Vegaaninen sinappisilli savutofusta

kesäkuuta 15, 2020




Uudet perunat ja silli ovat klassikko, joka on monelle se odotetuimpia kesäherkkuja. Mutta mitä vegaanista laittaa pottujen kylkeen? Kehittelin vegaanisen sinappisillin, joka on helppo valmistaa savutofusta. Tulos oli tosi herkullinen, ja voin luvata luvata, että tämä maistuu niillekin, jotka eivät sillin mausta niin välitä.

Vegaaninen sinappisilli on tosi hyvää varhaisperunoiden kanssa, mutta maistuu erinomaisesti myös saaristolaisleivän tai ruisleivän päällä. Ja tietysti se sopii juhannuspöydän lisäksi jouluateriallekin, kun se aika taas koittaa! Vegaanisen sinappisillin ja keitettyjen varhaisperunoiden jämistä tulee myös hyvänmakuinen perunasalaatti: Sekoita vain kylmät kuutioidut perunat, "sillit" kastikkeineen ja ripaus suolaa. Halutessasi lisää hienonnettuja nippusipulin varsia ja tilliä, ja salaatti on valmis. Kätevää!

Voit käyttää reseptiin mieleistäsi savutofua. Itse tykkään eniten oikeasti savustetusta tofusta, erona siis savuaromilla maustettuun. Maailman parasta savutofua (tai ainakin ehdottomasti parasta tähän mennessä maistamaani!) on kotimainen Tofumoon savutofu. Se on rakenteeltaan kiinteää ja maultaan supermaukasta, ja tykkään käyttää sitä sellaisenaan suoraan paketista. Tofumoon tofua olen ostanut K-kaupasta. Jos tuotetta ei löydy omasta lähikaupastasi, voi tilaamisesta aina esittää kauppiaalle toiveen! (Tällä hetkellä K-kaupat voivat halutessaan tilata tuotetta suoraan valmistajalta, mutta eivät Keskon varaston kautta.)

Sinappisillissäni on täyteläinen kastike, jonka pohjana on kaurakerma ja majoneesi. Makua se saa dijonsinapista ja tuoreesta tillistä. Itse käytin kahta eri dijonsinappia: tavallista ja kokojyväversiota. Jos sinapin käyttösi on muuten vähäistä, etkä halua ostaa kahta erilaista purkkia, voit halutessasi käyttää vain toista versiota ja laittaa sitä sitten vähän enemmän. Dijonsinappia kuitenkin saa hyvin kulumaan (peruna)salaattien kastikkeisiin, dippeihin ja ruoanlaittoon muutenkin. Oma herkkuleipäni on tällä hetkellä ruisleipä, jonka päällä on margariinia, sipaisu dijonsinappia, Tofumoonin savutofua, tuoretta tomaattia ja basilikaa.






Vegaaninen sinappisilli savutofusta
(noin 6 annosta)

1 pkt (250 g) savutofua (esim. Tofumoon)*
2 dl kaurakermaa (esim. Pirkka)
1 dl vegaanista majoneesia 
2 tl sokeria
2 rkl dijonsinappia 
2 rkl kokojyvädijonsinappia
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
pari-kolme ripausta valkopippuria
(suolaa)


Paloittele savutofu puikkomaisiksi paloiksi. Sekoita kaikki muut ainekset keskenään tasaiseksi. Kääntele joukkoon tofut. Anna maustua jääkaapissa mielellään parin tunnin ajan. Tarjoa varhaisperunoiden, saaristolaisleivän tai ruisleivän kanssa.



* Kaikkein parasta savutofua on oikeasti savustettu tofu. Parasta maistamaani on Suomessa valmistettu Tofumoon savutofu, joka on ihan törkeän hyvää ja rakenteeltaan kiinteää, kuin juustoa. Tofumoonin kohdalla haasteena on, että sitä on aika harvojen kauppojen valikoimassa. Myös Lidl ja erikoiskaupat myyvät savustettua tofua. Myös Jalotofun Kylmäsavu käy, jos siitä pidät (vaikkei olekaan savustettua).



Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. mummeli täällä tsekkailemassa mitä jouluherkkuja voisi tarjota lapsosensa vegaaniperheelle. saaristolaisleipä hapanjuurella on harjoittelussa ja täältähän löytyi sinappisilliä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Tämä resepti sopii loistavasti joulupöytään. :)

      Poista