Härkäpapubolognese

lokakuuta 14, 2015

Härkäpapurouhe on kätevä raaka-aine ja sopii hyvin bolognesekastikkeeseen. Kunnon haudutus tekee härkäpapubolognesesta erityisen maukasta.

Härkäpapu on raaka-aine, jonka suosio on selvästi nosteessa, ja jonka tulevaisuuteen ainakin itse uskon vahvasti. Härkäpavussa on erinomaiset ravintoarvot, ja esimerkiksi proteiinia on noin 30 g/100 g. Se tarjoaakin oivan kotimaisen vaihtoehdon ulkomaiselle soijalle.

Suomessa viljeltävä härkäpapu menee pitkälti tuotantoeläinten rehuksi, mutta vihdoin on hoksatu, että ihmistenkin kannattaa syödä tätä ravintorikasta palkokasvia. Ja onhan se ekologisempaa ja eettisempää, että härkäpavut menevät suoraan ihmisten suihin, eikä välillisesti eläinten kautta - eikö? ;)

Olen käyttänyt kokonaisia kuivattuja härkäpapuja pataruokiin ja hummukseen, mutta ehkä kätevin härkäpaputuote on härkäpapurouhe, jolla voi monessa ruuassa korvata soijarouheen tai jauhelihan. Rouhetta ei tarvitse liottaa ennen käyttöä, ja kypsymisaika on vain noin 15 minuuttia. Härkäpavuissa ja härkäpapurouheessa huono puoli on vaan se, että tällä hetkellä niitä ei oikein ole saatavilla muuta kuin eko- ja luontaistuotekaupoissa. Härkäpapurouhetta olen toistaiseksi nähnyt myytävän vain Vihreä Härkä -merkkisenä. Uskon, että juuri huonon saatavuuden vuoksi härkäpapu ei vielä ole yleistynyt nykyistä enempää. Jos soijarouheen vieressä kaupan hyllyssä olisi härkäpapurouhetta, niin taatusti useamman tulisi kokeiltua sitä. Pidän siis peukkuja, että korjausta asiaan olisi tulossa!

Pyöräytin härkäpapurouheesta bolognesekastikkeen, johon selleri, porkkana ja punaviini antavat mahtavaa makua. Härkäpapurouhe pysyy kastikkeessa koostumukseltaan mukavan napakkana verrattuna soijarouheeseen. Suosittelen testaamaan! Kastikkeen maku vaan paranee, kun sen antaa hautua kunnolla.






Härkäpapubolognese
(6 annosta)


3 dl härkäpapurouhetta (Vihreä Härkä)*
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
3 lehtisellerinvartta
2 porkkanaa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl timjamia
2 tl oreganoa
reilusti mustapippuria myllystä
n. 3 dl vettä
2 dl punaviiniä
2 tlk (à 400 g/240 g) kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa (tai tomaattimurskaa)
1/2 dl tomaattisosetta
n. 1 1/2 tl suolaa
2 tl sokeria

Lisäksi:
tuoretta basilikaa
täysjyväspagettia
pähkinäparmesaania

1. Kuori sipuli, valkosipuli ja porkkana. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi porkkana ja selleri.
2. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota siinä kasvikset. Lisää härkäpapurouhe ja sen perään loput ainekset. Sekoita, kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla ainakin puolen tunnin ajan. Lopputulos on maukkaampi, jos maltat antaa bolognesen hautua pidempäänkin.
4. Keitä härkäpapubolognesen seuraksi täysjyväspagettia. Silppua annosten päälle tuoretta basilikaa. Tarjoa lisäksi pähkinäparmesaania.

*Verso Foodin myymä härkäpapurouheseos ei ole sama asia kuin härkäpapurouhe. Rouheseos on härkäpavusta ja herneproteiinista valmistettua "muroa", enkä suosittele sitä tähän ruokaan.







Saatat pitää näistä

4 kommenttia

  1. Useimpien muiden ohjeiden mukaan härkäpapurouhetta pitää liottaa. Sitä Härkis nimistä einestä ei tarvitse liottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Härkäpapurouhetta ei ole tarpeen liottaa, sillä bolognesekastikkeessa se hautuu kypsäksi. Jos käytät Härkistä, kannattaa lisätä se kastikkeeseen vasta lopuksi, sillä Härkis ei kestä pitkää hauduttamista. Toivottavasti saat maistuvat vegebolognesen aikaan! :)

      Poista
  2. Härkäpavuissa (myös rouheessa) on myrkyllistä lektiiniä, minkä vuoksi ne on ehdottomasti kiehautettava kunnolla! Kannattaa liottaa ne erikseen ennen ruuanlaittoa, koska silloin lektiini ym. myrkyt liukenevat keitinveteen, jonka voi kaataa pois. Huuhtele huolellisesti!

    Lisätietoa Evirasta: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-luontaiset-myrkyt/papujen-lektiini/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet, että härkäpavut kannattaa kypsentää ennen syömistä. Bolognesessa härkäpapurouhe hautuu kypsäksi kastikkeen joukossa. Etukäteen liottaminen tai keittäminen ei kuitenkaan härkäpapurouheelle ole lainkaan välttämätöntä - ja se tekeekin siitä kätevää käyttää! :) Nimestään huolimatta härkäpapu ei itse asiassa ole papu vaan hernekasvi. Ilmeisesti sen lektiinipitoisuus samaa luokkaa kuin herneissä, ja niitä voikin käyttää samaan tapaan. Jos Satokausikalenteria on uskominen, tuoreita härkäpapuja ei ole ihan pakollista keittää: https://blogi.satokausikalenteri.fi/harkapapu/.

      Poista