Joulugranola - koukuttavan hyvä aamupala ja syötävä tuliainen

marraskuuta 15, 2020Tässä joulugranolassa on minun makuhermoilleni kaikki kohdillaan! Joulugranola on loistava tuliainen joulun aikaan, mutta tätä todellakin kannattaa tehdä myös ihan vaan itselle. Joululta maistuvan granolan myötä on ihana virittäytyä pikkuhiljaa joulufiilikseen, sillä jo valmistusvaihe tuo kotiin tuulahduksen jouluista tuoksua.

Nykyään valmistan granolani mieluiten vanha ajan kauraryyneistä, joita myydään Myllärin-tuotemerkillä. En varmaan olisi koskaan äkännyt koko tuotetta kaupan hyllystä, jos äitini ei olisi vinkannut siitä. Nämä kyseiset ryynit ovat pulleampia ja suussa napakampia kuin tavalliset kaurahiutaleet tai isot kaurahiutaleet. Myös isot kaurahiutaleet sopivat hyvin - vähän makuasia, kummasta tykkäät enemmän. Vanhan ajan kauraryyneistä tulee muuten myös ihanaa uunipuuroa!

Minun suosikkigranolaani tulee pekaanipähkinöitä, jotka ovat paahdettuna aivan erityisen hyviä. Granolan kanssa uuniin paahtumaan pääsevät myös kaneli, kardemumma ja neilikka, joista erityisesti viimeksi mainittu tuo keittiöön huumaavan jouluisen tuoksun. Loraus siirappia taas antaa hiukan karamellimaista makua. Paahdetun granolapohjan viimeistelevät karpalot ja taatelit, jotka ovat omat suosikkini kuivatuista hedelmistä ja samalla kivan jouluisia. Voit tietysti käyttää myös jotain muita kuivahedelmiä.

Toisin sanoen kaikenlaisia lemppareitani tulee tähän ihanaan joulugranolaan! Nimen ei kuitenkaan kannata alkaa liikaa häiritä, sillä tämä granola maistuu hyvältä mihin vuodenaikaan tahansa.

Joulugranola

(vajaa 1 litra valmista granolaa)

5 dl vanhan ajan kauraryynejä (Myllärin) tai isoja kaurahiutaleita
100 g (noin 2 dl) pekaanipähkinöitä
1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl neilikkaa
1/4 dl rypsiöljyä
1/4 dl siirappia
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl kuivattuja taateleita pilkottuna


  1. Mittaa kulhoon kauraryynit, veitsellä karkeaksi rouhitut pähkinät sekä mausteet. Sekoita. Sekoita joukkoon myös öljy ja siirappi. 
  2. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 150-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Sekoita kerran paahtamisen aikana. Varo, ettei granola pääse kärähtämään, sillä uunien tehot vaihtelevat!
  3. Sekoita jäähtyneeseen granolaan karpalot ja taatelit. Säilytä granola esimerkiksi kannellisessa astiassa.
Saatat pitää näistä

0 kommenttia