Pataleipä ja tomaattinen kikhernetahna
Pataleipä oli taannoin aikamoinen hittileivonnainen, ja netti onkin pullollaan erilaisia ohjeita siihen. Suosio ei ole ihme, sillä pataleipä on tosi helppo valmistaa ja lopputulos herkullinen. Yksinkertaisimmillaan pataleipä valmistuu pelkistä vehnäjauhoista, mutta voit kokeilla osaksi vaikkapa sämpylä- tai spelttijauhoja.
Jotkut lisäävät taikinaan myös esimerkiksi siemeniä. Pataleivän taikina on löysä, eikä sitä vaivata lainkaan. Tästä tuleekin englanninkielinen nimi no-knead bread. Usean tunnin kohotus huoneenlämmössä antaa leipään makua, ja paistaminen tapahtuu padassa. Näin lopputuloksena on sisältä pehmeä ja kuohkea leipä, jonka kuori on ihanan rapea. Valurautapadassa lopputulos on epäilemättä kaikkein paras. Itse en kuitenkaan pataa omista, joten olen tehnyt pataleivän aina teräskattilassa. Sekin siis käy paremman puutteessa.
Pyöräytin pataleivän kaveriksi vielä tomaattisen kikhernetahnan, joka saa makua aurinkokuivatuista tomaateista ja tuoreesta basilikasta. Olen aikamoinen tahnahirmu, ja keittiössäni valmistuukin usein erilaisia paputahnoja leivän päälle ja kasvisten dipiksi. Kylläpä tämäkin italialaishenkinen tahna maistui tuoreen leivän kanssa!
0 kommenttia