Ruokamatkailua kotimaassa - vinkkejä vegeilijälle

elokuuta 06, 2017

Mitä kannattaa huomoida, kun haluat kotimaanreissulla syödä hyvää vegaaniruoka? Tässä muutama vinkki!

Hurmaava kesäinen Savonlinna!


Tällä kesälomalla tuli reissattua useammassa kaupungissa eri puolella Suomea, sillä ensimmäistä kertaa meillä oli kesälomalla käytössä auto. Itselleni ravintolat ja muut ruokaan liittyvät jutut ovat olennaisia asioita matkailussa - huolimatta siitä, onko kyse koti- vai ulkomaanmatkailusta. Pohdinkin tässä juuri, että jos en olisi kiinnostunut ruoasta, suuri osa matkailun viehätyksestä loksahtaisi pois. :D Matkan varrella on tullut opittua muutamia niksejä, miten löytää hyvää vegaanista ruokaa. Haluan jakaa muutaman simppelin vinkin teillekin ja niiden ohessa kuvakoosteen tämän kesän parhaista paloista eri puolilla Suomea. Keskityn vinkeissä nimenomaan Suomessa reissaamiseen. Chocochilistä löytyykin melko tuore postaus ulkomaanreissuja varten. Kannattaa ilman muuta tutustua siihenkin!


Härkäpapuburgeria The Merry Monkissa Porin Reposaaressa. Todellakin nälkä lähti, vaikka otin ranujen sijaan salaatin. Aika herkkua ja ihanssa miljöössäkin vielä! Entisen kämppikseni kehuttu ravintola oli tiedossa jo etukäteen (löytyi kyllä myös Facebookisa Vegaaninen Pori -ryhmästä) ja selatessani ruokalistaa etukäteen netissä ilahduin, että listalla oli myös vegaaninen annos.

Pyynikin näkötörmin munkki on ihan must do -juttuja Tampereella! Ja tiedättekö, somesta selvisi, että paikasta saa myös vegaanisia munkkeja. Ihan törkeän hyvä kotitekoinen munkki.


Suunnittele etukäteen


Halusi sitten vegaanista ruokaa tai ei, on etukäteissuunnittelu mielestäni kaiken a ja o - jos siis haluaa nauttia herkullisesta ruoasta eikä vain saada vatsaansa täyteen. Valitsemalla randomisti ensimmäisen eteen tulevan ravintolan saa monesti pettyä.

Ajantaisisinta tietoa saa mielestäni somen kautta. Kannattaa etsiä hakusanoilla tietoa esim. Facebookin Herkullista vegaaniruokaa ravintoloissa. Vieläkin parempia ajankohtaisia suosituksia saa paikkakuntien omista vegaaniryhmistä, jotka ovat usein nimellä Vegaaninen Helsinki, Vegaaninen Rauma jne. Usein ryhmät ovat julkisia, eli näet niiden keskustelut, vaikket ryhmään liittyisikään. Jos ryhmä ei ole julkinen, voi olla hyvä ehdottaa asetusten muuttamista ylläpidolle. Helpottaa vegematkailijaa, jos ei tarvitse liittyä ryhmään nähdäkseen suosituksia. Mikään tietysti estä ryhmään liittymistäkään, jolloin voit itse vielä kysyä ryhmässä ajankohtaisimmat vinkit.

Myös Vegaaniliiton sivuilla on listattuna vegaaniystävällisiä kahviloita ja ravintoloita, mutta harmillisesti tällaiset listat jäävät helposti jälkeen tilanteen todellisesta kehittymisestä varsinkin nykyisin, kun uusia vaihtoehtoja tupsahtelee ilahduttavalla tahdilla.

Yksi hyvä vaihtoehto on simppelisti googlettaa paikkakunnan ravintoloita, kun on kyseessä pienempi paikkakunta. Myös Tripadvisorilla voi kätevästi katsastaa paikkakunnan vaihtoehtoja. Ruokalistoja kannattaa lukea etukäteen. On hyvin mahdollista, ettei ravintola ole ollut esillä vegaanipiireissä esim. somessa, mutta silti listalta voi löytyä valmiiksi vegaanisia ruokia.


Kuopiolainen Ehta tarjosi maukasta ja kaunista vegaaniruokaa. Ravintola löytyi googlettamalla Kuopion ravintoloita ja tutustumalla ruokalistoihin etukäteen.

Turkulainen Kaskis tarjosi ehkä koko elämäni upeimman vegaanisen menun. Kaskiksesta tein oman postauksenkin, jonka löydät täältä.


Kysy vegaanista ruokaa ja anna palautetta


Jos et löydä vegaanista vaihtoehtoa ruokalistalta, kannattaa sitä kuitenkin kysyä. Parasta se on tehdä etukäteen, jotta ravintola osaa varautua tuloosi ja sinä todennäköisemmin saat parempaa ruokaa. Toisaalta reissun päällä ei aikatauluja aina tule suunniteltua tarkasti, mikä tietysti vähän hankaloittaa kuviota.

En itse ole täysin vegaani, mutta pyrin suosimaan vegaanisia vaihtoehtoja. Erityisesti ravintoloista kysyn aina vegaanisia vaihtoehtoja. Se on minusta tärkeää, sillä mitä enemmän vegaanisia vaihtoehtoja kysytään, sitä enemmän niiden tarjonta myös kehittyy. Monet ravintolat ovat jo heränneet siihen, että vegaanisia vaihtoehtojakin on hyvä olla. Valitettavasti kaikki eivät kuitenkaan ole huomioineet riittävästi sitä, että vegaaniruoan tulee myös maistua hyvältä ja sillä pitää kunnolla saada nälän taltutettua. Siksi: Anna rakentavaa palautetta! Ainakin minä uskon vahvasti palautteen voimaan, ja kannustankin antamaan sitä niin positiivisista kuin negatiivisista kokemuksista.


Italialainen pizzeria Osteria da Filippo Vanhalla Raumalla, johon löytyi vinkki  Facebookin Vegaaninen Rauma -ryhmästä. Pizzeriassa sai vegaanista pizzaa, kun tilasi pizzan ilman juustoa.

Ihana Vanhan Rauman KaffeBar! Tarjolla oli ainakin vegaanista jäätelöä ja raakakakkua. Vinkki löytyi niin ikään Vegaaninen Rauma -ryhmästä.


Someta


Etenkin hyvistä vegaanisista ravintolakokemuksista kannattaa somettaa. Jakamalla somessa tietoa autat muita vegelijöitä ja jälleen edistät vegaanisten vaihtoehtojen kysyntää ja pysymistä mukana ruokalistoilla. Lisää kuvia Instagaramiin ja postaa aiemmin mainitsemiini Faceook-ryhmiin. Laita hyvä kiertämään!

Tuleeko sinulle mieleen lisää vinkkejä?


Vinkki Savonlinnassa sijaitsevaan ihastuttavaan Lettukahvila Kalliolinnaan tuli paikkakunnalla asuvalta veljeltäni. Googlettelun kautta selvisi, että paikasta saa myös vegaanisia lettuja. Ja nam, miten olikaan hyvää olikaan tämä banaani-maapähkinävoi-vaahterasiirappitäytteinen lettu! Kuvan lisääminen someen auttaa muitakin löytämään kivaan paikkaan.


Vanhan Rauman kaduilla.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia