Sushisalaatti

huhtikuuta 17, 2020



Sushisalaatti - miksen aiemmin ole sitä keksinyt!? Törmäsin somessa erääseen hauskan näköiseen sushisalaattiin, josta välittömästi päätin soveltaa oman versioni. Sushi on tosi hyvää, mutta harvoin jaksan ryhtyä melko suuritöiseen valmistusoperaatioon. Ensin pitää kikkailla riisin keittämisen ja jäähdyttämisen kanssa, valmistella ja pilkkoa tarkasti kasa täyteaineksia ja sen jälkeen vielä värkätä itse sushit. Huh, en ihmettele, että ihmiset ostavat sushia paljon valmiina! Itse kuitenkin ostan aika harvoin sushia, sillä usein vegaaniset sushit ovat tylsiä kurkku-avokado-porkkana -tyyppisiä ratkaisuja.

Mutta onneksi sushia tehdessäkin voi vähän oikaista! Olen kokannut useamman kerran vegaanista sushibowlia, johon on kiva ohje esimerkiksi Idan blogissa. Sitä vähän soveltaen kasasin oman sushisalaattini. Tämä on sushibowlista vielä vähän raikkaampi versio, jossa on vähän enemmän kasviksia suhteessa muihin aineksiin. Kun riisistä ei muotoilla susheja, sen kypsentämisen voi tehdä oikeaa sushiriisiä suoraviivaisemmin. Riisin, tofun ja edamamepavut voi myös hyvin valmistella jääkaappiin odottamaan vaikka edellisenä päivänä, jolloin salaatin kokoaminen tarjoiluvalmiiksi käy sukkelasti.

Sushisalaatin kanssa kastikkeena maistuu (vähäsuolainen) soijakastike sekä piparjuurimajoneesi. Jos et löydä valmista piparjuurimajoneesia kaupasta, voit sekoittaa tavallisen majoneesin joukkoon piparjuurta, piparjuuritahnaa tai wasabia. Myös esimerkiksi valmis chilimajoneesi sopii.

Me tykättiin salaatin muotoon sovelletusta sushista kovasti, ja teen sushisalaattia varmasti pian uudelleenkin. Todennäköisesti tämä tulee olemaan myös yksi kesäruokasuosikkini!




Sushisalaatti

(2 isoa tai 3 pienempää annosta)

Tofu
1 pkt (250 g) tofua
loraus seesaminsiemenöljyä
2 rkl soijakastiketta 
2 rkl ruskeaa sokeria 
1 rkl riisiviinietikkaa 
n. 1 tl srirachaa

Sushiriisi
1½ dl puuroriisiä tai sushiriisiä
2 dl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1/4 tl suolaa

Muut ainekset
jääsalaattia
150 g kurkkua
1 kevätsipulinvarsi
1 1/2 dl edamamepapuja (esim. Pirkka soijapavut)
1 avokado
seesaminsiemeniä
1 noriarkki

Lisäksi
(vähäsuolaista) soijakastiketta
piparjuurimajoneesia (esim. Poppamies - jos et löydä piparjuurimajoneesia, myös chilimajoneesi sopii)



Valmista tofu: 

  1. Kuutioi tofu pieniksi kuutioiksi. Sekoita keskenään soijakastike, sokeri, riisiviinietikka ja sriracha. 
  2. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää tofu ja paistele melko kovalla lämmöllä, kunnes tofu on kullanruskeaa. Vähennä lieden tehoa ja siirrä pannu sivuun. (Tämä siksi, etteivät seuraavaksi lisättävät ainekset kärähdä.) Lisää pannulle aiemmin sekoittamasi soijakastikeseos. Anna kiehahtaa pieni hetki ja siirrä pannu takaisin liedelle. Paistele vielä, kunnes nesteet ovat imeytyneet/haihtuneet. Jätä jäähtymään.
Valmista sushiriisi:
  1. Mittaa riisi kattilaan ja laske päälle kylmää vettä ja kaada sitten vesi pois. Toista, kunnes vesi on kirkasta. Valuta riisi lopuksi lävikössä.
  2. Laita kattilaan riisi ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lieden tehoa ja keitä kannen alla  kypsäksi 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  3. Sekoita kypsän riisin joukkoon riisiviinietikka, sokeri ja suola. Sekoittele riisiä niin, että se jäähtyy. Jäähtymistä voit nopeuttaa siirtämällä riisin laakeaan astiaan.
Valmistele salaatti:
  1. Pilko tai revi jääsalaatti. Paloittele kurkku ja hienonna kevätsipuli. Kuumenna edamamepavut pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä. Kuori avokado ja viipaloi hedelmäliha. Leikkaa noriarkki saksilla pieniksi paloiksi tai suikaleiksi.
  2. Asettele kasvikset, riisi ja tofu laakealle vadille omiin osioihin. Ripottele avokadon päälle seesaminsiemeniä. Norin voit ripotella riisin päälle. Tarjoa sushisalaatin kanssa soijakastiketta ja piparjuurimajoneesia.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia