Kermainen nyhtökaurakastike

lokakuuta 10, 2016

Currylla maustettu kermainen nyhtökaurakastike on kasvisversio broilerikastikkeesta, suomalaisten klassikkoarkiruuasta.

Joskus on hyvä palata perusasioiden äärille! Pakastimessa majaili paketti nyhtökauraa, jonka sain saalistettua kesälomalla. Ajattelin, että valmistan siitä kasvisversion jostain tavallisesta arkiruuasta. Koska vaikka on kiva katsella ihania leivonta- ja herkkuruokareseptejä, niin lopulta arkiruoka kuitenkin on se, jota eniten kokataan ja johon eniten kaipaa eniten ideoita. Ja nyhtökaurahan on juurikin kehitetty vaihtoehdoksi jauhelihalle, broilerille ja muille vastaaville lihatuotteille, joita käytetään paljon perusruuanlaitossa.

Curryinen broilerikastike on suomalaisille tuttuakin tutumpi arkiruoka, jota yleensä syödään riisin kanssa. Kokkasin broilerikastikkeen vegeversion nyhtökaurasta ja kaurakermasta, ja lopputulos varmasti maistuu koko perheelle. Varsin harvoin tulee tehtyä tämäntyyppistä ruokaa, mutta jos olisi vaikka perhe ruokittavana, tämä todennäköisesti olisi aika vakkari ruokalistalla. Jouduin nyt jopa tekemään pienoisia etsintöjä, että löysin currypurkkini kaappien kätköistä.

Ruokaan kuin ruokaan kannattaa pyrkiä lisäämään kasviksia, joten tähänkin päätyi sipulin (sitähän nyt tulee tungettua joka ruokaan!) lisäksi paprikaa ja kesäkurpitsaa. Ihanan värikästä syötävää! Kaverna maistuu riisi, pasta tai vaikka keitetty ohra.

Mutta pari sanaa vielä nyhtökaurasta. Nyhtökaurasta puhutaan kovasti, mutta tällä hetkellä tuotteen saatavuus on vielä varsin rajallista. Vielä tuotantokapasiteettia ei ole niin paljon, että nyhtistä riittäisi kaikille halukkaille. On oltava oikeassa paikassa oikeaan paikkaan, jos nyhtökauraa mielii saada. Omat nyhtökaurani hankin kesälomalla: Pyöräilin eräs perjantaiaamu (jolloin tiesin nyhtökauraa saapuvan) kello seitsemäksi Sellon K-citymarketiin, josta ostin paketin jokaista makua. Ensimmäinen paketti päätyi wokkiin, toinen ohrattoon ja kolmas tähän kermaiseen kastikkeeseen. Toimii erinomaisesti kaikissa näissä! Lukemieni vinkkien mukaan nyhtökauraa ei kannata haudutella pitkään, koska muuten rakenne menee mössöksi. Sen sijaan se kannattaa lisätä ruokaan vasta loppuvaiheessa ja paistella sitä ennen vaikka öljyssä pannulla ja maustaa hyvin.

Ja vielä asiasta viidenteen: Tuskaileeko joku muukin ruokakuvaaja pimenevien syysiltojen kanssa vai olenko ainoa? Arki-iltojen ruokakuvailut eivät oikein toimi tähän aikaan vuodesta, kun luonnonvaloa ei ole saatavilla. Nämäkin kuvat otin erittäin amatöörimäisesti keittiön työtason loisteputkivalon alla, ja tulos on sen mukainen. Vaikka erittäin amatöörejähän tässä ollaan, kun kuvaaminenkin tapahtuu ihan vaan puhelimella. :) Olen vähän huono hifistelemään  missään asioissa, mutta koska valaistus kuitenkin on tärkein asia kuvaamisessa, siihen puoleen voisin jopa hiukan panostaa. Jos jollain on vinkkejä edullisen, minikokoisen kuvausstudion pystyttämiseen ja erityisesti siihen liittyvään valaistukseen, saa vinkata!
Kermainen nyhtökaurakastike
(4 annosta)

1 (100 g) sipuli
1 (200 g) paprika
200 g kesäkurpitsaa
öljyä
1 ptk (240 g) nyhtökauraa (maustamaton versio)
2 tl currya
3/4 tl suolaa
mustapippuria
1 prk (2 dl) kaurakermaa
n. 1 1/2 dl vettä


1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi paprika ja kesäkurpitsa. Kuumenna paistokasarissa tilkka öljyä. Paista siinä kasviksia, kunnes ne ovat pehmenneet. Siirrä sivuun lautaselle.
2. Saksi nyhtökauran isoimpia paloja tarvittaessa vähän pienemmiksi. Kuumenna uudelleen kasarissa tilkka öljyä. Lisää nyhtökaura ja paistele sitä, kunnes se on lämmennyt ja saanut vähän väriä. Ripottele päälle noin puolet mausteista ja sekoita.
3. Lisää kasariin kasvikset sekä loput mausteet. Kaada joukkoon kaurakerma. Huuhtele tölkki vedellä ja lisää sekin kasariin. Sekoittele ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua pari minuuttia. Tarjoa nyhtökaurakastike riisin tai pastan kanssa.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia