kivoja viikonloppuaamiaiselle tai brunssille, mutta ne valmistuvat kätevästi myös arki-illan iloksi. Paista pellillinen sämpylöitä samalla kun soppakattila kiehuu tai nauti sämpylät iltateen kanssa! Jääkaapissa kohotettavat sämpylät ovat myös mitä loistavin vierastarjottava: Valmista taikina edellisenä päivänä jääkaappiin, niin ennen vieraiden tuloa tarvitsee vain lusikoida taikina pellille, paistaa ja vieraat saavat ihanaa uunituoretta leipää. How perfect! Sikke vinkkaa, että taikina säilyy jääkaapissa useammankin päivän, joten jos et halua/ehdi paistaa koko taikinaa kerralla, voit jättää osan myöhemmäksi.

Valmistin taikinan muuten pitkälti Siken ohjeen mukaan, mutta vähensin vähän suolan määrää. Minulla ei oikeastaan koskaan ole tuorehiivaa, kun yleensä saan leivontainspiraationi niin ex tempore, joten käytin tuorehiivan sijasta kuivahiivaa. Taikinaohje on tarvittaessa helppo puolittaa, ja olen itsekin tehnyt niin. Sämpylöiden superrapean kuoren salaisuus on pitkä, noin 30- 35 minuutin paistoaika. Jos sämpylät säilyttää seuraavaan päivään, kuori ei tietysti pysy rapeana, mutta sämpylät ovat silti hyviä ja pehmeitä. Sikke vinkkaa, että halutessaan taikinan voi leipoa myös isommiksi leiviksi (jauhoja kannattaa tällöin lisätä reippaammin), mutta itse pidän eniten sämpyöistä, jolloin rapean kuoren osuus maksimoituu. 😋

Siken rapeakuoriset aamiaissämpylät

(noin 20 kpl)

7 1/2 dl vettä
25 g hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
2 dl spelttijauhoja
n. 9-10 dl vehnäjauhoja
(1 dl auringonkukansiemeniä tai muita haluamiasi siemeniä)

Pinnalle:
siemeniä


  1. Mittaa kulhoon kylmä vesi. Liuota siihen hiiva vispilällä sekoittaen. Sekoita joukkoon suola, ruisjauhot ja spelttijauhot. Taikinan paksuuntuessa vaihda sekoitusvälineeksi puuhaarukka.
  2. Sekoita joukkoon vehnäjahot ja halutessasi siemenet. Varo lisäämästä jauhoja liikaa, äläkä turhaan sekoita/vaivaa taikinaa. Taikinan koostumuksen tulisi olla paksun puuron kaltaista. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja nosta jäkaappiin tekeytymään yön yli (noin 8 tuntia). 
  3. Ota taikina jääkaapista ja nostele taikina nokareiksi uunipellille leivinpaperin päälle kahden lusikan avulla. Jätä väliin kohoamisvaraa. Ripottele pinnalle siemeniä ja huiskauta halutessasi myös vähän jauhoja. Jos et halua leipoa kaikkea taikinaa, niin se ei haittaa, sillä taikina säilyy jääkaapissa useammankin päivän.
  4. Nosta sämpylät kohottamatta 220-asteiseen uuniin ja paista noin 30-35 minuuttia. Näin saat sämpylöihin erityisen rapean pinnan. Sämpylöitä ei kannata paiston jälkeen peittää, jotta rapeus säilyy.
Vinkki: Taikina-annos on tarvittaessa helppo puolittaa. Kuivahiivaa tarvitset silloin 1/2 ps eli 1 1/2 tl.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia