Kuusenkerkkäjäätelö

joulukuuta 02, 2018

Kuusenkerkkäjäätelö on helppo ja raikas jälkiruoka, joka maistuu ihanasti metsältä.Maistoin noin reilu vuosi sitten vaniljajäätelöä, jonka joukkoon oli sekoitettu pakastekuivattua kuusenkerkkäjauhetta ja rakastuin makuun oitis. Jäätelö maistui aivan ihanasti metsältä ja luonnolta! Yritin keväällä itsekin kuivattaa kuusenkerkkiä, mutta kokeilu ei oikein onnistunut. Voi olla, että yritän vielä uudelleen ensi keväänä. Tuskinpa siltikään pääsen yhtä hyvään lopputulokseen kuin valmiina myytävä pakastekuivattu kuusenkerkkäjauhe, jota on saatavilla Arctic Warriors -merkkisenä. Pakastekuivaushan on yksi kuivatusmenetelmä elintarviketeollisuudessa, ja sen etuna on, että aromit säilyvät hyvin. Sama menetelmä ei oikein onnistu kotikonstein.

Kuusenkerkkäjauhetta markkinoidaan ravinteikkaana raaka-aineena, mutta itse hankin purkillisen sen maun takia. Arctic Warriorsin kuusenkerkkäjauhetta voi hankkia ainakin ekokaupoista ja luontaistuotekaupoista. Purkki ei ole ihan halpa (50 gramman purkilla hintaa on noin 16-20 €), mutta jauhe on onneksi melko riittoisaa. Ja ymmärtäähän hinnan: kerkät on kerätty käsin ja kuivattu tiiviiseen muotoon.

Kerkkäjauhe on kuin pohjolan oma matcha. Se sopii vaikka ihanaan kerkkälatteen, joka tehdään samaan tapaan kuin matcha-latte. Huomasin somesta, että myös Fazerin kahviloista saa kerkkä-cappuccinoa! Aiemman jäätelökokemukseni innoittamana halusin kokeilla itse tehtyä kerkkäjäätelöä. Valmistin sen tosi yksinkertaisesti vaahtoutuvasta kasvikermasta ja maustamattomasta soijajogurtista, joka tuo kivasti raikkautta jäätelömassaan. Suosittelen Plantin tavallista tai luomusoijajogurttia, jotka ovat maullisesti markkinoiden parhaat lajissaan - ja vieläpä Suomessa valmistettu.

Jäätelöstä tuli hyvää ja ihanan metsäistä. Se on helppo, raikas ja sopivan simppeli jälkiruoka vaikka itsenäisyyspäivään ja jouluaterialle. Ja tosi kätevää tietysti on, että sen voi valmistaa pakastimeen valmiiksi hyvissä ajoin. Jos omistat jäätelökoneen, voit valmistaa jätskin myös sillä.
Kuusenkerkkäjäätelö

(4-5 annosta)

1 prk (250 ml) vaahtoutuvaa kaura- tai soijakermaa (käytin Kaslink Aito Kauravispiä)
2 dl maustamatonta soijajogurttia (esim. Planti)
3/4 dl sokeria
n. 1 rkl kuusenkerkkäjauhetta (Arctic Warriors)
1 tl vaniljasokeria


  1. Vaahdota kasvikerma kuohkeaksi. Sekoita joukkoon soijajogurtti ja muut aineet. Kuusenkerkkäjauheen voit lisätä siivilän läpi, niin se sekoittuu tasaisemmin.
  2. Kaada jäätelömassa pakastuksen kestävään astiaan ja jäädytä yön yli. 
  3. Ennen tarjoilua ota jäätelö pakastimesta ja anna temperoitua huoneenlämmössä noin 15 minuuttia. Halutessasi voit valmistaa jäätelön myös jäätelökoneella.
Saatat pitää näistä

0 kommenttia