Piparkakku-puolukkajäätelö

marraskuuta 24, 2019Aletaan elää sitä aikaa vuodesta, kun pimeys toden teolla alkaa verottaa voimia. En tiedä, miten tästä vuodenajasta olisi edes mahdollista selvitä järjissään, jos ei olisi joulua! Joululoma katkaisee pitkän arkiputken, joka ainakin minulla on jatkunut kesälomasta asti. Lisäksi joulunalusajan tunnelmointi ja jouluruokafiilistely piristää kummasti kaamosväsymyksen keskellä. Jos minulta kysytään, siitä kannattaa todellakin ottaa kaikki ilo ja energia irti!

Ryhdyin jo joulutunnelmoimaan tekemällä piparkakuilla ja puolukoilla maustettua jäätelöä. Jäätelö on loistava vaihtoehto jouluaterian jälkkäriksi, koska siinä tilassa monet kaipaavat jotain raikasta herkkua. Ja tietenkin jäätelö maistuu jo joulua ennenkin! Käytin pohjana kondensoitua kookosmaitoa, joka on tänä vuonna tullut saataville ihan tavallisiin ruokakauppoihin. Kesällä tein kondensoidusta kookosmaidosta kardemumma-mustikkajäätelöä, jonka yhteydessä kuvailin jäätelön maistuvan selvästi kookokselta. Ihanaa kookosfaneille, mutta kookoksen makua vierastaville ei niin ihanaa.

Päätinkin kokeilla tähän jäätelöversioon vähän erilaisia raaka-ainesuhteita toiveena ei-niin-kookoksinen maku. Mallia otin Haarukkavatkain-blogin Minnalta, ja vatkasin jäätelömassaan mukaan kauravaniljakastiketta. Se toimikin erinomaisesti! Jäätelöstä tuli näin tosi hyvää, eikä kookoksen makua juurikaan erottanut. Jäätelöstä pystyy pyörittelemään palloja heti pakastimesta ottamisen jälkeen. Jos siis poimit syksyllä puolukoita, tämä jäätelö on niille erittäin suositeltava käyttökohde! Ja onneksi puolukoita voi poimia myös kaupan pakastealtaasta.

Jäätelöstä tulee hitusen vähemmän punaista kuin kuvissa. Kuvat otin jätskin ensimmäisestä testierästä, jonka puolukkamäärää päädyin jonkin verran vähentämään.

Piparkakku-puolukkajäätelö

(noin 1,5 litraa)

200 g (noin 4 dl) puolukoita
100 g piparkakkuja +  muutama pinnalle koristeeksi (esim. Anna's-piparkakut ovat vegaanisia)
1 prk (2,5 dl) kauravispiä tai soijavispiä (esim. Fazer Aito tai Alpro)
1 prk (2-2,5 dl) vaahtoutuvaa kauravaniljakastiketta
1 tlk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa (Spice Up)  1. Jos käytät pakastepuolukoita, sulata ne kohmeiseksi. Soseuta puolukat sauvasekoittimella. Paloittele piparkakut pieniksi paloiksi veitsellä.
  2. Kaada kulhoon kauravispi ja vaniljakastike. Vaahdota sähkövatkaimella pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita sähkövatkaimella (pienennä tehoa reilusti tässä vaiheessa) joukkoon kondensoitu kookosmaito. Kääntele lopuksi joukkoon puolukkasose ja piparkakkupalat. Ei haittaa, jos sekoitat vähän huolimattomasti ja massaan jää raitoja.
  3. Kaada jäätelömassa pakastuksen kestävään laakeaan astiaan/astioihin. Paina pinnalle koristeeksi muutamia isompia piparkakkupaloja. Peitä kannella tai tuorekelmulla ja pakasta yön yli.Saatat pitää näistä

0 kommenttia