Nyhtökaura-gnocchivuoka

joulukuuta 02, 2020


Oletko jo kokeillut gnoccheja? Gnocchit ovat italialaisia, pääosin perunasta valmistettuja "mykyjä" eli pieniä palleroita, jotka kypsyvät nopeasti. Niitä voi syödä esimerkiksi kastikkeen kanssa, paistaa pannulla tai käyttää vuokaruokiin. Gnocchit ovat yhtäkkiä löytäneet tiensä suomalaisiin resepteihin ja sitä kautta ruokapöytiin. Ehkä noin viimeisen vuoden aikana gnocchireseptejä (ja erityisesti gnocchivuokia!) on näkynyt ruokablogeissa ja -kirjoissa suorastaan valtaisa määrä. Oikeastaan se ei ole ihme, sillä gnoccheista saa tosi näppärästi ja helposti monenlaisia ruokia. Hyvä juttu on myös se, että ainakin useimmat gnocchit ovat vegaanisia. Yleensä niissä siis ei ole kananmunaa, toisin kuin tuorepastoissa. Jonkin merkkiset gnocchit säilyvät huoneenlämmössä ja löytyvät kuivapastojen hyllystä, mutta itse olen useimmin löytänyt ne tuorepastojen läheltä valmisruokaosastolta. Huomaathan, että gnocchit eivät ole sama asia kuin simpukan muotoiset gnocchi-pastat. Nimen perusteella ne saattavat joskus mennä sekaisin.

Olen pariin kertaan tehnyt etätöiden lomassa ruoaksi tosi kivan nyhtökaura-gnocchivuoan, jonka valmistelu uunikuntoon vie vaivaiset 5 minuuttia. Ainekset vain vuokaan, ja siinä se oikeastaan onkin. Raaka-ainelistakaan ei ole pitkä. Vähän esivalmistelua kuitenkin pitää tehdä ennakkoon, jos käytät itse tehtyä tomaattikastiketta. Itse olen keitellyt tomaattikastikkeen Satu Koiviston mainiolla ohjeella, jolla syntyy tosi muheva ja maukas soossi. Kastiketta kannattaa kerralla tehdä vähintään koko satsi, ehkä jopa tuplatkin. Loput voi vaikka pakastaa ja käyttää vaikka myöhemmin uuteen gnocchivuokaan, pastan kastikkeeksi tai pizzaan. Suosittelen siis lämpimästi!
Nyhtökaura-gnocchivuoka

(4 annosta)

1 pkt (500 g) perunagnoccheja (esim. Rana, De Cecco tai Rummo)
1 rs (240 g) Nyhtökauraa, tomato
n. 6 dl tomaattikastiketta (itse tehtyä tai valmiskastiketta*)
2 tomaattia
1 prk (2 dl) kaurakermaa (suosittelen Pirkka tai Plantia)
1/2 dl ravintohiivahiutaleita
pari ripausta suolaa

  1. Puristele gnocchipakkausta irrottaaksesi toisiinsa liimautuneet gnocchit erilleen. Kippaa laakeaan uunivuokaan gnocchit, nyhtis ja tomaattikastike. Sekoita.
  2. Viipaloi pari tomaattia ja lado viipaleet ruoan pinnalle. 
  3. Sekoita keskenään kaurakerma, ravintohiivahiutaleet ja suola. (Suosittelen käyttämään Pirkan tai Plantin kaurakermaa, koska niissä on paksu täyteläinen koostumus, joka pysyy aika nätisti pinnalla, eikä valahda ruoan joukkoon.) Valuta seos gnocchivuoan pinnalle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes ruoka on ottanut kivasti väriä. Tarjoa salaatin kanssa.
*Valmiita tomaattipohjaisia kastikkeita löytyy monelta merkiltä, esimerkiksi Pirkan pastakastikkeet sekä Dolmio, Rummo ja Barilla.

Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Ihanaa, kiitos! Testiin menee! Juuri tällaisia nopeita ja yksinkertaisia uusia ruokia olen kaivannut. Kiitos!

    VastaaPoista