Ajvar eli paprika-munakoisotahna

toukokuuta 29, 2016

Jälleen yksi herkku tahnojen ystäville: balkanilainen ajvar eli paahdettu paprika-munakoisotahna!

Taannoisessa Kroatian-reissupostauksessa mainitsin paikallisesta herkusta ajvarista. Tämä paahdettu paprika-munakoisotahna on balkaninen erikoisuus, jota Kroatiassa myytiin ihan pienissäkin ruokakaupoissa säilykkeenä. Suomessa ajvarin saatavuus on aika heikonlainen, mutta onneksi sitä voi tehdä myös itse!

Googlettelin hieman reseptejä, ja ilmeisesti ajvar oikeaoppisesti valmistetaan niin, että aluksi paprika ja munakoiso paahdetaan uunissa, kuoritaan ja sen jälkeen laitetaan vielä pataan hautumaan. Hauduttelu tekee valmistuksesta aika työlästä, joten päätin oikaista ja jättää sen vaiheen kokonaan väliin. Pelkkä paahtaminenkin jo tekee parikoista ja munakoisoista ihanan makeita ja saa maut tiivistymään. Tällä mutkat suoriksi -menetelmällä ajvar luonnollisesti jää koostumukseltaan löysemmäksi, koska hauduttamisen aikana siitä haihtuu nestettä. Se ei kuitenkaan minua haittaa, koska en todellakaan kuulu niihin, jotka jaksaisivat käyttää tuntikausia yhden tahnan valmistukseen. Sori nyt vaan niille, jotka ovat ajvar-eksperttejä, ja näkevät punaista, kun kehtaan ehdottaakaan tällaista. :)

Ajvar, kuten moni muukin tahna, sopii ihanasti leivän kanssa. Kuvittelehan tuore rapeakuorinen leipä kastettuna ajvariin! Sitä voi käyttää myös pastoihin, burgereihin tai grilliruokien kastikkeena. Eli melkeinpä mihin vaan!





Ajvar eli paprika-munakoisotahna
(n. 4 dl valmista tahnaa)

3 (750 g) punaista paprikaa
1 (400 g) munakoiso
1-2 valkosipulinkynttä
3-4 rkl oliiviöljyä
chiliä maun mukaan
2 rkl valkoista balsamicoa
n. 1/2 tl suolaa


1. Halkaise paprikat ja munakoiso pitkittäin. Poista paprikoista kanta ja siemenet. Lado kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle leikkauspinta alaspäin. Pistele kasvikset haarukalla. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunne ne kasvikset ovat täysin pehmeitä ja kuori on saanut väriä.
2. Laita paahtuneet paprikat suljettuun muovipussiin jäähtymään, kunnes ne eivät enää polta. (Tämä vaihe helpottaa kuorien irrottamista.) Irrota sen jälkeen niistä kuoret. Ei haittaa, vaikka osa kuorista jää kiinni. Hienonna valkosipuli.
3. Lusikoi munakoison sisus kuorista kulhoon. Lisää loput aineet ja soseuta sauvasekoittimella. Anna jäähtyä täysin. Tarjoa hyvän leivän kanssa, pastoissa, burgereissa tai kastikkeena grilliruokien kanssa.


Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Löysin blogisi sipsikaljavegaaneista ja rakastuin! Ihana blogi ja niin paljon reseptejä �� aion ehdottomasti kokeilla monia näistä. Kiitos ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onpa ihanaa kuulla! Toivottavasti resepteistä tulee olemaan iloa. :)

      Poista