Vegaaninen sitruuna-mustikkajuustokakku

joulukuuta 03, 2017

Hyydytettävä vegaaninen juustokakku saa makua mustikkajauheesta ja raikkaasta sitruunasta.Olen leiponut aika monenlaisia vegaanisia leivonnaisia, mutta ensimmäistä kertaa tein hyydytettävän kakun agar-agarilla. Aikaisemmin olen useamman kerran tehnyt helppoakin helpompaa suklaamoussekakkua, jonka hyydyttävä komponentti on yksinkertaisesti suklaa. Nyt Suomi 100 -juhlan kunniaksi testasin agar-agarilla hyydytettävää kakkua, jonka makumaailman halusin tuovan esille suomalaisia makuja. Mielestäni itsenäisyyspäivään sopii erityisesti sininen mustikka, joten sen pohjalta lähdin toteuttamaan reseptiä. Lisäsin mustikan mustikkajauheen muodossa, mikä osoittautuikin aika käteväksi tavaksi. Lisäsin mustikkajauhetta vain puoleen täytemassasta ja toisen puolen jätin valkoiseksi. Raikastin täytemassan makua vielä sitruunalla. Pohjan tein kaurakekseistä.

Keskellä talvea ei ole tarjolla suomalaisia tuoreita metsämustikoita, joten koristelin kakun jäisillä pakastemustikoilla. Jos teet samoin, kannattaa ne luonnollisesti lisätä vasta juuri ennen tarjoilua. Ulkomaiset tuoreet pensasmustikat ovat hyvä vaihtoehto varsinkin, jos haluat koristella kakun jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Agar-agarilla hyydyttäminen sujui näin ensikertalaiselta erittäin hyvin. Liivatteella hyydyttämiseen verrattuna agar-agarkakun lopputulos on helposti hieman rakaisempi, mutta tämän kokemuksen perusteella olin tosi positiivisesti yllättynyt hyvästä koostumuksesta. Agar-agar pitää liuottaa vähän isompaan nestemäärään kuin liivatelehdet. Kamomillan konditoriasta voi lukea hyviä vinkkejä agar-agarin käytöstä. Haluan kuitenkin vielä itsekin korostaa, miten tärkeää on käyttää mittaamiseen oikeita välineitä eli mittalusikoita! Ruokailuvälineillä mittaaminen on tosi epätarkkaa, jolloin lopputuloksesta ei välttämättä tule toivotunlaista.

Itsenäisyyspäivän juhlapöytään sopisi muuten myös uunissa paistettava mustikkamarmoroitu juustokakku. Jos taas kakut eivät ole juttusi ja kaipaat rustiikkisempaa herkkua, miten olisi aina yhtä ihana mustikkakukko? Pääruokapuolelle suosittelen kantarellikaurattoa vaikka punajuuri-härkäpapupihvien kanssa. Makoisaa Suomi 100 -juhlintaa! 😊Vegaaninen sitruuna-mustikkajuustokakku

(noin 10 annosta)


Pohja

200 g kaurakeksejä (Kantolan ovat vegaanisia)
75 g margariinia (tummansininen Keiju)

Täyte

1 prk (250 ml) soijavispiä (Alpro)
2 rs (à 150 g) kauratuorejuustoa (Oatly På Mackan)
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunankuorta raastettuna
3 rkl sitruunamehua
1 dl vettä
3 1/2 tl agar-agarjauhetta
1 rkl mustikkajauhetta

Pinnalle

tuoreita (pensas)mustikoita tai pakastemustikoita
koristelurakeita

  1. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai muovipussissa esim. puisen perunasurvimen avulla hienoksi. Sulata margariini ja sekoita keksimurskan joukkoon. Kiinnitä halkaisijaltaan 20 cm:n irtokakkuvuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Paine keksimuruseos vuoan pohjalle leivinpaperin päälle.
  2. Vaahdota soijavispi. Pehmitä sen jälkeen toisessa kulhossa tuorejuusto sähkövatkaimen avulla. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuori. Yhdistä seos soijavispin kanssa.
  3. Mittaa pieneen kattilaan vesi ja sitruunamehu sekä agar-agar. Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehuvaksi. Vähennä lieden tehoa ja keitä vielä noin 2 minuuttia samalla koko ajan sekoittaen niin, että agar-agar liukenee kunnolla nesteeseen. Lisää agar-agarliuos täytemassaan samalla hyvin sähkövatkaimella sekoittaen. Tämä kannattaa tehdä ripeästi.
  4. Levitä puolet täytemassasta kakkuvuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Lisää jäljelle jäävään osaan mustikkajauhe ja levitä tämäkin osa vuokaan. Tasoita pinta. Nämäkin vaiheet kannattaa tehdä ripeästi. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.
  5. Irrota kakun reunat vuoasta varovasti veitsen avulla ja avaa sitten vuoka. Siirrä kakku tarjoilulautaselle. Koristele tuoreilla (pensas)mustikoilla tai jäisillä pakastemustikoilla. Jos käytät pakastemustikoita, aseta ne kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Lisäsin itse vielä talvisia koristelurakeita. 

Saatat pitää näistä

0 kommenttia