Jogurttinen baba ganoush - herkullinen munakoisotahna

huhtikuuta 02, 2022



Minulla on tapana käydä aina välillä ruokamatkalla Leppävaaran turkkilaisessa kaupassa, Sun Marketissa. Siellä tuntuu kuin olisin yhtäkkiä hypännyt ulkomaille! Välillä ostoskoriin tarttuu uusia kokeiluja, mutta vaalea tahini, paahdettu munakoisosäilyke ja valtavat yrttipuskat kuuluvat minulla vakituisiin ostoksiin.

Nyt haluan vinkata erityisesti tuosta munakoisosäilykkeestä, josta syntyy helposti baba ganoushin tyylisiä tahnoja! Kyseessä on eräänlainen "munakoisomuhju", eli ei sosetta eikä paloja, vaan jotain siltä väliltä. Säilyke myydään lasipurkissa ja se sisältää käytännössä suolalla maustettua paahdettua munakoisoa. Munakoisoissa on ihana savuinen grillauksen aromi, jollaista en ainakaan itse ole kotiuunissa onnistunut saamaan aikaan. Kesällä tuoreet munakoisot voisi tietysti grillata, mutta tämä säilyketavara on niin näppärää, etten ole vuosiin jaksanut alkaa paahtamishommiin itse. Tykkään kyllä kovastikin kokata tuoreista munakoisoista, mutta mieluummin upotan ne johonkin muuhun kuin tahnoihin. Olen maistanut parin eri merkin munakoisosäilykettä, ja Burcu on suosikkini. 

Baba ganoushiin ei perinteisesti tule jogurttia, mutta itse tykkään lisätä sitä mukaan. Jogurtti antaa kivan pehmeän ja raikkaan maun, joka tasapainottaa tuhdin savuista munakoisoa. Turkissa tietääkseni kyllä syödään jogurtti-munakoisotahnaakin, mutta nimi taitaa olla jotain muuta kuin baba ganoush. Mutta tämän tahnani nimeän nyt silti jogurttiseksi baba ganoushiksi. Se maistuu ihanalta leivän, salaattien ja paahdettujen kasvisten kanssa lisäkkeenä tai meze-pöydän osana.





Jogurttinen baba ganoush

1/2 prk (á 540 g) paahdettua munakoisosäilykettä (esim. Burcu, myydään turkkilaisissa erikoiskaupoissa)
3/4 dl maustamatonta soijajogurttia (Planti Luomu Soygurt on parasta!)
3 rkl vaaleaa tahinia
n. 1 rkl sitruunamehua
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi

Pinnalle
tuoretta lehtipersiljaa 
loraus oliiviöljyä
chilirouhetta tai -hiutaleita (jos haluat)

  1. Lusikoi munakoiso laakeaan kulhoon tai syvälle lautaselle. Muussaa munakoisoja pienemmäksi haarukan avulla. Sekoita joukkoon hienonnettu valkosipulinkynsi sekä muut ainekset, sitruunamehua maun mukaan.
  2. Laita tahna tarjolle laakeaan tarjoiluastiaan. Valuta pinnalle oliiviöljyä ja ripottele lehtipersiljaa ja halutessasi chiliä. Tarjoa alkupalapöydässä tai pääruoan lisäkkeenä esimerkiksi tuoreen leivän, salaatin tai paahdettujen kasvisten kanssa.

Saatat pitää näistä

0 kommenttia