Vegaaninen mutakakku

maaliskuuta 07, 2017

Tuhti suklainen mutakakku valmistuu ruokakaapin perusaineksista - ja maistuu varmasti kaikille!


Mutakakkua tulee usein leivottua silloin, kun kaipaa jotain helposti valmistuvaa herkkua. Tämä resepti sopii niihin hetkiin erityisen hyvin, sillä leipomiseen ei tarvita mitään perusaineksia kummempia raaka-aineita. Ja silti lopputulos on herkullinen ja tuhti!

Mutakakun leipomisessa haastavinta on yleensä oikea kypsyysaste, sillä kakun on tarkoitus jäädä osittain raa'aksi keskeltä, jotta lopputulos on nimensä mukaisesti mutainen. Koska uunit ovat keskenään erilaisia, on mahdotonta antaa täsmällisiä ohjeita paistoajoista. Kokeilemalla selviää, mikä on sopiva paistoaika juuri sinun uunissasi. Tämä pätee tietysti kaikkeen uunissa valmistettaviin ruokiin ja leivonnaisiin.

Jos et ole kokenut mutakakkuleipuri, voi oikean kypsyysasteen arviointi olla hankalaa. Onneksi tähänkin löytyy vinkkejä! Kannattaa testata kypsyyttä heilauttamalla kakkuvuokaa edestakaisin: Jos kakku on kauttaaltaan hyllyvää taikinaa, on se vielä liian raaka. Jos taas koko kakku vaikuttaa kauttaaltaan kiinteytyneeltä, on lopputulos turhan kypsä. Ei kakku tällöinkään pahaa ole, mutta ei ihanan mutaistakaan. Sopiva kypsyys löytyy jostain näiden kahden välimaastosta. Kun taikina on reunoilta kiinteää ja keskeltä se on vielä hyllyvää, on kypsyys likimain sopiva.

Mutakakku kannattaa jäähdyttää kunnolla vähintään huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua. Sille tekee myös hyvää levätä jääkaapissa yön yli, joten kakku on kätevää valmistaa etukäteen vieraita varten. Mutakakun kanssa maistuu tietysti vaniljajäätelö tai vaahdotettu soija- tai kauravispi. Nam!




Vegaaninen mutakakku

2 dl vehnäjauhoja 
2 dl sokeria 
1 dl kaakaojauhetta 
ripaus suolaa
1 1/2 tl leivinjauhetta 
1 tl vaniljasokeria
1 dl rypsiöljyä
2 dl soija- tai kauramaitoa
100 g tummaa suklaata (esim. Pirkka tumma leivontasuklaa)


1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Voitele reunat margariinilla.
2. Rouhi suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi. Sulata suklaa. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Sekoita joukkoon öljy, maito ja lopuksi sulatettu suklaa.
3. Levitä taikina kakkuvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. Testaa kypsyyttä heilauttamalla vuokaa edestakaisin: Kun taikina on reunoilta kiinteytynyttä mutta keskeltä "hyllyvää", kypsyys on likimain oikea. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoamista. Tarjoa mutakakku vaniljajäätelön tai vaahdotetun kasvivispin kanssa.


Saatat pitää näistä

10 kommenttia

  1. Hei, kiitos aivan mahtavasta blogista! En ole pitkään aikaan saanut mistään näin paljon ruokainspiraatiota ja vielä tosi helposti, vaikka kaikki onkin vegaanista! :) Kiitos kiitos kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, tämä todella lämmittää mieltä! <3 Ihanaa kuulla, että resepteistäni on ollut iloa.

      Poista
  2. Hei kiitos ohjeesta! Onko sinulla kokemusta kakun pakastamisesta? Tarvitsisi tehdä juhliin jotain ennekkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista pakastaneeni juuri tätä, mutta yleensä mutakakut kestävät pakastusta hyvin. :)

      Poista
  3. Käytätkö oliiviöljyä vai leivontamargariinia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä kun reseptissä lukee "öljyä", tarkoitetaan neutraalin makuista öljyä, esimerkiksi tavallista rypsiöljyä. :) Oliiviöljyä en maun vuoksi mutakakkuun suosittele. Samasta syystä kylmäpuristettua rypsiöljyä ei myöskään kannata tähän leivonnaiseen käyttää, vaan säästää muuhun käyttötarkoitukseen.

      Poista
  4. Etsin hyviä jälkkäriohjeita jouluksi vegaanikaverin joulupöytään ja aluksi kaikki ohjeet tuntui turhan monimutkasilta itselle kun en oo tottunut mitään vegaanista leipomaan, mutta tämä oli tosi helppo ja älyttömän hyvän makunen! Syötiin oatlyn vaniljajäätelöä ja pensasmustikoita tän kanssa. Ihanaa ettei tarvinu mitään kikkailuja kun ainekset löyty kaikki kaapista valmiina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että innostuit kokeilemaan! Simppelit raaka-aineet tosiaan ovat tämän kakun hyvä puoli - herkullisuuden lisäksi. :D

      Poista
  5. Oli erittäin herkullista ja helppoa! Kaakaojauhetta laitoin vain 2 rkl, ettei tullut liian tummaa.

    -Glotterbäckerin

    VastaaPoista