Maisemakahvilan raparperipiirakka - vegaaninen versio alkukesän suosikkipiirakasta
Olen veganisoinut maisemakahvilan raparperipiirakan korvaamalla voin margariinilla sekä piimän ja rahkan soijarahkalla. Minun versiossani rahkaseokseen lisätään myös hiukan sitruunamehua tuomaan lisäraikkautta. Niin tehtiin myös lapsuudenkodissani, kun vastaavaa piirakkaa leivottiin.
Kuvissa oleva piirakka on leivottu Arabian Teema-vadille. Alla on valmiina kaksi vaihtoehtoa, joissa raaka-ainesuhteet ovat ihan samat, mutta toisesta tulee piirakkavuoallinen ja toisesta pellillinen piirakkaa. Työohjeen alla on myös vinkki, miten voit toimia, jos haluat pinnalle enemmän ihanaa murua ja vähemmän pohjaosaa. Meillä kotona leivottiin vastaava piirakka aina niin.
Vegaaninen maisemakahvilan piirakka - piirakkavuoallinen
(10-12 palaa)Pohja ja muruseos
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
125 g margariinia
1 dl (100 g) soijarahkaa (Alpro Greek Style)
1/4 dl kauramaitoa
Täyte
300 g (eli loppu purkillinen) soijarahkaa (Alpro Greek Style)
1 dl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria
2 tl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua
n. 5 dl raparperia pieninä paloina
Vegaaninen maisemakahvilan piirakka - pellillinen
(noin 24 palaa)Pohja ja muruseos
8 dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
250 g margariinia
1/2 prk (à 400 g) soijarahkaa (Alpro Greek Style)
1/2 dl kauramaitoa
Täyte
1 1/2 prk (à 400 g) soijarahkaa (Alpro Greek Style)
2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
4 tl perunajauhoja
4 rkl sitruunamehua
n. 1 l raparperia pieninä paloina
- Sekoita pohjataikinaa ja muruseosta varten kuivat aineet kulhossa. Sekoita joukkoon hieman jäähtynyt sulatettu margariini. Tuloksena on murumainen seos. Siirrä 1/3 seoksesta odottamaan.
- Sekoita jäljelle jäävään muruseokseen soijarahka ja kauramaito.
- Jos teit pienemmän taikinan: Levitä taikina piirakan pohjaksi voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 28-30 cm). Voit käyttää myös suorakaiteen muotoista vuokaa. Itse käytin Arabian Teema-vatia (24 cm x 32 cm). Jos teit isomman taikinan: Levitä taikina piirakan pohjaksi leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle uunipellille.
- Valmista täyte sekoittamalla soijarahka, sokerit, perunajauho ja sitruuna. Parhaiten saat kaiken sekaisin käyttämällä vispilää. Levitä seos pohjataikina päälle. Ripottele pinnalle raparperit ja niiden päälle vielä muruseos. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa vasta hyvin jäähtyneenä.
Vinkki! Jos haluat piirakkaan enemmän ihanaa pintamurua ja vähemmän pohjaa, jaa kohdassa 1 sekoittamasi seos niin, että käytät pohjaan 1/2 ja muruseokseen 1/2. Valmista piirakka muuten samoin.
9 kommenttia
Hei! resepti vaikuttaa todella herkulliselta ja lähtee testiin juhannukseksi :)
VastaaPoistatämä on varmaan ihan ok leipoa jo edellispäivänä? vai muuttuuko jotenkin nahkeaksi?
Pahoittelut, että jouduit odottamaan vastausta! Piirakka säilyy hyvin muutamia päiviä. :)
Poistahei,meillä tehty vuosikaudet ,mutta usimmiten omenahillosta .Meillä aina myös taikina jaettu puolet ja puolet .Alkuperäisen ohjeen otin aamu-tv ohjelmasta Kati Napalta. Nyt on perheessä tilanne muuttunut,kun neljästä lapsesta yksi on vegaani,yksi gluteeniton ja laktoositon ,yksi maidoton ja gluteeniton .Ainoastan yksi syö kaikkea .Eräs lapsista kysyi juuri eilen,että olenko ajatellut kokeilla juuri tätä piirakkaa vegeversiona . Tämä julkaisemasi ohje löytyi juuri oikeaan aikaan eikä minun taas tarvinnut miettiä korvaavia tuotteita esim .piimälle .Kysyisin vielä,että oletko tehnyt sitä gluteenittomana ?
VastaaPoistaMoikka! Kiva, että löysit ohjeen pariin. En ole testannut piirakkaa gluteenittomana, enkä valitettavasti muutenkaan ole ekspertti gluteenittomassa leivonnassa. Mutta uskoisin, että voisi onnistua hyvin gluteenittomilla jauhoilla. Jos kokeilet, krro ihmeessä, millaisen lopputuloksen sait! :)
PoistaOlipa aivan ihana resepti! Jää ehdottomasti muistiin. Kiitos :)
VastaaPoistaKiva kuulla, kiitos. <3
PoistaTämä onnistuu oikein hyvin gluteenittomana versiona! Käytin Kotimaista-merkin gluteenitonta jauhoseosta.
VastaaPoistaKorvasin soijarahkan kokeeksi Alpron Custard -vaniljakastikkeella, joka on myös gluteenitonta. Jätin täytteestä pois vaniljasokerin ja ainakin kolmasosan sokerista. Tuli oikein hyvää! Ensi kerralla kokeilen ehkä fariinisokeria tavallisen tilalta.
Millä uunin tasolla tämä on tarkoitus paistaa?
VastaaPoistaKeskitaso on hyvä! Yleisesti jos reseptissä ei erikseen neuvota paistamaan ylä- tai alatasolla, kannattaa käyttää keskitasoa. ☺️
Poista