Savuinen kikherne-kukkakaalisalaatti

elokuuta 31, 2015

Syksy on uusien harrastusten aikaa. Niinpä oli hyvä tarttua jo jonkin aikaa päässä muhineeseen ajatukseen ja perustaa ruokablogi.

Ruoka on minulle intohimo. Kun keskustelu kääntyy ruokaan, niin välillä aivan villiinnyn. :) On mahtavaa kokeilla uusia makuja ja ideoita sekä jakaa onnistuneiden kokeilujen elämykset muiden ruokafiilistelijöiden kanssa. Tähän tarpeeseen blogi tulee varmasti osaltaan vastaamaan.

Sysäyksen ruokablogin perustamiselle antoi se, kun innostuin kuvaamaan ruokia Instagramiin, joka onkin loistava kanava inspiraation jakamiseen. Pelkkä kuva ei kuitenkaan kerro ruuasta läheskään kaikkea, ja ehkä tästä syystä tämä blogi sai lopulta alkunsa.

Nimi Ruokakonttuuri viittaa satakuntalaisiin juuriini. Lapsuuteni kodista löytyy ruokakonttuuri, eli  (talvella) kylmä ruokakomero, jonne mahtuu kävelemään sisään. (Jos konttuurin tai jonkin muun murresanan alkuperä kiinnostaa, niin kannattaa vilkaista vaikkapa Kotimaisten kielten keskuksen Suomen murteiden sanakirjaan.) En tiedä, millaiseksi blogini kehittyy, mutta onneksi sitä ei tarvitsekaan tietää, kun hommaa tekee omaksi ilokseen.

Alkulöpinöiden jälkeen asiaan eli ruokaan! Ensimmäinen resepti savuinen kikherne-kukkakaalisalaatti kuvastaa aika hyvin minua ja tyypillistä kokkaustyyliäni. Salaatteja tulee valmistettua usein, koska ne ovat terveellisiä, monipuolisia ja simppeleitä ruokia. Myös kikherneitä kuluu keittiössäni varsin kiitettävästi. Innostun ruokasesongeista, ja salaatti sisältääkin tämän sesongin loistavaa kasvista eli kukkakaalia. Lisäksi resepti linkittyy myös yhteen suosikkiruokablogiini Chocochiliin, jonka reseptistä nappasin salaatin idean.

Salaatin jujuna ovat ihanat savuiset kikherneet. Muita aineksia voi vaihdella jääkaapin sisällön ja sesongin mukaan. Olen testannut kikherneiden mausteseosta myös soijasuikaleille, ja minusta sekin toimi mukavasti.

Savuinen kikherne-kukkakaalisalaatti
(kahdelle)

Paahdetut bbq-kikherneet:
2 rkl oliiviöljyä
4 dl keitettyjä kikherneitä tai vastaava määrä säilykkeenä
1 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattisosetta
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl nestesavua
2 rkl ravintohiivahiutaleita

Paahdettu kukkakaali:
½ kukkakaali
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
 
Savupaprikakastike:
2 rkl omenaviinietikkaa (käytin balsamicoa)
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni salottisipuli (itse käytin puolikkaan pienen sipulin)
1 rkl vaahterasiirappia
1 1/2 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl suolaa

Salaattipohja:
salaattia
tomaattia1. Paista kikherneitä oliiviöljyssä noin 6 minuuttia. Yhdistä soijakastike, tomaattipyre, vaahterasiirappi ja nestesavu ja sekoittele seos kikherneiden joukkoon. Vähennä lämpöä ja jatka paistamista vielä noin 4 minuuttia. Sekoita lopuksi ravintohiivahiutaleet kikherneiden joukkoon. Pidä kikherneet lämpiminä syömiseen saakka.
2. Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi. Valuta päälle hiukan oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa sekä pippuria. Paahda 200-asteisessa uunissa, kunnes kukkakaalit ovat sopivan rapsakoita.
2. Valmista salaattipohja. Revi salaatti lautasille ja kuutioi tomaatit. Lisää salaattipohjan päälle haaleaksi jäähtyneet kukkakaalit.
3. Yhdistä savupaprikakastikkeen ainekset keskenään ja kaada ne salaatille juuri ennen tarjoilua. Lisää päälle kikherneet ja nauti heti.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia