Vegaaniset lindströminpihvit

lokakuuta 23, 2018

Arkiruokaklassikko lindströminpihvit vegaanisesti! Pihvit valmistuvat helposti tutusta ja halvasta soijarouheesta.



Kuten ennenkin olen täällä todennut, kaikkein eniten ruokaideoita tarvitaan arkiruokaan. Siihen tavalliseen, helppoon ja simppeliin arkiruokaan ilman kummempia kommervenkkejä. Viime viikkoina keskustelu ilmastonmuutoksesta ja on vellonut kovasti mediassa, ja joka päivä tulee ulos uusia artikkeleita siitä, mitä ilmastotekoja jokainen ihminen voi itse tehdä. Ruoka on yksilötasolla yksi merkittävimmistä valinnoista ilmaston kannalta. Ja koska kaikessa syömisessä arjen ruokavalinnoilla on se kaikkein isoin merkitys, yritän entistäkin enemmän jakaa täällä blogissa arkiruokavinkkejä. Siispä tällä kertaa resepti klassisiin lindströminpihveihin!

Nämä vegaaniset lindströminpihvit valmistetaan vanhasta tutusta soijarouheesta, joka mielestäni sopii oikein hyvin erilaisiin kasvispihveihin. Nykyään lisään soijarouheen pihveihin aina kuivana, koska näin se osaltaan sitoo massaa. Soijarouheen turvottaminen erikseen on aika turha ja jopa hankaloittava työvaihe. Sipuli kannattaa aina kuullottaa ennen massaan lisäämistä, koska muuten se jää helposti vähän raa'aksi.

Lindströminpihvien kanssa perinteisesti maistuvat paistetut sipulirenkaat. Pitkästä aikaa tuli paistettua sipulia reilumpi satsi, ja kylläpä muuten maistuikin tosi herkulliselta! Lisäksi kannattaa kaveriksi valmistaa niin ikään perinteinen perunamuusi. Hyvä vegaaninen perunamuusi syntyy, kun joukkoon lorauttaa keitinliemen lisäksi vähän kaurakermaa. Ja sekös sopiikin hyvin, kun kermapurkin kuitenkin avaa pihvitaikinaa varten.

Nyt kun ilmastoasiat tuli puheeksi, niin pari sanaa vielä soijasta: Soijahan usein liitetään sademetsien tuhoon. Soijan ongelmat globaalisti liittyvät siihen, että suurin osa viljeltävästä soijasta päätyy tuotantoeläinten rehuksi. Eli jos lihaa syötäisiin vähemmän, soijaa ei tarvitsisi viljellä niin paljon, eikä sademetsiä sen tieltä tuhottaisi. Ekologisesti olisi luonnollisesti järkevämpää, että soija päätyisi suoraan ihmisten syötäväksi. Suomessa myytävät soijaelintarvikkeet ovat yleensä eurooppalaista alkuperää, eli eivät sademetsäalueilta. 

Myös GMO-jutut puhuttavat. Suomessa myytävät elintarvikkeet eivät ole GMO:ta, mikäli pakkauksessa ei asiasta mitään mainintaa. EU:n lainsäädäntö nimittäin velvoittaa ilmoittamaan pakkauksessa, mikäli tuote sisältää muuntogeenisiä ainesosia, ja luonnollisesti tämä koskee myös soijaa. Eri tahoilla pyörii myös käsitys, että soijan syöminen olisi jotenkin haitallista. Viranomaistahot eivät kuitenkaan ole mitään rajoituksia antaneet, ja soija itse asiassa mainitaan ihan ravitsemussuosituksissakin laadultaan "lähes eläinkunnan proteiinin arvoisena". En siis ainakaan itse näe mitään syytä, miksi välttelisin soijaa. Toki jotkut saavat siitä esimerkiksi vatsa- tai allergiaoireita, mikä tietysti on asia erikseen. Tykkään suosia kotimaisia proteiinin lähteitä ja kasvisruokainnovaatioita, kuten nyhtökauraa, kaurajuomia ja härkäpapua. Soijarouhe ja muut soijatuotteet ovat kuitenkin mielestäni oikein hyvä lisä tasapainoiseen ja monipuoliseen kasvisruokavalioon.




Vegaaniset lindströminpihvit

(n. 13 kpl)

2 (300 g) punajuurta
1 (100 g) sipuli
1/2 rkl öljyä
2 1/2 dl soijarouhetta
1 dl korppujauhoja
2 tl timjamia
ripaus valkopippuria
mustapippuria
1 dl kaurakermaa
n. 1/2 dl vettä
2 rkl soijakastiketta


  1. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota pehmeäksi öljytilkassa. Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi.
  2. Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää punajuuriraaste, sipuli sekä muut loput ainekset ja sekoita massa tasaiseksi. Jos haluat, voit antaa massan levätä esim. puolisen tuntia tai vaikka seuraavaan päiväänkin.
  3. Muotoile massa pihveiksi ja paista öljyssä paistinpannulla kypsäksi kummaltakin puolelta. Tarjoa lindströminpihvit paistettujen sipulirenkaiden ja perunamuusin kanssa.






Saatat pitää näistä

4 kommenttia

  1. Kiitos loistavasta blogista! Suunnittelin juuri ensi viikon ruokalistan arkiruokapostauksesi resepteistä, todella maukkaan oloisia ohjeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista! :) Toivottavasti saat uusia suosikkeja arkikokkailuun.

      Poista
  2. Viimeinkin päästiin testaamaan ja tuli kyllä tosi hyviä. Itselläni oli vaikeuksia saada pihvit pysymään koossa, mutta se olikin tekniikkalaji. Pitää puristaa tiiviiksi palloksi, ennen litistämistä. Eka erä oli Lindströmin kasat ja sitten tuli hienoja pihvejä (en toki voi ottaa jälkimmäisistä kunniaa, sillä tekijä oli eri). 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että maistuivat ja oikea muotoilutekniikkakin löytyi. :)

      Poista