Myskikurpitsa-linssikeitto

lokakuuta 16, 2017

Pehmeä kurpitsakeitto saa ruokaisuutta linsseistä. Potkua antavat chili ja tuore inkivääri.




Syksyisin alkaa tehdä mieli lämmittäviä mausteisia keittoja. Myskikurpitsa on juuri nyt edullista, ja siitä syntyykin tosi kivoja keittoja. Blogini alkutaipaleelta löytyykin jo yksi kurpitsakeitto, jonka mausteena on harissatahnaa. Itse asiassa melkein teki mieli lisätä harissaa tähänkin keittoon, sillä olen viime aikoina tosi tykästynyt harissan makuun, mutta silloin tästä keitosta olisi melkein tullut vanhan reseptin toisinto. 😄 Niinpä maustoin keiton nyt chilillä sekä ihanalla tuoreella inkiväärillä. Lisäksi rouhin huhmaressa korianterinsiemeniä, jotka mielestäni sopivat tosi kivasti yhteen kurpitsan maun kanssa. Mutta jos haluat, kokeile ihmeessä maustamista myös harissalla. Tähän asti muuten olen nähnyt korianterinsiemeniä lähinnä aasialaiskaupoissa, mutta hiljattain bongasin Cittarissa myös SantaMarian korianterinsiemeniä. Mahtavaa, kun kivoja aineksia tulee jatkuvasti paremmin saataville! Paahdoin kurpitsasta jääneet siemenet keiton kaveriksi. Postauksen lopussa kokemuksia siitä puolesta. 😅






Myskikurpitsa-linssikeitto

(noin 5 annosta)

1 (noin 1,2 kg) myskikurpitsa
1 iso (150 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 dl kuivia punaisia linssejä
n. 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna (laitoin itse vähän reilummin, mutta lisää maistellen)
chiliä (esim. srirachaa tai chilihiutaleita)
1 tl korianterinsiemeniä
1 kasvisliemikuutio
n. 7 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
suolaa
1 rkl sitruunamehua

  1. Paloittele ensin kurpitsa: Leikkaa kurpitsa pitkittäin kahtia. Koverra siemenet ja pehmeä "rihmasto" pois lusikan avulla. Älä kuitenkaan heitä siemeniä pois, sillä voit paahtaa ne kaveriksi keitolle. Viipaloi kurpitsanpuolikkaat poikittain. Leikkele kuoriosa pois viipaleista veitsellä. Paloittele sopiviksi paloiksi. Kuori ja paloittele myös sipuli ja valkosipuli.
  2. Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Kuullota siinä kurpitsaa, sipulia ja valkosipulia noin 5 minuuttia. Rouhi korianterinsiemenet huhmaressa. Lisää kattilaan loput keiton ainekset kookosmaitoa, suolaa ja sitruunamehua lukuun ottamatta. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää.
  3. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kookosmaito, sitruunamehu ja tarpeen mukaan suolaa. Tarjoa halutessasi keiton kanssa paahdettuja kurpitsansiemeniä (ks. ohje alla).

Paahdetut kurpitsansiemenet

kurpitsansiemeniä
loraus öljyä
suolaa

Poista "rihmat" kurpitsansiemenistä, huuhtele ne siivilässä ja kuivaa varovasti talouspaperin avulla. Jos aikaa on, vielä parempi on, jos annat siementen kuivua talouspaperin päällä vaikka puolisen tuntia. Sekoita siementen joukkoon loraus öljyä ja ripaus suolaa. Halutessaan voit toki lisätä muitakin mausteita. Paahda siemeniä 200-asteissa uunissa noin 10 minuuttia. Tarjoa keiton päällä tai napostele sellaisenaan.

Kokeilin paahtaa siemenet pannulla, sillä pelkkien kurpitsansiementen takia uunia on vähän hölmöä lämmittää. Paahdoin ensin pelkkiä (hieman kosteita) siemeniä pannulla ja lisäsin hetken kuluttua öljyn ja suolan. Tässä vaiheessa alkoi hurja poksuminen - kuin valmistaisit poppareita paistinpannulla. 😄Onnistuu siis näinkin, mutta suosittelen käyttämään kantta suojana.




Saatat pitää näistä

2 kommenttia