Vegaaninen kesäkeitto savutofulla

kesäkuuta 13, 2018

Lempeä kesäkeitto saa uuden säväyksen savutofusta. Tuore tilli viimeistelee kesältä maistuvan aterian.
Jääkaapissa majaili tillipuskan loppu, jolla pohdiskelin loppusijoituskohdetta. Mieleeni juolahti keittää kattilallinen vegaanista "kalakeittoa", johon kalan sijaan käytetään savutofua. Mutta koska on kesä, niin miksei saman tien kesäkeittoversio! Ja siitä tulikin tosi hyvää. Kesäkeitosta monilla tuntuu olevan jonkin asteen ruokatraumoja, eikä maitoliemessä lilluvat ylikypsät kasvikset kovin suuria intohimoja varmasti herätäkään. Mutta kun keittämisen kanssa on tarkkana ja keittää kasvikset al dente -kypsiksi, on kokemus jo ihan eri!

Hempeän lempeän kesäkeiton mausteeksi ei tarvita liemikuutioita, vaan pelkkä suola ja ripaus valkopippuria riittävät mainiosti - ainakin kun joukkoon silppuaa reilusti tuoretta tilliä.  Kaurakermalla viimeistelty täyteläinen kesäkeitto tuoreista kasviksista on jo valmiiksi maukasta, mutta paistettu savutofu tekee keitosta ehkä vieläkin paremman. Tofu tuo kesäkeittoon myös lisää ruokaisuutta. Niin hyvää ruisleipäpalasen kanssa!Vegaaninen kesäkeitto savutofulla

(4 annosta)

3-4 (300 g) porkkanaa
4-6 (300 g) uutta perunaa
400 g kukkakaalia
n. 200 g savutofua*
1/2 rkl öljyä
n. 1 l vettä
n. 1 1/2  tl suolaa
ripaus valkopippuria
3 dl herneitä (pakaste tai tuore)
2 dl kaurakermaa (esim. Pirkka)
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Paloittele myös petyt perunat, mutta jätä ne isommiksi paloiksi kuin porkkanat. Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi. 
  2. Kuutioi tofu ja paista se öljyssä kauniin ruskeaksi.
  3. Laita perunat ja porkkanat kattilaan. Mittaa päälle vesi, suola ja valkopippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia.
  4. Lisää kukkakaalit kattilaan ja keitä vielä noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä. 
  5. Lisää kattilaan tofu ja herneet, kuumenna vielä kiehuvaksi. Lisää lopuksi kaurakerma ja tilli. Tarjoa kesäkeiton kanssa ruisleipää.


*(Edit 8.7.2021) Paras saatavuus on Jalotofun savuaromilla maustetulla kylmäsavutofulla. Paras maku on kuitenkin oikeasti savustetuissa tofuissa. Oma suosikkini on Tofumoon, jota K-kaupat pystyvät tilaamaan Keskon varaston kautta.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia