Nyhtökaurakäristys ja vegaaninen perunamuusi

tammikuuta 05, 2021



Monet kasviproteiinit ovat sellaisenaan hyvin miedon makuisia ja kaipaavat reilusti maustamista. Siksi olikin aikamoinen yllätys, että nyhtökaurakäristys on niin hyvää - siis hyvin simppelistä ja maltillisesta maustamisesta huolimatta. Mausteena on vain maustepippuri (maustepippuri, ei mustapippuri) sekä suola ja kasvisliemi - siis mukavan perinteisiä makuja!

Nyhtökaurakäristystä eli porotona käristystä on kiva syödä samaan tapaan kuin lihaista versiotaan poronkäristystä: perunamuusin ja puolukoiden (tai puolukkasurvoksen) kanssa. Lisäksi voit tarjota suola- tai maustekurkkuja ja etikkapunajuuria. 

Vegaaninen perunamuusi on yhtä helppo tehdä kuin ei-vegaaninen. Muusiin voi lisätä nesteeksi kauramaitoa, kaurakermaa, keitinlientä tai näiden sekoitusta. Itse teen muusin millä milloinkin: Jos jääkaapissa on avattu kaurakermapurkki, lorautan joukkoon sen ja lopuksi nesteeksi laitan keitinlientä. Useimmiten käytän baristakauramaidon ja keitinliemen sekoitusta. Lisää täyteläisyyttä perunamuusi saa nokareesta margariinia.

Nyhtökaurakäristys ja muusi on yksi lempparimme myös vaelluksella! Silloin valmistan ruoan kuivatusta nyhtiksestä ja sipulista, perunamuusin valmiista perunamuusijauheesta. 




Nyhtökaurakäristys

(3-4 annosta)

1 rs (240 g) Nyhtökauraa, nude
1 (100 g) sipuli
2 rkl öljyä
1/2 kasvisliemikuutio
n. 2 1/2 dl vettä
1/2 tl jauhettua maustepippuria
n. 1/4 tl suolaa

Lisäksi
perunamuusia
puolukoita tai puolukkasurvosta

  1. Kuori sipuli ja leikkaa se puolirenkaiksi tai neljäsosarenkaiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi esimerkiksi vedenkeittimellä ja liuota siihen kasvisliemikuutio.
  2. Kuumenna paistinpannussa öljy ja kuullota sipulia hetki. Lisää nyhtökaura ja paista, kunnes sipuli on pehmennyt.
  3. Lisää pannulle maustepippuri, suola ja kasvisliemi. Anna kiehua pari minuuttia niin, että nestettä imeytyy nyhtökauraan. Imeytymätöntä nestettä saa jäädä kastikkeeksi.
  4. Tarjoa nyhtökaurakäristys perunamuusin ja puolukoiden kanssa.

Vegaaninen perunamuusi

(4 annosta)

1 kg jauhoisia perunoita
n. 2 dl kauramaitoa, kaurakermaa, keitinlientä tai näiden sekoitusta
2 rkl vegaanista margariinia 
1/2-3/4 tl suolaa

  1. Pese, kuori ja paloittele perunat pienemmiksi. (Paloitellut perunat kypsyvät nopeammin.) Laita perunat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että perunat juuri peittyvät. Kuumenna hiehuvaksi ja keitä kannen noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Jos haluat käyttää nesteenä keitinlientä, kaada sitä talteen mukiin. Soseuta perunat perunasurvimella tai sähkövatkaimella pientä tehoa käyttäen. Lisää margariini, suola ja sen verran nestettä, että saat koostumuksesta sopivan.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia