Vegaaninen makaronilaatikko

elokuuta 20, 2018

Maukas vegaaninen makaronilaatikko syntyy tosi helposti ilman makaronien keittämistä.


Makaronilaatikolla, tuolla suomalaisten arkiruokien kestosuosikilla, on monta valmistustapaa - varmaan melkein yhtä monta kuin tekijöitäkin. Yksi valmistustapojen ero liittyy makaronien keittämiseen, eli keitetäänkö makaronit ennen uuniin laittamista. Tästä on varmasti eri koulukuntia ja olen itse suuremmalta osin kuulunut siihen, joka keittää makaronit. Toki olen tiennyt, että keittämättäkin onnistuu, mutta tuttuun tapaan kangistuen en vaan ole toteuttanut kattilatonta taktiikkaa juurikaan. Ehkä siksi, että nesteen määrän pitäisi silloin olla tarkasti tiedossa, jotta laatikosta ei tule liian löysää eikä liian kovaa.

Tällä ohjeella tumpelompikin kokki onnistuu vegaanisessa makaronilaatikkossa helposti! Valmistustapa on hyvin yksinkertainen: pannua tarvitsee liata vain sipulin kuullotukseen, muuten ainekset vain sekoitetaan vuoassa ja annetaan uunin hoitaa loput. (Kokeilin myös laittaa sipulit raakana uuniin, mutta jäivät vähän ikävästi raaoiksi, joten suosittelen kuullottamaan. Sen sijaan parin minuutin mikrotus toimii!) Jos jätät sipulin pois, niin ainesten sekoitus ja veden kuumennus ovat ainoat työvaiheet. Lisäksi halvat raaka-aineet sopivat ohuemmallekin lompakolle. Aivan täydellistä arkiruokaa siis!

Alkuperäinen ohje on Vegaanihaasteen sivuilta, mutta muokkasin aineksia ja mausteita omaan makuuni sopivaksi. Minä esimerkiksi tykkään lisätä makaronilaatikkoon hiukan valkopippuria, vaikka muuten kyseinen mauste on keittiössäni suhteellisen vähällä käytöllä. Lisäksi laitan usein makaronilaatikkoon yrttejä. Tällä ohjeella makaronilaatikosta tulee maukasta pelkiltäänkin syötynä, mutta toisaalta makaronilaatikkon kanssa vaan kuuluu syödä ketsuppia. 😊Vegaaninen makaronilaatikko

(noin 5 annosta)

1 ps (400 g) makaroneja (itse suosin tummia)
2 dl soijarouhetta
(1 sipuli + tilkka öljyä)
9 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
4 dl kaurakermaa
1 tl suolaa
2 tl timjamia
2 tl oreganoa
mustapippuria
pari ripausta valkopippuria

  1. Hienonna sipuli ja kuullota se tilkassa öljyä. Vaihtoehtoisesti kypsennä sipulisilppua pari minuuttia mikrossa. Halutessasi voit myös jättää sipulin pois. 
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi (esim. vedenkeittimellä), murenna siihen kasvisliemikuutio ja anna liueta. 
  3. Laita kaikki ainekset uunivuokaan ja sekoita. Kypsennä makaronilaatikkoa 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Tarjoa perinteiseen tapaan ketsupin ja salaatin kanssa.

Saatat pitää näistä

2 kommenttia

  1. Testattu ja helpoksi ja hyväksi havaittu.
    Ensimmäisestä tuli hieman liian kuivaa (en löytänyt soijarouhetta ja vaihdoin lennosta quinoaan, lopputulos potentiaalisesti lupaava mutta ei vielä toimiva), sittemmin onnistuin löytämään sen soijarouheenkin, ja lopputulosta voin pitää onnistuneena.

    VastaaPoista