Ribollita

helmikuuta 09, 2017

Lämmittävä ja kasvispitoinen keitto valkopavuilla sopii näihin pakkaspäiviin.


Lämmittävät keitot kuuluvat ainakin minun lempiruokiini pakkaspäivinä. Jääkaapissa pyöri monenmoista kasvista ja kaapin nurkassa valkoisia papuja, joten tekaisin niistä ribollitan. Ribollita on italialainen kasviskeitto, johon papujen lisäksi laitetaan paljon kasviksia. Tarkempi resepti varmaan riippuu paitsi tekijästä, niin myös kaapin antimista. Lehtiselleriä kuitenkin suosittelen laittamaan mukaan, sillä se antaa (tähänkin) ruokaan todella hyvin makua.

Lukemani mukaan ribollitaan lisätään usein kuivahtanutta vaaleaa leipää. Omasta versiostani se jäi tällä kertaa puuttumaan. Kasvispitoinen keitto on sellaisenaan melko kevyt ateria, joten ruokaisuutta tuomaan keiton kaveriksi sopii hyvä leipä vaikka paputahnalla päällystettynä.




Ribollita 
(noin 4 annosta)

3-4 porkkanaa
4 valkosipulinkynttä
1 sipuli
3 lehtisellerin vartta
2 rkl oliiviöljyä
1 prk (390 g/240 g) kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
n. 9 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 laakerinlehteä
chiliä
mustapippuria
1 tl timjamia
1/2 tl rosmariinia
suolaa
3 reilun kokoista lehteä lehtikaalia
1 prk (380 g/230 g) isoja valkopapuja (esim. Pirkka)


1. Kuori porkkanat, sipuli ja valkosipuli. Paloittele porkkanat ja sellerit, hienonna sipuli ja valkosipuli.
2. Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Kuullota siinä kasviksia kohtalaisella lämmöllä  lähemmäs 10 minuuttia.
3. Lisää tomaattisäilyke, vesi, liemikuutio sekä muut mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 15 minuuttia. Painele kauhalla tomaatteja pienemmiksi keittämisen aikana.
4. Hienonna lehtikaali karkeaksi silpuksi. Lisää keittoon lehtikaali ja liemestään valutetut pavut. Keitä vielä noin 5 minuuttia. Tarjoa hyvän leivän kanssa.





Saatat pitää näistä

0 kommenttia