Bataatti-kikhernesalaatti tahinikastikkeella

syyskuuta 14, 2018

Bataatti-kikhernesalaatin kruunaavat mantelifeta ja ihana tahinikastike.


Aika monta vuotta sitten, tarkemmin sanottuna vuonna 2013, Eeva Kolu julkaisi silloisessa Hesarin Kauhaa ja rakkautta -blogissaan bataatti-kikhernesalaatin. Reseptin innoittamana kokkasin jo tuolloin useamman kerran saman tyyppistä salaattia. Tahini ei vielä tuolloin ollut Suomessa yhtä käytetty raaka-aine kuin nykyään, mutta minulle sen käyttö oli tullut tutuksi, kun olin 2010-2011 vaihteessa au pairina Torontossa israelilaisessa perheessä.

Isäntäperheeni luona asuessan opin, että tahinista tulee tosi hyvää kastiketta, kun siihen sekoittaa sitruunamehua, valkosipulia, suolaa ja vettä. Ja ehkäpä vähän juustokuminaa. Lisäksi menetin lopullisesti sydämeni hummukselle, joka myös on klassinen käyttökohde tahinille. Vieläkin olen kiitollinen noista ruokakokemuksista sapattiaterioineen kaikkineen!

Eevan alkuperäistä ohjetta olen muokannut sen verran, että juuston sijaan käytän itse tehtyä mantelifetaa. Lehtipersiljan sijaan sopii käyttää myös korianteria, niin kuin tein tällä kertaa. Tahinikastikkeen tykkään tehdä ilman oliiviöljyä - sillä Torontossa oppimallani tavalla. Kikherneet voi hyvin vaihtaa linsseihin ja bataatin halutessaan vaikka porkkanoihin. Joka tapauksessa just hyvää salaattia syys- ja talvikauteen!



Bataatti-kikhernesalaatti tahinikastikkeella

(2 annosta)

1 (500-600 g) bataatti
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
1 prk (380 g/230 g) kikherneitä
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa hienonnettuna
mantelifetaa

Kastike

3 rkl tahinia
1 1/2 rkl sitruunamehua
1 pieni valkosipulinkynsi
suolaa
1/2 tl juustokuminaa
2-3 rkl vettä


  1. Kuori ja kuutioi bataatti sopiviksi suupaloiksi. Laita bataatit uunipellille leivinpaperin päälle. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat kypsiä.
  2. Valmista kastike: Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Mittaa ainekset vettä lukuun ottamatta pieneen astiaan ja sekoita. Lisää vettä sen verran, että koostumus on sopivaa.
  3. Valuta kikherneet liemestään. Laita kikherneet ja bataatit lautasille tai tarjoiluvadille. Ripottele päälle korianteri/lehtipersilja. Valuta päälle kastike. Lisää pinnalle vielä mantelifetaa pieninä nokareina. Tarjoa leivän ja esim. hummuksen kanssa. Salaatti maistuu lämpimänä tai kylmänä.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia