Kinuskinen puolukka-taatelikakku - ihana täytekakku joulun ajan kahvipöytään

joulukuuta 21, 2022




Joulun perinteisistä kuivakakuista taatelikakku on yksi ehdoton suosikkini. Olen jo parinakin vuonna leiponut joulun alla täytettyä taatelikakkua jonkinlaisella puolukkatäytteellä. Muutamien leivontakertojen myötä kakku on päätynyt muotoon, jossa täytteeksi lisätään kasvikermavaahtoa, kirpeitä puolukoita ja makeaa kinuskia. Aivan täydellinen yhdistelmä! Taatelikakku toimii täytekakun pohjana kivasti paitsi makunsa puolesta, niin myös siksi, ettei se mehevyytensä vuoksi kaipaa erikseen kostutusta.

Yleensä mielelläni kokoan täytekakkuni näin naked caken idealla, eli jätän reunat kuorruttamatta. Silloin kakku on mukavan rennon oloinen ja helppo tehdä. Kuitenkin kokonaisuus on näyttävä - etenkin kun pohjan paistaa riittävän pienessä vuoassa ja kakku saa näin enemmän korkeutta.

Taatelikakku kestää pakastamista mainiosti. Voit siis leipoa pohjan hyvissä ajoin valmiiksi. Kinuskinen puolukka-taatelikakku sopii loistavasti joulun ajan kahvipöytään. Itse leivoin tällaista kakkua myös veljentyttöni ristiäisiin, joita juhlittiin itsenäisyyspäivän alla.



Kinuskinen puolukka-taatelikakku

(10-12 hengelle)

1 pkt (250 g) kivettömiä taateleita
3 dl vettä
200 g leivontamargariinia
1 1/2 dl fariinisokeria 
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte
1 prk (2,5 dl) kasvivispiä (esim. Valio OddlyGood vispi on hyvää ja vaahtoutuu jämäkäksi ja kestäväksi vaahdoksi)
1 rkl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria
1/2 tl kardemummaa
n. 5 dl puolukoita (pakaste tai tuore, jos teet kakkua jo syksyllä)

Kinuski
1 prk (2 dl) kaurakermaa (esim. Pirkka)
2 dl fariinisokeria
3 rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)
tilkka vettä


Valmista kakkupohja:
  1. Paloittele taatelit kattilaan ja mittaa päälle vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele hiljalleen välillä sekoitellen (itse olen keitellyt ilman kantta) noin 10 minuuttia, kunnes taatelit muhjuuntuneet sosemaiseksi. Sileää sosetta seoksen ei kuitenkaan tarvitse olla. Siirrä pois liedeltä.
  1. Kuutioi margariini ja sekoita se kuuman taateliseoksen joukkoon. Anna margariinin sulaa joukkoon välillä sekoitellen. Lisää sen jälkeen fariinisokeri.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita ne hieman jäähtyneeseen taateliseokseen niin, että saat tasaisen taikinan.
  3. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 20 cm:n pyöreä kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan tasaisesti. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. 
  4. Anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista. Anna kakun sen jälkeen vetäytyä seuraavaan päivään. Jääkaappi on paras paikka.
Valmista kinuski ja täytevaahto:
  1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan 1 1/2 dl kaurakermaa sekä fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen välillä sekoitellen noin 13 minuuttia. 
  2. Yhdistä pienessä astiassa 1/2 dl kaurakermaa, maissitärkkelys ja tilkka vettä. Sekoita tasaiseksi. Kaada suurus kiehuvan kinuskin joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Keitä vielä pari minuuttia. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Jos haluat, kaada jäähtynyt kinuski paksuun pakastuspussiin. Kun sitten leikkaat kulmaan reiän, saat kinuskin siististi valutettua kakun väliin ja pinnalle.
  3. Vaahdota täytettä varten vispi kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta sokerilla, vaniljasokerilla ja kardemummalla.
Kokoa kakku: 
  1. Leikkaa kakkupohja kolmeen yhtä paksuun kerrokseen. Siirrä alin kerros tarjoiluvadille. Levitä päälle 1/3 täytevaahdosta ja ripottele päälle 1 1/2 dl puolukoita. Valuta päälle 1/3 kinuskista. Aseta päälle seuraava kerros ja täytä se samoin. 
  2. Aseta päälle vielä kakun kansi ja levitä sille loppu vaahto, noin 2 dl puolukoita ja loppu kinuski. Halutessasi voit koristella kakun vielä esim. puolukanvarvuilla tai tuoreella rosmariinilla. Kakku on tarjoiluvalmis heti, mutta kestää odotella muutaman tunnin. Jos haluat täyttää kakun tarjoamista edeltävänä päivänä, kannattaa pinnalle tulevat puolukat ja kinuski kuitenkin lisätä vasta tarjoilupäivänä (mieluiten vähän ennen tarjoamista), niin ne ovat freesimmän näköisiä.


Saatat pitää näistä

0 kommenttia